toiminimen perustaminen, yksityinen elinkeinonharjoittaja

Yrittäjäksi yksityisenä elinkeinonharjoittajana (toiminimi)

Oletko ryhtymässä yrittäjäksi? Toiminimen perustaminen on helppo ja nopea tapa aloittaa yrittäminen yksityisenä elinkeinonharjoittajana.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on hyvä valinta yritysmuodoksi, kun yritystoiminta on pienimuotoista. Useimpien pienyrittäjien kohdalla päätoimisen yrittäjyyden aloittaminen yksityisenä elinkeinonharjoittajana on hyvä vaihtoehto, mikäli yrittäjä ei suunnittele yritystoiminnan laajentamista lähivuosina. 

Yksityinen elinkeinonharjoittaja yritysmuotona

Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli puhekielessä toiminimiyrittäjä (tmi) solmii sopimukset omalla nimellään ja on vastuussa veloista myös henkilökohtaisella omaisuudellaan. Tämä tarkoittaa sitä, että yksityisenä elinkeinonharjoittajana yritystoimintasi riskit ovat myös henkilökohtaisia riskejäsi.

Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla henkilökohtaiset taloudelliset riskit ovat isommat verrattuna osakeyhtiön perustajaan. Tämän vuoksi on hyvä varmistua siitä, että riskit eivät kasvaisi kovin suuriksi. Jos yritystoiminta vaati ison alkupääoman ja liiketoiminnassa vaadittavat summat ovat merkittäviä, yrittäjän kannattaa mahdollisesti harkita osakeyhtiön perustamista. 

Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi on todennäköisesti järkevin valinta yritysmuodoksi, jos yrittäjäksi aikova suunnittelee työllistävänsä vain itsensä ja liikevaihdon ennustetaan olevan vuositasolla alle 30 000 euroa.  

Toiminimen perustaminen hoituu helposti verkossa

Toiminimen (tmi) perustamiseen ei tarvita erillistä perustamisasiakirjaa, vaan perustamiseen riittää ilmoitus. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana kannattaa tehdä ilmoitus kaupparekisteriin. Kaikissa tilanteissa perustamisilmoitus ei ole välttämätön, mutta tästä huolimatta se on usein kannattavaa. 

Perustamisilmoituksen tekeminen on helppoa, sillä voit tehdä ilmoituksen nopeasti verkossa YTJ-palvelussa. Perustamisilmoitus onnistuu myös perinteisellä paperilomakkeella. Perustamisilmoitus on maksullinen. Perustamisilmoitus kaupparekisteriin myös suojaa yrityksen nimen eli toiminimen. Samassa yhteydessä kaupparekisteri tutkii, onko nimen käytölle mahdollisesti jotain esteitä.

Ilmoituksessa tulee myös määritellä yrityksen toimiala. Toimiala määrittelee yrittäjän elinkeinotoiminnan eli sen, millä alalla yritys toimii tai suunnittelee toimivansa. 

Perustamisilmoituksen myötä yritys saa yritys- ja yhteisötunnuksen eli Y-tunnuksen. Y-tunnus yksilöi yrityksen ja sitä käytetään asiakastunnuksena esimerkiksi pankin järjestelmissä. Perustamisilmoituksen jälkeen on myös mahdollista hakea yrityskiinnitystä luoton vakuudeksi.

Kun olet rekisteröinyt yksityisenä elinkeinonharjoittajana kaupparekisteriin, tämä tekee sinusta virallisesti yrittäjän. Kannattaa huomioida, että tällä saattaa olla vaikutuksia esimerkiksi työttömyyskorvaukseen niissä tilanteissa, kun töitä ei riittäisikään. Toki sama asia koskee myös muita yritysmuotoja. 

Kenelle toiminimi sopii?

Toiminimi vai kevytyrittäjyys? Lue lisää toiminimen perustamisesta

Milloin kannattaa vaihtaa toiminimestä osakeyhtiöksi?