Sijoituskatsaus asiakkaillemme – katso tallenne

Länsi-Suomen OP Privaten to 26.3. pitämässä sijoituskatsauksessa OP Marketsin strategi, markkinaekonomisti Jari Hännikäinen kertoo ensin markkinoiden kokonaistilanteesta käsitellen makrotaloutta sekä korko- ja osakemarkkinaa ja tämän jälkeen OP Länsi-Suomen senior varainhoitaja Petri Koivisto puhuu sijoittamisen perusperiaatteista ja konkreettisista sijoitusvaihtoehdoista tässä markkinatilanteessa.

Sijoituskatsauksen tallenne on katsottavissa alla olevasta linkistä.

Illan aikana esitettyihin kysymyksiin olemme koonneet vastauksia tämän sivun loppuun. 

Mistä saat tietoa markkinasta?

Lähetämme sinulle ajankohtaista informaatiota erityisesti sähköpostilla sekä tekstiviesteillä. Oma varainhoitajasi on myös palveluksessasi.
Ole yhteydessä puhelimitse tai sähköpostilla, jos et ole saanut meiltä viestejä viime aikoina. Katsotaan yhteystietosi ajan tasalle.

Viimeisimmät analyysit myös Twitterissä

Koronavirus ja sijoittaminen op.fi:ssä
Sijoitusnäkymät ja sijoittamisen ajankohtaisia videoita löydät OP:n Youtube-kanavalta.
OP Mediasta voit lukea Sijoitusnäkymät ja muita sijoittamisen ajankohtaisia blogeja kuukausittain 

Kysymyksiä ja vastauksia

Miksi korkosijoitusten arvo on heikentynyt niin voimakkaasti?

Korkosijoitusten arvot ovat tosiaan heikentyneet voimakkaasti. Esimerkiksi hyvän luottoluokituksen omaavien IG-lainojen tuotto on vuoden alusta seitsemän prosenttia negatiivinen ja heikon luottoluokituksen omaavien HY-lainojen tuotto on ollut parikymmentä prosenttia miinuksella. Perimmäinen syy on varmasti se, että markkinoiden käsitys yritysten takaisinmaksukyvystä on heikentynyt. Toinen syy on ei-euromääräisissä lainoissa valuuttojen voimakkaat liikkeet. Kolmas syy on, että monet korkopaperit ovat hyvin epälikvidejä, niillä ei käydä pörssikaupan tavoin aktiivista kauppaa. Tällaisissa tilanteissa, joissa riski on voimakkaasti kasvanut, papereilla ei välttämättä ole lainkaan ostajatahoa, jolloin noteerauksen saaminen on vaikeaa ja se näkyy hinnoittelussa. Mikäli yritykset kuitenkin laaja-alaisesti selviytyvät lainanhoidostaan, korkosijoitusten arvoissa on merkittävä toipumisvara.

Vuosittain kausi-influenssaan pelkästään Suomessa menehtyy useita satoja ihmisiä, mikä tästä Korona viruksesta tekee erilaisen talouden näkökulmasta?

Talous eikä erityisesti sijoitusmarkkina pidä epävarmuudesta. Tästä viruksesta ei vielä tiedetä kaikkea, se saattaa muuttua, immuniteettia ei ole eikä vielä lääkettä. Talouden näkökulmasta isoin asia on se, että ei tiedetä kauanko tilanne kestää. Koska niin voimakkaita rajoitteita on asetettu, ihmiset pysyvät neljän seinän sisällä, mikä voimakkaasti vaikuttaa talouskehitykseen.

Osakkeet hinnoittelevat tulevaisuutta ja aiemmissa kriiseissä osakkeet ovat yleensä lähteneet nousuun jo vähän ennen kuin tilanne on pahimmillaan. Kun merkkejä taudin selättämisestä on saatu, onko jo iso osa palautumisesta nähty?

Tähän vastauksen näkee vasta jälkeenpäin. Tyypillisesti isoissa kurssilaskuissa kurssit ovat lähteneet nousuun jo silloin, kun maailma näyttää kaikkein synkimmältä.

Miksi op-likvidirahasto on lopetettu?
Op -eurorahaston arvo laskee jatkuvasti!

OP-Likvidi -sijoitusrahasto oli rahamarkkina rahasto jonka sijoitukset kohdistuivat Euroalueen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan valtioiden takaamiin tai liikkeeseenlaskemiin korkoinstrumentteihin. Sijoituspolitiikan mukaisten sijoituskohteiden tuotto-odotus oli muodostunut korkojen laskun seurauksena negatiiviseksi. Rahasto fuusioitiin OP-Euroon, jonka sijoituspolitiikka on OP-Likvidiä laajempi sisältäen edellä mainittujen sijoitusten lisäksi esimerkiksi vakavaraisten yritysten lyhytaikaisia euromääräisiä korkoinstrumentteja. OP-Euro on riskitasoltaan matalariskinen, mutta ei riskitön kuten myöskään OP Likvidi ei ollut täysin riskitön.

Ilmailuala on suurissa vaikeuksissa ja valtio myöntää enintään 600 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen Finnairin rahoitustarpeisiin. Riittääkö tämä pitämään Finnairin pystyssä?
Miten näette Finnairin osakekurssin kehityksen? Nyt kurssi on luokkaa 3,7-3,8 €, mutta mikä on ennusteenne/arvionne kurssista puolen vuoden päästä?

Kyseinen 600me ei riitä loputtomiin, mutta kantaa Finnairia likviditeettikriisin yli ainakin loppuvuoteen asti. Jos alan kysyntä ja kapasiteetti olisi maissa vielä tämän jälkeenkin koronan takia, niin uskoisimme valtion enemmistöomistajana auttavan yhtiötä myös tässä tilanteessa. Osakekurssi on laskenut syystäkin, haasteet ja heikko näkyvyys huomioiden, mutta mikäli kysyntä aikanaan elpyy takaisin normaalille tasolleen, on osakkeella edellytykset toipua 6 euron tasolle. Milloin tämä tapahtuu, riippuu voimakkaasti koronatilanteen ja voimassa olevien matkustusrajoitteiden kestosta.

Mitenkä käy osinkojenmaksun?

Epävarmasta taloustilanteesta johtuen useat yritykset ovat jo ilmoittaneet osinkojen perumisesta/maksamatta jättämisestä. Samalla yritykset ovat kuitenkin vihjanneet mahdollisiin osinkoihin myöhemmin tämän vuoden aikana, mikäli taloustilanne helpottaa ja yhtiön rahoitusasema mahdollistaa osinkojen maksamisen. Pidämme tätä järkevänä politiikkana. Osinkojen määrä tulee laskemaan merkittävästi viime keväisestä, mutta osingonmaksusta pidättäytymisellä säästyvät rahat auttavat yrityksiä selviytymää heikosta taloustilanteesta. Ennakoimme osinkojen kääntyvän nousuun ensi vuonna talouden toipuessa koronaviruksen aiheuttamista iskuista.