Koronavirus ja sijoittaminen

Voimakkaasti levinnyt koronavirus on heiluttanut pörssikursseja eri puolilla maailmaa. Myös Suomessa virus on aiheuttanut epävarmuutta säästäjien ja sijoittajien keskuudessa. Kokosimme tälle sivulle ajankohtaista tietoa koronaviruksen vaikutuksesta markkinatilanteeseen.

Mitä säästäjän ja sijoittajan kannattaa nyt tehdä?

Vaikka koronavirus ravisuttaa osakemarkkinoita, säästäjän kannattaa pitää kiinni sijoitussuunnitelmastaan ja olla hätäilemättä. Jos sijoitusaikasi on useita vuosia, on hyvä muistaa, että lyhyellä aikajänteellä markkinoiden luonteeseen kuuluu sekä nousut että laskut. Riskiä sietävälle pitkäaikaissäästäjälle tilanne voi tarjota herkullisia hetkiä lähteä ostoksille. Lue ajankohtaiset vinkkimme säästäjille ja sijoittajille op.mediasta.

Mistä voin seurata OP Ryhmän asiantuntijoiden kommentteja ja näkemyksiä markkinatilanteesta?

OP Ryhmän analyytikot ja asiantuntijat jakavat ajankohtaisia näkemyksiään sijoittamisesta ja markkinoista Twitterissä. Osallistu keskusteluun OP Sijoittaminen -tilillä.

Asiantuntijamme kirjoittavat aktiivisesti koronan vaikutuksesta markkinatilanteeseen myös op.mediassa.

Asiakaspalvelussamme on ruuhkaa

Säästämisen ja sijoittamisen asiakaspalvelussamme on tällä hetkellä ruuhkaa. Pyrimme vastaamaan viesteihin 3 arkipäivän kuluessa. Pahoittelemme tavallista pidempää odotusaikaa sekä puhelin- että viestipalveluissamme. Katso alta vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. 

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Olemme koonneet vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koronaviruksen vaikutuksista markkinatilanteeseen ja sijoittamiseen.

Mitä minun nyt kannattaisi tehdä sijoituksilleni?

Jos säästöille ei ole pikaista tarvetta, kannattaa ottaa rauhallisesti ja pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa. On hyvä muistaa, että mahdolliset tappiot realisoituvat vasta sijoituksia myytäessä.

Jos tavoitteenasi on kasvattaa pitkäjänteisesti omaa varallisuuttasi esimerkiksi vähintään viiden vuoden tähtäimellä, tällaiset epävakaudet eivät ole kovin isossa roolissa. Toimiva sijoitussuunnitelma ja hyvä salkun hajautus eri omaisuusluokkien, niiden sisällä toimialojen sekä aikahetkien välillä ovat sijoittajan paras puolustus kurssilaskuihin. Rahastojen myynti voi olla ajankohtaista lyhyen aikavälin sijoittajille, joiden tavoitteena on saada tietty varallisuussumma kokoon lähitulevaisuudessa.

Miten lunastan sijoituksiani, esimerkiksi rahastoja?

Voit lunastaa varoja rahastoista verkkopalvelusi Säästöt ja sijoitukset -sivun Rahastot-osiossa. Valitse rahasto, josta haluat lunastaa varoja, paina Myy-painiketta ja syötä haluttu lunastusmäärä. Rahastosta lunastetut varat siirtyvät tilillesi normaalitilanteessa 1–2 pankkipäivän aikana.

Milloin olisi hyvä aika ostaa rahastoja tai osakkeita?

Nyt kun pörssikurssit ovat laskeneet reippaasti, tilanne tarjoaa riskiä sietävälle pitkäaikaissäästäjälle tilaisuuksia tehdä ostoja. Oikeaa hetkeä tehdä ostoja on mahdotonta sanoa, tulemme varmasti näkemään kurssiheiluntaa vielä jonkin aikaa. Mahdolliset ostot kannattaa ajallisesti hajauttaa useaan eri hetkeen. Esimerkiksi kuukausisäästäminen rahastoon tässä hetkessä on hyvä tapa hajauttaa.

Miten avaan arvo-osuustilin?

Jos sinulla on OP:n verkkopalvelutunnukset, valitse itsellesi sopiva osakesijoittamisen palvelupaketti (säästäjän tai sijoittajan palvelupaketti). Kumpikin palvelupaketti sisältää arvo-osuustilin ja arvopaperisäilytyksen.

Palvelupaketin avaukseen tai säilytykseen siirtoon osuuspankkiin pääset tämän sivun kautta.

Miten nostan säästöjä esimerkiksi OP-sijoitusvakuutuksesta tai OP-säästösopimuksesta?

Takaisinosto OP-Sijoitusvakuutuksesta onnistuu verkkoviestillä. Valitse viestin aiheeksi Säästö-, henki- ja eläkevakuutukset. Viestiä lähettäessäsi saat tarkemmat ohjeet siitä, mitä viestissä tulee mainita.

Jos markkinatilanne mietityttää, voit muuttaa vakuutussijoituksesi sisällä sijoituskohteita pieniriskisimmiksi. Kun toimit näin, vältyt noston aiheuttamilta mahdollisilta veroseuraamuksilta. Sijoitusneuvontaa sijoituskohteiden muuttamiseen saat numerosta 0100 0500.

Jos haluat jättää vakuutuksesi voimaan, vakuutukseen tulee jäädä varoja takaisinoston jälkeen. Vakuutukseen jätettävän summan voit tarkistaa soittamalla OP-Henkivakuutuksen asiakaspalveluun 010 253 6100 (arkisin klo 8-18). Hakemuksen käsittelyaika on 1-2 viikkoa. Nostettaessa säästöä peritään mahdollinen ehtojen mukainen takaisinnostokulu.

Miten teen muutoksiani vakuutukseni jakaumaan ja kuinka nopeasti nämä muutokset tulevat voimaan?

Maksusuunnitelman muuttaminen onnistuu helposti verkkopalvelusi Vakuutussäästäminen-sivulla. Valitse sivulta kohta Maksusuunnitelma.

Muistathan, että maksusuunnitelman pienentäminen tai päättäminen saattaa vaikuttaa myös vakuutuksesta perittäviin kuluihin. Tarkemmat tiedot vakuutuksesi kuluista saat OP-Henkivakuutuksen asiakaspalvelusta numerosta 010 253 6100 (ark. klo 8-18).

Muutettuasi maksusuunnitelmaa, tarkista erääntymässä olevat e-laskut e-laskuarkistostasi ja poista tarvittaessa vanhan maksusuunnitelman mukainen e-lasku.