ASP-lainsäädäntö uudistui 1.1.2023 - näin hyödyt muutoksista

1.1.2023 astuivat voimaan ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmän lakimuutokset, jotka edistävät erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten mahdollisuuksia omistusasumiseen. Muutokset liittyvät ASP-säästämiseen ja ASP-korkotukilainaan. Kaikki asiakkaamme, sekä uudet että jo aiemmin ASP-säästämisen aloittaneet, saavat entistä enemmän hyötyä uudistuksen myötä.

ASP-lainsäädännön keskeiset muutokset

ASP-tiliin ja -tallettamiseen liittyvät muutokset:

  • Yläikäraja nousee. ASP-tallettamisen aloittamisen yläikäraja nousee 44 vuoteen. ASP-säästäjäksi voi ryhtyä henkilö, joka on täyttänyt 15, mutta ei vielä 45 vuotta. Aiempi yläikäraja on ollut 39 vuotta. 
  • Yhteisen ASP-tilin avaaminen helpottuu. ASP-tilin voi avata yhdessä toisen henkilön kanssa tai tiliin voidaan liittää myöhemmin toinen tallettaja. 1.1.2023 alkaen myös avopuoliso, joka täyttää ASP-lainsäädännössä annetun määritelmän avopuolisosta, voidaan liittää ASP-tiliin toiseksi tallettajaksi, vaikka hän olisi jo täyttänyt 45 vuotta. 

Mikä ASP-tili on?  

  • ASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili on helppo ja palkitseva tapa säästää ensimmäiseen omaan asuntoon. ASP-tilillä kerrytät säästöillesi parempaa korkoa. Kun tarvittava määrä säästöjä on kasassa ja asunnon osto tulee sinulle ajankohtaiseksi, voit saada ASP-lainan edullisin ehdoin.  

ASP-lainaan liittyvät muutokset: 

  • ASP-korkotukilainan määrä nousee, mikäli ASP-säästäjiä on kaksi. ASP-korkotukilainaa voi saada 50 % enemmän, jos kaksi ASP-säästäjää hankkivat asunnon yhdessä. Kaksi ASP-säästäjää voi siis saada 50 % enemmän korkotukilainaa kuin mitä aluekohtaisesti on määritelty. Helsingissä esimerkiksi yksi ASP-lainan hakija voi saada enimmillään 215 000 euroa lainaa, kun taas kaksi ASP-lainan hakijaa yhdessä voivat saada enimmillään 322 500 euroa lainaa. 
  • Valtiontakauksen enimmäismäärä nousee 10 000 eurolla. Valtiontakauksen enimmäismäärä nousee 50 000 eurosta 60 000 euroon, jolloin muiden tarvittavien lisävakuuksien määrä vähenee. 
  • ASP-lainaa voi saada myös ASP-tallettajan asuttamaan kohteeseen. ASP-korkotukilainaa voi jatkossa saada myös kohteeseen, jossa ASP-tallettaja asuu jo ennen kaupantekoa, vaikka hänellä ei olisi kohteeseen voimassa olevaa vuokrasopimusta. Jatkossa on mahdollista ostaa esimerkiksi puolet avopuolison asunnosta, jossa lainansaaja jo ennestään asuu.

Mikä ASP-laina on? 

  • Voit hakea ASP-korkotukilainaa, kun olet säästänyt vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta. Ainakin osan säästöistä pitää olla ASP-tilillä, jolle olet tehnyt talletuksia vähintään kahdeksan vuosineljänneksen aikana.
Tiesitkö, että osuuspankin omistaja-asiakkaana ASP-tilillä olevat varat sekä ASP-laina kerryttävät myös OP-bonuksia? OP-bonuksia käytetään esimerkiksi vakuutusmaksuihin ja pankin palvelumaksuihin. Saat myös rahanarvoisia etuja pankkipalveluista ja vakuutuksista.