Yrityksen perustaminen – palvelumme uusille yrityksille

Harkitsetko oman yrityksen perustamista tai onko sinulla uusi yritys? Haluamme tukea tietäsi ja opastamme sinut alkuun. 

Näille sivuille olemme koonneet tietoa yrityksen perustamisesta, eri yritysmuodoista sekä uusien yritysten tärkeimmistä palveluista.

Yrityksen perustamisen vaiheet

Yritystoiminnan aloittamiseen liittyy monta uutta valintaa ja vaihtoehtoa. Haluamme varmistaa, että saat liiketoiminnan helposti ja vaivattomasti käyntiin.
 

1. Yritysmuodon valinta

Yritysmuodon tai yhtiömuodon valinta on olennainen osa oman yrityksen perustamista ja siihen vaikuttaa moni asia. Keskeisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi, kuinka monta perustajaa yrityksellä on ja kuinka suureen liikevaihtoon yritys tähtää. 

Eri yhtiömuodot vertailussa – lue lisää >

Lue lisää eri yhtiömuodoista:

 

2. Liikeidea on yritystoiminnan aloittamisen perusta – Minkälainen on hyvä liikeidea?

Liikeidea on lähtöpiste, mistä uusi yrittäjä ponnistaa. Ilman hyvää liikeideaa on vaikea ryhtyä yrittäjäksi ja perustaa yritystä tai muotoilla liiketoimintasuunnitelmaakaan. 

Hyvä liikeidea mahdollistaa liiketoiminnan, sille löytyy kysyntää ja se sisältää jotain, mitä muilla yrityksillä ei vielä ole. Ennen yrityksen perustamista kannattaa kerätä kattavasti tietoa perustettavan yrityksen tulevasta kohdemarkkinasta ja myös testata, kuinka potentiaaliset asiakkaat suhtautuvat ideaan.

Millainen on hyvä liikeidea? Lue vinkit >
 

3. Huolella tehty liiketoimintasuunnitelma kiteyttää yrityksen päämäärän

Liiketoimintasuunnitelma on yrityksen perustamisen kulmakivi liikeidean ja yritysmuodon valinnan ohella. Hyvä liiketoimintasuunnitelma kertoo:

  • Mitä yritys tekee, kenelle, miksi ja miten? 
  • Mikä on yrityksen päämäärä ja miten ongelmatilanteista aiotaan selviytyä? 

Aloittavan yrittäjän on syytä tehdä myös kannattavuuslaskelmat huolella. Liiketoimintasuunnitelma kannattaa laatia heti liikeidean tarkentumisen myötä, sillä sitä tarvitaan viranomaisten kanssa asioidessa ja rahoitusta hakiessa. Liiketoimintasuunnitelman rakentamiseen löytyy verkosta erilaisia ilmaispohjia, joita kannattaa hyödyntää suunnitelman muotoilussa ja yrityksen perustamisen alkuvaiheissa.

Lue lisää liiketoimintasuunnitelman tekemisestä >

Liiketoimintasuunnitelman pohja >

4. Saako yrityksen perustamiseen tukea ja mitä tukia aloittaville yrittäjille on?

Aloittaville yrittäjille on tarjolla erilaisia tukia, jotka auttavat yrittäjää rahallisesti alkuun. Näitä ovat muun muassa starttiraha, palkkatuki ja maaseudun yritysrahoitus. Tukien myöntämisen ehtoihin kannattaa kuitenkin tutustua hyvissä ajoin jo ennen yrityksen perustamista. Esimerkiksi starttirahaa ei voi saada yritystoiminnan aloittamisen jälkeen.

Tutustu tarkemmin yrityksen perustamisen tukiin:

Starttiraha > 

Palkkatuki >

Maaseudun yritysrahoitus >

5. Valitse oikeanlaiset pankki- ja vakuutuspalvelut yrityksellesi – Olemme yrityksesi tukena eri vaiheissa

Uuden yrityksesi pankki- ja vakuutusasiat kannattaa hoitaa kuntoon mahdollisimman varhain. Meiltä saat hyödyllistä tietoa esimerkiksi rahoituksesta ja yritystoimintaasi tukevista pankki- ja vakuutuspalveluista.

Yrittäjän arkeen liittyy rahaliikenteen hoitoa, tarvitset välineitä hankintojen toteuttamiseen ja väyliä sähköisten palveluiden käyttöön. Yrityksen arjen rutiineihin saat meiltä tehokkaat ja taloudenhallintaa helpottavat pankkipalvelut.

Tili ja kortti

Elinkeinonharjoittajana voit avata yritystilin ja tilata pankkikortin suoraan verkossa. Kun yrityksesi tulee OP:n asiakkaaksi, tarvitset yrityksen perustamisasiakirjat, jotka on toimitettu PRH:lle sekä hallituksen pöytäkirjan tilin ja valitsemienne palveluiden avauksesta.

Yrityksen rahoitus 

Aloittava yrittäjä ja uuden yrityksen perustaja tarvitsee usein oman pääoman lisäksi ulkopuolista rahoitusta. Luonnollinen kumppani uuden yrityksen rahoituksessa on yleensä pankki. Erityisrahoitusyhtiö Finnvera auttaa tässä yrittäjäksi ryhtyviä uusille yrityksille suunnatulla alkutakaukselle, jonka hakeminen onnistuu suoraan esimerkiksi OP:n kautta.

Vakuutukset

Yrittäjänä sinun on otettava tietyt pakolliset vakuutukset. Tärkein yrittäjän vakuutus on lähes kaikille yrittäjille pakollinen yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus. Jotta yritystoimintasi sujuisi mahdollisimman riskittömästi ja ikävien yllätystenkin sattuessa arki rullaisi eteenpäin, räätälöimme juuri sinun ja yrityksesi tarpeisiin sopivat vakuutusratkaisut. Aloittava yrittäjä saa usein alennusta vakuutuksista.

Palvelut tehokkaaseen kaupankäyntiin

Tarjoamme kattavat, toimintavarmat ja joustavat ratkaisut monikanavaiseen kaupankäyntiin.

Kassanhallinta

Kassanhallintapalvelujen avulla voit tehostaa yrityksesi maksuliikennettä ja talouden hallintaa. OP:lta saat joustavat ja modernit kassanhallintapalvelut kaikenkokoisten yritysten tarpeisiin.

6. Aloittavan yrittäjän kirjanpito

Aloittavan yrittäjän pakollisiin tehtäviin kuuluu kirjanpito, ja kirjanpitäjän palkkaaminen voi näin ollen olla ajankohtaista jo yrityksen perustamisen alkuvaiheessa. Kirjanpito helpottaa yritystoiminnan aloittamisen seuraamista taloudelliselta kannalta ja luo myös pohjan yrityksen verotukselle. 

Lue lisää kirjanpitäjän valinnasta >