Älä maksa huijarille – varo ulkomaisina pankkeina ja rahoitusyhtiöinä esiintyviä lainahuijareita!

Finanssiala ry tiedotti tänään epäilyttävistä lainatarjouksista, joiden tarkoituksena on huijata asiakkaiden henkilötietoja ja varoja. Myös OP:n asiakkaiden varoja ja henkilötietoja huijataan nyt tekaistujen ulkomaisten lainantarjoajien nimissä. Ulkomaisina pankkeina tai rahoitusyhtiöinä esiintyvät huijarit ovat mainostaneet erittäin houkuttelevia lainoja kilpailukykyisin ehdoin erilaisilla verkkosivuilla, Googlen hakutuloksissa, sähköpostimainoksin ja sosiaalisen median palveluissa, kuten Facebookissa.
 
Tyypillisessä lainahuijaustapauksessa asiakas näkee lainantarjoajan mainoksen, jonka kautta asiakas päätyy lainantarjoajan tekaistulle verkkosivulle ja täyttää sivulla lainahakemuksen. Asiakkaan silmään lainantarjoajan verkkosivut näyttävät usein aidoilta ja uskottavilta. Verkkosivuilla käytetään kuitenkin usein kieliopillisesti huonoa suomen tai englannin kieltä. Huijareiden verkkosivut eivät ole täysin toimivia eli sivuston eri osioita klikkaamalla ei päädy mihinkään. Kun asiakas on täyttänyt lainahakemuksen, hän saa sähköpostiinsa ilmoituksen hyväksytystä lainatarjouksesta. Lainaa tarjotaan pitkällä laina-ajalla ja epätodellisen alhaisella korolla.
 
Lainan nostamiseksi huijarit vaativat sähköpostitse asiakkaalta usein kopion tämän henkilöllisyysdokumentista. Huijareiden viestintä on usein huonolla suomen kielellä, ranskaksi tai englanniksi toteutettua. Lisäksi asiakkaalta vaaditaan etukäteismaksuina erilaisia lainan käsittelykuluja, vakuus- tai vakuutusmaksuja, jotka ovat suuruudeltaan aluksi satoja tai tuhansia euroja. Huijarit jatkavat rahan pyytämistä erilaisiin syihin vedoten. Maksut menevät lähes poikkeuksetta yksityishenkilöiden tileille erityisesti Euroopan maihin. Huijaukselle tyypillistä on, että huijareiden ansaan langenneet asiakkaat eivät koskaan saa hakemaansa lainaa, vaan ainoastaan menettävät omaisuuttaan.
 
Mikäli epäilet joutuneesi huijauksen uhriksi ja olet antanut henkilökohtaisia tietojasi, kuten kopion passistasi, tai maksanut lainahuijareille, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi. OP:n asiakaspalvelu on auki ma–pe 8.00–22.00 ja lauantaisin 10.00–16.00 numerossa 0100 0500. Ilmoitettuasi pankille, tee rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoituksen voit tehdä sähköisesti poliisin verkkosivuilla.