Pankki- ja vakuutuspalveluiden opas Suomeen muuttaneelle

Oletko hiljattain muuttanut Suomeen? Tarvitsetko itsellesi pankkitilin tai mietityttääkö sinua, mitä pankkipalveluita pystyisit hankkimaan?

Tälle sivulle on koottu tietoa suomeen muuttaneiden pankki- ja vakuutusasiointiin liittyen.

Asiakkaaksi tulo 

Tarvitset pankkitilin raha-asioittesi hoitoon. Tilin avaamisen jälkeen sinulla on mahdollisuus hankkia myös muita osuuspankin palveluita. Avataksesi palvelut OP:lla sinun tulee olla yli 18-vuotias. Voit lukea alta asioista, joista sinun on hyvä tietää ennen asiakkaaksi tuloa. 

Voit aloittaa asiakkuuden avaamisen op.fi-sivustollamme täyttämällä lomakkeen. Ennen lomakkeen lähettämistä sinulla tulee olla suomalainen henkilötunnus, suomalainen osoite, oleskelulupa tai EU-kansalaisen rekisteröity oleskeluoikeus ja henkilöllisyystodistus. Lomakkeen voi lähettää vain täysi-ikäinen henkilö. 

Tarvitset nämä dokumentit asiakkuuden avaamiseen: 

  • Voimassa oleva henkilöllisyystodistus 
  • Oleskelulupa tai EU-kansalaisen rekisteröity oleskeluoikeus 
  • Tositteita tilille tulevien rahojen alkuperästä

Esimerkiksi nämä viranomaiset hoitavat Suomeen muuttoon liittyviä palveluita:

  • DVV: Digi- ja väestötietovirasto ylläpitää henkilötietoja väestötietojärjestelmässä. 
  • Verohallinto: Verohallinto on Suomen viranomainen, joka huolehtii verojen keräämisestä yhteiskunnalle.
  • Migri: Maahanmuuttovirasto. Maahanmuuttovirasto tekee päätökset maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioihin liittyen ja ylläpitää Suomen vastaanottojärjestelmää.
  • Kela: Kansaneläkelaitos. Kansaneläkelaitos on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka hoitaa Suomessa asuvien perusturvaa eri elämäntilanteissa. Kelan asiakkaita ovat kaikki Suomessa asuvat ja ulkomailla asuvat Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluvat henkilöt.
  • Business Finland: Business Finland on suomalainen valtiokonserni, joka tarjoaa rahoitusta, kansainvälistymispalveluita, tietoa, neuvontaa ja verkostoja liiketoiminnan eri vaiheisiin. 

Saat pankkitunnukset verkosta tai osuuspankin konttorista ajanvarauksella. OP Tunnus on vahva sähköinen tunnistusväline, jolla voit kirjautua OP:n palveluihin, allekirjoittaa sopimuksia ja hakemuksia, vahvistaa verkkomaksuja sekä tunnistautua muiden palveluntarjoajien palveluissa, kuten Omavero ja Kela.

Jos sinulla ei ennen tunnusten myöntämistä ole vielä asiakkuutta ja tiliä osuuspankissa, ne avataan samassa yhteydessä. 

OP Tunnuksen myöntämiseen sinulla tulee olla suomalainen henkilötunnus. Ota mukaasi konttorille

  • Suomen passi, virkapassi tai diplomaattipassi
  • suomalaisen viranomaisen myöntämä henkilökortti, josta ilmenee sen voimassaoloaika, tai
  • Euroopan talousalueella (ETA), Sveitsissä tai San Marinossa myönnetty passi, diplomaattipassi tai matkustusasiakirjaksi kelpaava henkilökortti.

Jos sinulla on jonkin muun maan passi, etkä pysty hankkimaan suomalaista henkilökorttia, käy poliisin tunnistettavana ennen kuin tulet konttorille. Poliisi toimittaa meille todistuksen ensitunnistuksesta.

Voit saada käyttöösi OP Palvelutunnuksen, jos sinulla on jokin näistä asiakirjoista:

  • Suomen merimiespassi
  • suomalaisen viranomaisen myöntämä ajokortti (Suomen kansalaiselle 1.10.1990 jälkeen myönnetty, ei kuitenkaan väliaikainen, tilapäinen, vaihdettu eikä mobiiliajokortti)
  • muun maan passi tai diplomaattipassi.

OP Palvelutunnuksella voit tunnistautua vain tiettyihin OP:n omiin palveluihin sekä maksaa verkko-ostoksia muiden palveluntarjoajien palveluissa.

Haluamme varmistaa, että palveluiden avaamisen hetkellä on saatavilla kaikki tarvittavat dokumentit. Verkkosivustollamme on kattavat ohjeet siitä, mitä palveluiden avaamiseksi tarvitaan. Kun täytät lomakkeen verkkosivustollamme, asiakaspalvelijamme ottavat sinuun yhteyttä ja varmistavat, että sinulla on tarvittavat dokumentit valmiina. Tämän jälkeen asiakaspalvelijamme varaavat sinulle ajan konttorille, missä pääset keskustelemaan tarvitsemistasi palveluista. Näin varmistamme sinulle sujuvan ja nopean palveluiden avaamisen.

Kysymme sinulta selvityksiä varojen alkuperästä ja käyttötarkoituksesta, sillä meillä on lakiin perustuva velvollisuus selvittää, mistä asiakkaamme tilille tulevat varat ovat peräisin. Tietoja ja selvityksiä pyytämällä pankki pystyy ymmärtämään asiakkaidensa toiminnan perusteet sekä havaitsemaan ja selvittämään siitä poikkeavan toiminnan. Pankki voi myös tarvittaessa pyytää sinulta lisädokumentaatiota antamiesi tietojen selvittämiseksi.

Tilin avaaminen ei maksa mitään. Asiakkuuden avaamisen yhteydessä sovimme kanssasi avattavista palveluista ja palveluihin saattaa liittyä palvelumaksuja. 

Kun olet avannut tilin ja muut tarpeelliset palvelut, voit halutessasi liittyä myös osuuspankin omistaja-asiakkaaksi maksamalla jäsenosuusmaksun, joka useimmissa pankeissa on 100 euroa. Muita liittymismaksuja ei ole. OP Ryhmä on asiakkaidensa omistaja finanssiryhmä ja omistaja-asiakkaana saat etuja ja alennuksia palveluista sekä sinulle kertyy rahanarvoisia OP-bonuksia.

Muista pitää OP:n tunnuksesi ja maksukorttisi tallessa. Ne ovat sinun henkilökohtaiset maksu- ja tunnistusvälineesi. Älä luovuta niitä kenellekään toiselle.

Tilillä tulee olla aina riittävästi rahaa palvelumaksujen veloitusta varten. Mikäli haluat laajentaa pankkiasiakkuuttasi, keskustelemme mielellämme uusien palveluiden avaamisesta kanssasi. OP tarjoaa saman katon alta pankki- ja vakuutuspalveluita sekä asumisen palveluita. Pankkipalveluihin kuuluvat päivittäis-, rahoitus-, sijoitus- sekä yrityspalvelut. Jos tilille tai muille palveluille ei ole enää tarvetta, muistathan päättää ne ennen Suomesta poismuuttoa.

 

Osuuspankin omistaja-asiakkuus

Osuuspankin omistaja-asiakkaana omistat osan pankkiasi. Sen ansiosta saat ainutlaatuisia etuja ja rahanarvoisia OP-bonuksia, jotka pehmentävät taloutesi töyssyjä. Omistaja-asiakkaana maksat vähemmän päivittäisasioinnista sekä vakuutuksista – ja sinulla jää enemmän muuhun elämiseen.

OP Ryhmä on asiakkaidensa omistama finanssiryhmä. OP Ryhmän perustehtävä on edistää omistaja-asiakkaiden ja toimintaympäristön kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. OP:n toiminta perustuu osuustoiminnallisiin arvoihin, vahvaan vakavaraisuuteen ja osaavaan riskienhallintaan. Perustaltaan osuustoiminnallisena toimijana OP Ryhmän tavoitteena ei ole voiton maksimointi omistajille vaan osuuskunnan omistaja-asiakkaiden tarvitsemien palvelujen tuottaminen mahdollisimman tehokkaasti. 

Pitkäjänteinen asiakkaan ajatteleminen näkyy OP Ryhmässä jatkuvana uudistumisena. Palveluja ja tuotteita kehitetään asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. OP:ssa otetaan tehokkaasti huomioon erilaiset asiakasryhmät sekä finanssipalveluiden alueellinen kattavuus ja saatavuus.

Osuuspankin omistaja-asiakkaana omistat osan pankkiasi. Sen ansiosta saat ainutlaatuisia etuja ja rahanarvoisia OP-bonuksia. Omistaja-asiakkaana maksat vähemmän päivittäisasioinnista ja vakuutuksista. Saat konkreettisia hyötyjä sitä enemmän, mitä laajemmin käytät OP Ryhmän palveluita. 

Voit liittyä omistaja-asiakkaaksi, kun maksat jäsenosuusmaksun, joka useimmissa pankeissa on 100 euroa. Muita liittymismaksuja ei ole. Jos olet osuuspankin asiakas ja sinulla on OP:n tunnukset, voit liittyä omistaja-asiakkaaksi kirjautumalla op.fi-palveluun.

 

Asiointi osuuspankissa

Jos tarvitset asiantuntijoidemme apua voit asioida konttorilla tai varata ajan asiantuntijalle.

Voit asioida lähes kaikissa osuuspankkien konttoreissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Myös etäneuvottelun voi käydä samoilla kielillä. Lisäksi voit asioida asiakaspalvelussamme sekä digitaalisissa palveluissamme OP-mobiilissa ja op.fi -palvelussa kaikilla kolmella kielellä. Jos tarvitset tulkkia, sinun täytyy hankkia ja kustantaa tulkki itse.

Pankissa tarvitsemasi henkilöllisyystodistus riippuu siitä, minkälaista asiaa hoidat.

Jos asiasi liittyy omiin pankkitunnuksiisi, joilla voit tunnistautua vahvasti, tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen. Ota mukaasi konttoriin myös:

  • Suomen passi, virkapassi tai diplomaattipassi
  • suomalaisen viranomaisen myöntämä henkilökortti, josta ilmenee sen voimassaoloaika, tai
  • Euroopan talousalueella (ETA), Sveitsissä tai San Marinossa myönnetty passi, diplomaattipassi tai matkustusasiakirjaksi kelpaava henkilökortti.

Jos sinulla on jonkin muun maan passi, etkä pysty hankkimaan suomalaista henkilökorttia, käy poliisin tunnistettavana ennen kuin tulet konttorille. Poliisi toimittaa meille todistuksen ensitunnistuksesta.

Jos asiasi koskee muita pankkiasioita kuin omia vahvaan tunnistautumiseen kelpaavia pankkitunnuksiasi tai olet hoitamassa jonkun toisen henkilön, kuten lapsesi, asioita, henkilöllisyystodistukseksi kelpaavat:

  • Suomen passi, merimiespassi, virkapassi tai diplomaattipassi
  • suomalaisen viranomaisen myöntämä henkilökortti, josta ilmenee sen voimassaoloaika
  • suomalaisen viranomaisen myöntämä ajokortti (Suomen kansalaiselle 1.10.1990 jälkeen myönnetty, ei kuitenkaan väliaikainen, tilapäinen, vaihdettu eikä mobiiliajokortti)
  • Euroopan talousalueella (ETA), San Marinossa tai Sveitsissä myönnetty passi, diplomaattipassi tai matkustusasiakirjaksi kelpaava henkilökortti tai
  • muun maan passi tai diplomaattipassi.

Muukalaispassi ja pakolaisen matkustusasiakirja eivät kelpaa pankkiasiointiin.

Henkilöllisyystodistuksesi ei saa olla vahingoittunut eikä vanhentunut. Sinut pitää myös voida tunnistaa sen kuvasta.

 

Tilit, kortit ja maksut

Saat meiltä parhaat palvelut sujuvasta maksamisesta edistyneeseen taloudenhallintaan. Voit tutustua tarkemmin asioihin, jotka askarruttavat maksamiseen liittyvien asioiden tiimoilta.

Suomessa ostokset maksetaan yleensä pankkikortilla ja laskut verkko- tai mobiilipankin kautta. 

Jos kuitenkin tarvitset käteistä, voit nostaa sitä kortilla käteisautomaateilta, kassapalveluita tarjoavista OP:n konttoreista sekä joidenkin kauppojen kassoilta. Käteistä rahaa voi tallettaa talletusautomaateilla tai OP:n konttorissa.

Voit hakea tiliotteen op.fi-palvelun ja OP-mobiilin kautta, jos käytössäsi on OP:n tunnukset ja olet valinnut tiliisi verkkotiliotteen. Tilin omistaja voi vaihtaa paperisen tiliotteen verkkotiliotteeksi verkkopalvelussa Tilin tiedot -toiminnossa.

Jos käytät op.fi-palvelua, toimi näin:

Kun olet kirjautunut op.fi-palveluun, voit hakea kerralla tiliotteen enintään yhden vuoden pituiselta jaksolta ja lyhimmillään yhden päivän pituisena.

  1. Tiliotteet löytyvät op.fi-palvelun etusivulta tilinumeroiden alapuolelta. Klikkaa kohtaa "Tiliotteet", ja valitse haluamasi tili. Tämän jälkeen pääset tallentamaan tai tulostamaan tiliotteen.
  2. Valitse tili, jonka tiliotetta haluat tarkastella. Valikosta voit avata listan voimassa olevista ja lopetetuista tileistäsi. Lopetetut tilit löydät listan lopusta.
  3. Automaattisesti laadituista tiliotteista löydät eri kuukausien tiliotteet valmiiksi muodostettuina. Tiliotteet aukeavat pdf-muodossa uuteen välilehteen. Ponnahdusikkunat eli pop up -ikkunat tulee olla sallittuna.
  4. Voit myös itse muodostaa tiliotteen valitsemalla haluamasi ajanjakson. Valitse ajanjakso kalenterinäkymästä tai kirjoita päivämäärät numeroin hakunäkymään. Jatka hakemalla tilitiedot. Löydät tiliotteen Verkkotiliotteesi-kohdasta. Tiliote aukeaa pdf-muodossa uuteen välilehteen. Ponnahdusikkunat eli pop up -ikkunat tulee olla sallittuna.
  5. Voit tallentaa tiliotteen tiedostona tai tulostaa paperille. Esimerkiksi Google Chrome -selaimessa tiedoston tallentamisen ja tulostamisen valinnat löytyvät selaimen valikosta.
  6. Jos lataat tiedoston, aukeaa ikkuna, jossa valitset tiedoston tallennuspaikan. Valitse haluttu tallennuspaikka ja tallenna.
  7. Kun haluat lähettää tiliotteen tiedostona esim. Kelan hakemukseen, valitse Kelan hakemuksessa tiedosto sieltä paikasta, minne talletit sen.

Jos tarvitset vanhempia tiliotteita, toimi näin:

Verkkotiliote on saatavilla op.fi-palvelussa maksutta kuudelta edelliseltä vuodelta ja tilitapahtumat 24 kuukauden ajalta. Jos tarvitset vanhempia tai erikseen pankissa tulostettuja tiliotteita, voimme toimittaa ne sinulle pyynnöstäsi. Palvelusta peritään tällöin palveluhinnaston mukainen maksu. Voit lähettää pyynnön tiliotteen tilauksesta viestillä OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa. Valitse viestin aiheeksi ”Tilit ja maksut”. Huomioithan, että yli 10 vuotta vanhoja tiliotteita ei ole mahdollista saada. Ilmoitathan viestissäsi tilinumeron sekä aikavälin, jolta tarvitset tiliotteen. Voimme toimittaa tiliotteen joko postitse tai konttoriin noudettavaksi.

Jos sinulla on OP:n tunnukset, voit maksaa laskuja paikasta ja kellonajasta riippumatta op.fi-palvelussa ja OP-mobiilissa. Voit tilata e-laskuja, jolloin lasku saapuu suoraan op.fi-palveluun ja OP-mobiiliin, ja voit hyväksyä sen maksuun ilman, että sinun tarvitsee näppäillä tili- ja viitenumeroita. Maksaminen digipalveluissa on maksutonta. OP-mobiilissa voit maksaa myös pelkän puhelinnumeron avulla Siirto-maksuna.

Ilman OP:n tunnuksia voit maksaa laskuja sopimalla laskuttajan kanssa suoramaksusta, jolloin saat laskusta tiedon postitse kotiin, mutta maksu veloitetaan tililtäsi automaattisesti. Voit myös lähettää laskut maksukuorilla maksettavaksi maksukuoripalveluun tai maksaa laskut niissä OP:n konttoreissa, joissa tarjotaan kassapalveluita.

Voit tilata e-laskun kirjautuneena op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa. Etsi laskuttaja, valitse oikea laskun aihe ja anna tilauksessa pyydetyt tiedot. Voit valita, että hyväksyt laskut aina erikseen tai että ne maksetaan automaattisesti. Kun laskuttaja saa tiedon e-laskun tilaamisesta, laskuttaja lähettää laskut suoraan op.fi-palveluun ja OP-mobiiliin. Siellä näet laskun erittelyn ja voit muokata laskun eräpäivää ja summaa laskuttajan kanssa sovitun mukaisesti sekä hyväksyä laskun maksuun. Maksaminen e-laskulla on maksutonta.

Maksaminen ilman OP:n tunnuksia onnistuu helpoiten suoramaksun avulla. Voit tilata suoramaksuja eri laskuttajilta soittamalla asiakaspalveluumme tai käymällä OP:n konttorilla. Varaa viimeisin lasku lähellesi, jotta näet maksua varten tarvittavat tiedot. Suoramaksussa sinulle postitetaan kotiin tiedot tulevasta laskusta ja laskun erittelytiedot, ja OP hoitaa laskun veloituksen puolestasi laskun eräpäivänä. Veloitus näkyy seuraavalla tiliotteella. Maksaminen suoramaksulla on maksutonta.

Voit lähettää paperiset laskusi maksuun maksukuoressa. Maksukuorella voit toimittaa saamasi paperiset laskut postin kirjelaatikkoon ja OP hoitaa maksun puolestasi. Toimita laskut hyvissä ajoin, viimeistään 5 arkipäivää ennen haluttua maksupäivää. Näin varmistetaan, että posti ehtii kulkea ja OP käsitellä laskusi. Palvelusta veloitetaan hinnaston mukainen palvelumaksu.

Voit noutaa maksukuoria, tilisiirtolomakkeita ja kirjalliset ohjeet lähimmästä osuuspankistasi tai tilata niitä kotiin soittamalla asiakaspalveluun. Maksukuoreen on painettu toimintaohjeet. Huomaathan, että sinulla pitää olla käyttötili OP:ssa, jotta voit käyttää OP:n maksukuorta. Kuoreen ei laiteta mitään muuta kuin maksutoimeksiannot eli laskut tai tilisiirtolomakkeet.

Maksaminen Suomen ulkopuolelle onnistuu digipalveluissa yhtä vaivattomasti kuin kotimaanmaksukin. Tarvitset vain hieman lisätietoja, jotka saat maksun vastaanottajalta. Valitse uusi maksu ja OP-mobiilissa vielä Maksa ulkomaille. Syötä saajan tilinumero, saajan nimi ja osoite. Op.fi-palvelussa valitse uusi maksu. Kun kirjoitat tilinumeron, palvelu varmistaa vielä, oletko maksamassa maksua ulkomaille. Anna maksun summa, maksussa käytettävä valuutta ja viesti. Tarvitset myös saajan pankin tiedot. Suosittelemme käyttämään pankin tietona BIC/SWIFT tunnistetta, mutta jos se ei ole mahdollista, voit käyttää myös clearing-, ABA-, fedwire- tai routing-numeroa sekä pankin nimeä ja osoitetta. Valitse vielä, haluatko maksun menevän normaalina maksumääräyksenä vai pikamääräyksenä. Pikamääräys on kalliimpi eikä nopeuta maksua merkittävästi. Valitse vielä kulujen jakaminen maksajan ja maksun saajan välillä. Pääset tarkistamaan maksun tiedot yhteenvedosta vielä ennen kuin hyväksyt maksun. 

Ulkomaanmaksua ei välttämättä veloiteta tililtäsi heti. Veloitus voi tapahtua puolen tunnin päästä tai vasta seuraavana pankkipäivänä. Odota rauhassa maksun veloittumista tililtä, älä tee maksua uudestaan. Maksu on saajalla saajan pankin aikataulun mukaan, nopeimmillaan saman päivän aikana, mutta joskus hyvitykseen voi kulua useampia päiviä. Tiliveloituksen jälkeen saat englanninkielisen kuitin sekä op.fi -palvelusta että OP-mobiilista.

Luottokortin myöntäminen edellyttää suomalaista henkilötunnusta ja pankkipalveluissa hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta sekä pysyvää asuinpaikkaa ja osoitetta Suomessa. Lisäksi sinulla on oltava säännölliset palkka- tai eläketulot, riittävä maksukyky ja raha-asiat moitteettomasti hoidettuna. Pääsääntöisesti edellytämme myös, että olet asunut Suomessa vähintään kaksi vuotta.

Voit avata lapselle tilin ja hakea korttia op.fi -palvelussa.

Voit avata tilin vasta, kun lapsen nimi on rekisteröity väestötietojärjestelmään. Lisäksi tarvitset OP:n tunnukset täyttääksesi hakemuksen op.fi-palvelussa. Tilin avaaminen lapselle ei kuitenkaan onnistu op.fi-palvelun kautta, jos toisella huoltajalla ei ole minkään suomalaisen pankin tunnuksia. Näissä tapauksissa voit avata lapsellesi tilin, kun varaat ajan konttoriin.

Yritystili ja muut yrityspalvelut avataan konttorilla ajanvarauksella. Yrityksellä täytyy olla perusteltu syy avata pankkitili Suomeen ja yrityksen toiminnan täytyy tapahtua Suomessa. Yrityksen tulee olla myös rekisteröity Suomeen. Yritys tarvitsee lisäksi henkilön, jolla on oikeus edustaa yritystä ja joka voi hoitaa asioita Suomessa.

Sekkien myynti ryhmässä on päättynyt. Suosittelemme asiakkaillemme digitaalisia ja turvallisempia maksutapoja rahan lähettämiseen. OP:ssa ei enää kirjoiteta sekkejä.

Jos olet vastaanottanut ulkomaisen sekin, voit jättää sen perittäväksi oman osuuspankkisi kautta. Perittäväksi jättäminen tarkoittaa sitä, että osuuspankki pyytää sekkiin liittyvän katteen sekin asettaneesta pankista. Kun kate on siirtynyt sekin asettaneesta pankista osuuspankille, saat rahat tilillesi. Sekin periminen maksaa asiakkaalle joka tapauksessa. Myös silloin, kun rahoja ei saada lähettävästä pankista osuuspankille.

Sekin sijaan suosittelemme maksujen vastaanottamista tilisiirrolla, jolloin raha siirtyy saajan tilille huomattavasti nopeammin ja OP:n palvelumaksu on huomattavasti halvempi kuin ulkomaisena sekkinä. Tätä varten voit ilmoittaa maksajalle pankkiyhteytesi seuraavasti: 

Beneficiary account IBAN: FIxx xxxx xxxx xxxx xx 

Beneficiary name and address: 

Beneficiary bank name and address:

OP Corporate Bank plc
Gebhardinaukio 1
00510 Helsinki, Finland
SWIFT (BIC): OKOYFIHH

 

Lainat

Kun tarvitset lainaa, löydät sopivan vaihtoehdon meiltä. Pääset tutustumaan tarkemmin OP:n tarjoamiin lainoihin ja niihin liittyviin asioihin alla olevien kysymysten kautta.

Kun tarvitset lainaa, löydät sopivan vaihtoehdon meiltä. Asunnon ostamiseen voit hakea asuntolainaa ja opintojen rahoittamiseen opintolainaa. Erilaisiin pienempiin tai suurempiin hankintoihin, kuten auton ostoon tai remontointiin, voit hakea vakuudellista tai vakuudetonta kulutusluottoa.

Käytännössä kuka tahansa voi ostaa asunnon Suomesta. Jos tulet EU- tai ETA-alueiden ulkopuolelta ja aiot ostaa kiinteistön, sinun täytyy hakea puolustusministeriöltä lupa kiinteistökauppoihin. 

Jos haluat hakea asuntolainaa asunnon ostamiseen osuuspankista, se on mahdollista tietyin edellytyksin. Sinulla täytyy olla ainakin oleskelulupa, suomalainen henkilötunnus sekä vähintään tilapäinen osoite Suomessa.

Voit hakea asuntolainaa oman asunnon ostamiseen tai rakentamiseen. Kun olemme saaneet asuntolainahakemuksesi, olemme sinuun yhteydessä ja sovimme kanssasi ajan lainaneuvotteluun.

Lainaneuvottelun voi käydä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Jos tarvitset tulkkia, sinun täytyy hankkia tulkki itse ja varata aika lainaneuvotteluun konttorille.

Kulutusluotto on laina, jolla voit rahoittaa elämäsi pienet tai suuret hankinnat. Voit hakea lainaa esimerkiksi auton ostoon tai remonttiin. Tarvitsemasi lainasumma ja lainan käyttötarkoitus vaikuttavat siihen, mikä on sinulle sopivin kulutusluotto. Lainavaihtoehdot eroavat toisistaan myös vakuuksien ja koron suhteen. Voit hakea kulutusluottoa kätevästi verkossa.

Vakuudettoman kulutusluoton myöntäminen edellyttää suomalaista henkilötunnusta ja pankkipalveluissa hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta sekä pysyvää asuinpaikkaa ja osoitetta Suomessa. Lisäksi sinulla on oltava säännölliset palkka- tai eläketulot, riittävä maksukyky ja raha-asiat moitteettomasti hoidettuna. Pääsääntöisesti edellytämme myös, että olet asunut Suomessa vähintään kolme vuotta.

 

Säästäminen ja sijoittaminen

Voit aloittaa säästämisen ja sijoittamisen, kun sinulla on asiakkuus osuuspankissa. Tutustu miten pääset alkuun ja avaa säästämisen ja sijoittamisen palveluita.

OP:lla on laaja valikoima erilaisia rahastoja, jotka useimmat sopivat säännölliseen säästämiseen. Säästösopimuksen avaaminen onnistuu op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa. Rahastojen ostamiseen vaaditaan asiakkuus osuuspankissa ja voimassa oleva tili.

Osakesijoittamisen aloittamiseen tarvitset OP:n arvo-osuustilin tai osakesäästötilin, valitsemasi palvelupaketin, tunnus- ja digisopimuksen sekä tilin. Monet sijoittajat avaavat molemmat säilytystilit itselleen, jotta pääsevät hyötymään niiden eri ominaisuuksista.

Osuuspankin omistaja-asiakkaana voit aloittaa osakesijoittamisen ilman kuukausimaksuja. Osakesijoittajan palvelut on paketoitu kahdeksi eri kokonaisuudeksi kaupankäyntiaktiviteetin ja käyttötarpeen mukaan.  Arvopaperisäilytys ja arvo-osuustili tai osakesäästötili sisältyvät automaattisesti palvelupaketteihin. Lisäksi palvelupaketteihin sisältyy maksutta kotimaiset sekä kansainväliset osakeanalyysit osakepoiminnan tueksi. 

Jos olet jo asiakkaamme, voit avata itsellesi arvo-osuustilin ja sopivan palvelupaketin op.fi-palvelussa. Osakesäästötilin voit avata itsellesi OP-mobiilissa. Jos sinulla ei vielä ole OP:n tunnuksia, ole yhteydessä lähimpään osuuspankkiin tai tule asiakkaaksi op.fi-palvelussa. 

Jos sijoitat toisessa pankissa, voit siirtää arvo-osuustilisi meille. Pyydä nykyiseltä palveluntarjoajalta osakkeiden hankintahinnat ennen siirtoa ja toimita ne omaan osuuspankkiisi, jotta hankintahinnat päivittyvät tietoihin. Arvo-osuustilin siirrossa kaupankäyntiin tulee noin viiden arkipäivän katko. 

Jos tarvitset apua kaupankäynnissä tai mieltäsi askarruttaa jokin muu asia, ole yhteydessä asiantuntijoihin OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa.  Voit myös ottaa puhelimitse yhteyttä asiakaspalveluumme, asiakaspalvelumme yhteystiedot löydät täältä.

Osinkojen verotus riippuu pääomatulojen määrästä sekä siitä, oletko sijoittanut osakesäästötilin vai arvo-osuustilin kautta. Voimassa olevan pääomatulon veroprosentin voit tarkistaa Verohallinnolta.

Osakesäästötilin osinkotulojen verotus tapahtuu vasta nostettaessa varoja osakesäästötililtä. Arvo-osuustilin osinkotulot verotetaan vuosittain. Halutessasi lisätietoja sijoitukseen liittyvästä verotuksesta, otathan yhteyttä omaan pankkiisi tai Verohallintoon. 

Huomioi nämä asiat, kun käyt kauppaa kansainvälisillä osakkeilla:

  • kotimaisesta kaupankäynnistä poikkeavat mahdollinen transaktiovero ja kaupankäyntipalkkio
  • verotuskäytännöt ja euroalueen ulkopuolelle sijoitettaessa valuuttakurssiriski
  • kotimaan kaupankäynnistä poikkeavat toimeksiantojen pituudet sekä muut kyseiseen pörssiin kohdistuvat erityispiirteet
  • USA:n kaupankäynnissä tulee huomioida QI-asiakirjavaade. Jos kaupankäynti USA:n osakemarkkinalla ei onnistu, ota yhteyttä osuuspankkiisi ja hoidamme QI-asiakirjan kuntoon. 

Kansainvälisessä osakesijoittamisessa on huomioitava myös markkinakohtaiset poikkeamat palkkioiden ja erilaisten transaktioverojen osalta. Muun muassa Ranskan valtio perii suurimpien ranskalaisyhtiöiden osakkeiden ostotapahtuman yhteydessä 0,30 prosentin suuruisen transaktioveron. Myös espanjalaisyhtiöiden ostotapahtuman yhteydessä peritään 0,20 prosentin suuruinen transaktiovero. Espanjan valtio perii veron sellaisten yritysten osakkeiden ostoista, joiden markkina-arvo ylittää miljardin euron.

 

Vakuutukset

Vakuutus ja vakuutusyhtiö ovat turvanasi, jos vahinko sattuu tai elämä heittää eteen yllätyksiä. Pohjola Vakuutuksen asiakkaana saat henkilöasiakkaiden vakuutukset kaikenlaisiin tarpeisiin - olipa kyseessä sitten auton, kodin, lapsen tai vaikkapa koiran vakuutus.

Voit laskea hinnan ja ostaa vakuutuksia helpoiten op.fi-palvelussa. Halutessasi voit myös pyytää tarjouksen useammasta vakuutuksesta tarjouspyyntölomakkeella.

Jos haluat muuttaa voimassa olevia vakuutuksiasi, voit tehdä osan muutoksista op.fi-palvelussa Vakuutukset-osiossa tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 03030303 (ma-pe klo 8–17).

Kotivakuutus on turva kodillesi sekä vakuutettuna ovat kaikki kodissasi olevat tavarasi. Kotivakuutus kattaa myös kodin ulkopuolella kuljettamasi tavarat Suomessa ja kaikissa Pohjoismaissa 5 000 euroon saakka. Kotivakuutuksella saat turvaa ja mielenrauhaa niin suurempien kuin pienempienkin vahinkojen varalle.

Kotivakuutuksella voit saada turvaa tulipalo-, luonnonilmiö-, rikos-, särkymis- ja vuotovahinkojen varalle. Esimerkiksi tulipalo voi tuhota kaiken kodissasi olevan omaisuutesi ja kaiken tämän omaisuuden (huonekalut, elektroniikka, tekstiilit, astiastot, vaatteet yms.) uudelleen hankinta voi olla todella kallista. Kotivakuutuksesta voimme korvata vakuutusehtojen mukaisesti irtaimistosi uudelleen hankinnan vakuutukseen määritettyyn enimmäiskorvausmäärään saakka.

Vastuuvakuutus on tärkeä turva, joka turvaa vahinkotilanteissa, joissa aiheutat toiselle henkilölle tai hänen omaisuudelleen vahinkoa ja olet lain mukaan korvausvastuussa tapahtuneesta. Jos sinulla ei ole vastuuvakuutusta ja aiheutat huolimattomuuttasi toiselle vahinkoa, joudut maksamaan korvauksen kokonaan itse. Usein vuokranantajat vaativat vuokrasopimuksessa vastuuvakuutuksen voimassa olon.

Vastuuvakuutus on mahdollista ottaa silloin, kun sinulla on kotisi irtaimistovakuutus meillä. Vastuuvakuutuksen lisäksi suosittelemme oikeusturvavakuutusta, jonka avulla varaudut asianajo- ja oikeudenkäyntikustannuksiin mahdollisissa yksityiselämään liittyvissä riita-, rikos- ja hakemusasioissasi. Tyypillinen esimerkki korvattavasta tapauksesta voi olla esimerkiksi asuntokauppaan liittyvä riita.

Voit ostaa koti- ja autovakuutuksen ilman henkilötunnusta asioimalla konttorilla henkilötodistuksen kanssa ja varautumalla maksamaan vakuutuksesta koko vuoden ennakkomaksun.

Korvaussummasta vähennettävä määrä, jonka maksat itse. Mitä suuremman omavastuun valitset, sitä pienempi on vakuutuksen vuosihinta. Pienempi omavastuu nostaa vakuutuksen vuosihintaa.

Kodin tavaran korvauksissa huomioidaan tiettyjen tavaroiden kohdalla aina ikävähennys. Tällaisia ikävähennyksen omaavia tavaroita ovat mm. kodinkoneet, tietotekniikkalaitteet, silmä- ja aurinkolasit sekä urheiluvälineet ja -varusteet.

Ikävähennys on vahinkotilanteessa korvattavasta summasta vähennettävä osuus. Ikävähennysprosentti saadaan kertomalla ikävähennyksen prosenttiluku kodin tavaran alkuperäistä käyttöönottovuotta seuranneiden täysien kalenterivuosien lukumäärällä. 

Tarkat tiedot ikävähennyksistä löytyvät vakuutusehdoistamme.

Esimerkki: 
900€ arvoinen kodin tavara menee rikki ja tavaran ikävähennykseksi on ehdoissa määritelty 10 %. Tavara oli kaksi vuotta vanha, joten ikävähennys sekä omavastuu huomioituna korvausta maksetaan: 

900 € − (900 € x 10 % x 2 v) − 250 € = 470 €

Kun uusi lasku muodostuu, asetetaan siihen noin viiden viikon maksuaika. Joissain tilanteissa maksuaika voi ylittää kaksi eri laskutuskautta, jonka vuoksi saat kaksi laskua eri laskutuskausilta saman kuukauden aikana. Sen vuoksi on tärkeä tarkistaa, mitä laskutuskautta laskut koskevat.

Laskussa on merkitty laskutuskausi, joka viittaa aikaan, jota lasku koskee. Esimerkiksi olet valinnut laskutuksen 6.erässä ja vakuutus astuu voimaan 1.2.2024. Ensimmäisen laskun laskutuskausi on 1.2.-31.3.2024, seuraavan laskun laskutuskausi on 1.4.-31.5.2024, kolmannen laskun laskutuskausi on 1.6.-31.7.2024 jne.

Näet myös laskuista erittelyn, mitä lasku koskee (esimerkiksi mistä vakuutussopimuksesta ja mistä ajoneuvosta on kyse).

Vakuutukset tulee aina irtisanoa kirjallisesti ja kätevin tapa tähän, on laittaa meille viesti op.fi -palvelussa tai OP-mobiilissa. Kirjoita viestiin:

- sopimustunnus
- vakuutuksen kohde
- irtisanottavan vakuutuksen nimi / irtisanottavat turvanosat eriteltyinä
- irtisanomispäivämäärä (aikaisintaan kuluva päivä)
- tilinumerosi mahdollista maksupalautusta varten

Huomioithan, että lakisääteistä liikennevakuutusta ei voi irtisanoa suoraan verkkopalvelusta. Sen voi irtisanoa ainoastaan, jos ajoneuvo vaihtaa omistajaa, poistetaan rekisteristä romutustodistuksella tai vahingon takia, tai jos ajoneuvo on poistettu liikennekäytöstä. 

Jos et käytä ajoneuvoa, voit poistaa sen liikennekäytöstä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin verkkopalvelussa tai lähimmällä katsastuskonttorilla. Liikennevakuutuksen irtisanominen kannattaa tehdä vain siinä tilanteessa, kun ajoneuvo on pidempiaikaisesti pois liikennekäytöstä.  

Kun ajoneuvo on poistettu liikennekäytöstä, voit irtisanoa liikennevakuutuksen verkkoviestillä. Viestissä tulee näkyä irtisanottavan vakuutuksen nimi ja ajoneuvon rekisterinumero.

Voit antaa toiselle henkilölle valtakirjan vakuutus- ja vahinkoasioidesi hoitoon op.fi-palvelussa.

  • Kirjaudu sisään op.fi-palveluun
  • Valitse Vakuutukset
  • Valitse Valtakirja vakuutusasiointiin

Valtuutettu voi asioida op.fi-palvelussa ja OP-mobiilissa, puhelimitse tai konttorilla. Valtuutettu näkee myös valtuuttajan vakuutustiedot OP:n digipalveluissa. Valtakirja oikeuttaa hoitamaan valtuuttajan kaikkia vakuutus- ja vahinkoasioita pois lukien edunsaajan ilmoittaminen, terveysselvityksen täyttäminen tai kolmannen henkilön valtuuttaminen.

OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa teet vahinkoilmoituksen helpoimmin ja saat korvauspäätöksen nopeimmin.

Vahinkoavusta löydät ohjeet vahinkotilanteisiin sekä sinua lähellä olevat vahinkokumppanit, jotka ratkaisevat vahingon puolestasi.

Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla on aina suositeltavaa olla mukana Vihreä kortti eli Green Card, joka on todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksestasi. Vihreässä kortissa on lueteltu ne maat, joissa se on voimassa.

Matkustaessasi ajoneuvolla ulkomaille sinulla tulee olla mukana myös ajoneuvon rekisteriotteen tekninen osa, jonka saat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sähköisestä palvelusta tai katsastuskonttorilta. Jos autosi omistaja on rahoitusyhtiö, pyydäthän heiltä maastavientivaltakirjan.

Voit tulostaa Green Cardin op.fi-palvelusta matkaasi varten, jotta sinulla mukanasi todistus liikennevakuutuksesta.

Vahinkoavun kautta löydät lisätietoa vahinkotilanteissa toimimisesta. Voit tutustua tarkemmin, miten toimia ajoneuvovahingon sattuessa ulkomailla.

Käyttötili
Tilin tarjoaa osuuspankki.

Omistaja-asiakkuus
Omistaja-asiakkuuden tarjoaa osuuspankki.
 
Laina
Pankkilainan myöntää osuuspankki.

Säästöt ja sijoitukset
OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.

Vakuutus 
Vakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.

OP:n tunnus
Palvelun tarjoaa OP Vähittäisasiakkaat Oyj.

OP-mobiili
Palvelun tarjoaa OP Ryhmä.

Kortit myöntää OP Vähittäisasiakkaat Oyj, joka toimii myös korttiin kuuluvien vakuutusten vakuutuksenottajana ja muiden lisäpalveluiden sopimusasiakkaana.

Omistaja-asiakkaaksi liittyminen ja jäsenosuusmaksu

Omistaja-asiakkaaksi liittymiseen vaikuttaa nykyinen asiakkuutesi ja mahdolliset käytössäsi olevat tunnukset.

• Jos olet osuuspankin asiakas ja sinulla on OP:n tunnukset voit liittyä omistaja-asiakkaaksi kirjautumalla op.fi-palveluun. Liity omistaja-asiakkaaksi

• Jos olet osuuspankin asiakas, mutta sinulla ei ole OP:n tunnuksia, aloita varaamalla aika neuvotteluun. Varaa aika

• Jos et ole osuuspankin asiakas, mutta sinulla on toisen pankin tunnukset ja osuuspankin asiakkuus kiinnostaa, tule asiakkaaksemme verkossa. Tule asiakkaaksi digitaalisesti

Jäsenosuusmaksu

Liittymisen yhteydessä maksat kertasijoituksena jäsenosuusmaksun, muita maksuja ei ole. Useimmissa pankeissa jäsenosuusmaksu on suuruudeltaan 100 euroa. Löydät jäsenosuusmaksun määrän omistaja-asiakashakemukselta ja omasta osuuspankistasi.

Jos joskus päätät luopua omistaja-asiakkuudestasi, saat jäsenosuusmaksun kokonaan takaisin. Jäsenosuusmaksu palautetaan vuoden kuluttua sen tilikauden päättymisestä, jolloin omistaja-asiakkuus päättyi.

Osuuspankilla on kuitenkin sääntöjen mukaisesti oikeus kieltäytyä jäsenosuusmaksun palauttamisesta. Osuuspankin säännöt ovat nähtävillä pankin op.fi-verkkosivustolla sekä pääkonttorissa.

Kuka voi liittyä omistaja-asiakkaaksi?

Omistaja-asiakkaaksi voi liittyä OP Ryhmän palveluja käyttävä henkilö, yhteisö tai säätiö kansalaisuudesta riippumatta.

Lapsi omistaja-asiakkaana

Lapsi voi liittyä omistaja-asiakkaaksi. Jos molemmat vanhemmat ovat lapsen huoltajia, vanhemmat allekirjoittavat yhdessä alaikäisen lapsensa omistaja-asiakashakemuksen. Vanhemmat antavat samalla suostumuksensa sille, että lapselle alkaa kertyä OP-bonuksia. Jos jäsenosuusmaksu maksetaan lapsen omalla työllä hankkimilla varoilla, voi lapsi itse allekirjoittaa jäsenhakemuksen ja maksaa jäsenosuusmaksun.

Omistaja-asiakas eroaa itse

Omistaja-asiakkaalla on milloin tahansa oikeus erota osuuspankin jäsenyydestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti omaan osuuspankkiinsa. Omistaja-asiakkuuden päättymispäivä on se päivä, jona osuuspankki on vastaanottanut eroilmoituksen. 

Omistaja-asiakkaan kuolema

Omistaja-asiakkuus päättyy omistaja-asiakkaan kuolemaan. Kuolinpesä voi vainajan jälkeen toimitettavassa osituksessa tai perinnönjaossa siirtää vainajan omistaja-asiakkuuden tavallisimmin joko leskelle tai perilliselle.