OP yleiskuva digitaalisuus

Tilisiirrot

OP:lla saat reaaliaikaiset tilisiirrot automaattisesti käyttöösi kaikissa kanavissa
1

Reaaliaikaista maksamista sekunneissa

Euromääräiset tilisiirrot toteutuvat sekunneissa SEPA-pikasiirto-palvelussa mukana olevien pankkien välillä.

2

Likviditeetin hallinta helpottuu

Raha siirtyy reaaliajassa ja saapuvat varat ovat heti käytettävissä. Yksi pankkitili riittää kattamaan koko euromaksualueen.

3

Tieto maksuista heti käytössäsi

Voit täsmäyttää yrityksesi myyntireskontraa jo samana päivänä. Näin nopeutat toimituksia ja parannat asiakaspalvelua.

Maksaminen on joustavaa ja edullista

Suomi kuuluu yhtenäiseen euromaksualueeseen eli SEPAan, jonka sisällä tehtävät, euromääräiset rajat ylittävät maksut eivät eroa kotimaan maksuista. Voit tehdä maksutoimeksiantoja kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Maksut ovat samanhintaisia koko euromaksualueelle.

Pankkipäivänä klo 14 mennessä hyväksytyt ja aineistoissa toimitetut maksutoimeksiannot välitetään saman päivän aikana, viimeistään muutaman tunnin kuluessa muihin pankkeihin koko SEPA-alueella.

Lähes kaikissa Suomessa toimivissa pankeissa reaaliaikamaksuja voi tehdä ilman ylärajaa. Joillain eurooppalaisilla pankeilla on toistaiseksi käytössä 100 000 euron yläraja yksittäisille maksuille. Jos maksusi on muussa valuutassa kuin euro tai valuuttamääräinen maksu kohdistuu SEPA-alueen ulkopuolelle, lue lisää kansainvälisistä maksuista.

SEPA-pikasiirrot yleistyvät Euroopassa vaiheittain, ja pankit liittyvät palveluun oman aikataulunsa mukaisesti. Osa mukana olevista pankeista saattaa tarjota aluksi vain pikasiirtojen vastaanottoa.

Miten saan SEPA-pikasiirron käyttööni?

  • OP:n asiakkaana saat SEPA-pikasiirrot käyttöösi ilman eri toimenpiteitä. Tämä koskee sekä SEPA-pikasiirtojen vastaanottoa että lähteviä pikasiirtoja.
  • Yritysasiakkaiden tavallisia SEPA-tilisiirtoja ohjataan pikasiirroiksi yritysten käyttämissä maksamisen palveluissa, kuten OP:n verkkopalvelussa ja OP:n mobiilisovelluksissa. Maksutyypin valinta SEPA-pikasiirroksi on mahdollista myös Web Services -kanavassa.
  • Räätälöidyillä rajapintaratkaisuilla automatisoit reaaliaikaisen maksuliikenteen yrityksesi tarpeiden mukaan. Lue lisää maksuliikkeen API-ratkaisuista.
  • SEPA-pikasiirtojen palvelumaksu on sama kuin muillakin viite- ja viestisiirroilla.

Nyt on oikea hetki tarkistaa, miten yrityksesi saa kaiken hyödyn irti rahan reaaliaikaisesta liikkumisesta. Neuvomme sinua mielellämme. Ota yhteys omaan yhteyshenkilöösi tai varaa aika maksuliikeneuvotteluun.

Miten reaaliaikamaksu on käytettävissä?

Reaaliaikamaksuja (SEPA pikasiirtoja) voidaan tehdä ja vastaanottaa koska tahansa: palvelu toimii 24 tuntia vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä. Ainoastaan Web Services -kanavassa ja OP:n verkkopalvelun Aineistonsiirtokanavassa eräaineistojen käsittelysykli pankkipäivinä on poikkeus reaaliaikaisuuteen.

Minkä pankkien välillä reaaliaikamaksu toimii?

Reaaliaikamaksuja voidaan tehdä ja vastaanottaa koko Euroopassa: sama palvelu toimii koko SEPA-alueella niiden pankkien kesken, jotka ovat mukana palvelussa. Palvelulla on mahdollisuus laajentua kattamaan kaikki SEPA-maat. Lue lisää >

Mitä tapahtuu, jos maksun vastaanottava pankki ei ole mukana palvelussa?

Jos vastaanottava pankki ei ole mukana palvelussa, SEPA-maksu siirtyy tavallisena tilisiirtona. Jos yritys on valinnut maksutyypiksi SEPA pikasiirron käytetyn palvelun niin mahdollistaessa, esim. Web Services -kanavassa tai maksuliikkeen API-ratkaisussa, ja vastaanottava pankki ei ole mukana palvelussa, maksu hylätään ja siitä saadaan hylkäyksen syyn selittävä palaute.

Mitä valuuttaa reaaliaikamaksut voivat olla?

Reaaliaikaiset SEPA pikasiirrot ovat euromääräisiä maksuja.

Onko reaaliaikamaksun summalla väliä?

Suomessa toimivien pankkien välillä sekä maksettaessa muutamiin muihin eurooppalaisiin pankkeihin maksun summalla ei ole euromääräistä ylärajaa. Yleisesti SEPA-alueella on tällä hetkellä 100 000 euron yläraja. 

Miten saapuneiden suoritusten päivitys tapahtuu jatkossa?

Päivän aikaiset tili- ja viitetapahtumat on mahdollista noutaa Tapahtumaotekyselynä camt.052-sanomalla Web Services -kanavasta 24/7/365. Tiliote- ja viiteaineistojen muodostuksen käytännöt ja ajankohdat ovat samat kuin aikaisemmin eli ne muodostetaan noudettaviksi pankkipäivinä. Järjestelmien automaattinen reaaliaikainen integrointi on helpoiten toteutettavissa maksuliikkeen API-ratkaisujen kautta. 

Mistä voin nähdä, onko saapunut suoritus maksettu reaaliaikaisena maksuna?

Jos maksu on pankin toimesta ohjattu reaaliaikaisesti, saaja näkee suorituksen omalla tilillään sekunneissa. Maksun lähettäjä voi kysyä myös OP:n chatbotilta, Opotilta, jos maksun perillemeno mietityttää. Jos yritys on valinnut maksutyypiksi SEPA pikasiirron eikä saa siitä hylkäyspalautetta, maksu on normaalitilanteessa välitetty onnistuneesti saajalle.

Mitä tapahtuu nykyisin Suomessa käytössä olevalle pikamaksulle?

Kun suomalaiset pankit ovat liittyneet uuteen SEPA pikasiirto -palveluun, tulee vanha pikamaksu korvautumaan uudella maantieteellisesti entistä kattavammalla ja reaaliaikaisella palvelulla. Pankit liittyvät palveluun omien aikataulujensa mukaisesti. 

E-laskutuspalvelu mahdollistaa yritysten ja henkilöasiakkaiden laskuttamisen.
Saapuvat ulkomaanmaksut mahdollistaa valuuttamääräisten ja Euroopan maksualueen ulkopuolelta tulevien maksujen vastaanottamisen yrityksen osuuspankissa olevalle tilille.