” ”

Vaikuttajat liikuttajina – nuorille matalan kynnyksen liikunta on temppuilua ja hauskanpitoa

Olympiakomitean ja OP Ryhmän pitkään jatkunut yhteistyö on keskittynyt lasten ja nuorten liikunnan edistämiseen. Kesäkuussa 2021 startannut Liiku mun kaa -kampanja innosti nuoria liikkumaan puhuttelemalla heitä nuorten omalla kielellä ja omissa kanavissaan.

Pandemia-aika on ollut monelle nuorelle tylsää, sillä kokoontumisrajoitukset ovat kaventaneet heidän mahdollisuuksiaan liikkua, harrastaa ja tavata kavereita. Huoli nuorten vähäisestä liikkumisesta sai OP Ryhmän ja Olympiakomitean pohtimaan yhteistä viestintää nuorten aktivoimiseksi. 

Tubetusta, TikTok-haasteita ja huumoria 

Nuoret vierastavat helposti ylhäältä saneltuja neuvoja ja ohjeita. Siksi Liiku mun kaa -kampanjan kasvoiksi haettiin 11-14 vuotiaiden nuorten seuraamia vaikuttajia, jotka kannustivat nuoria liikkumaan omista lähtökohdistaan. Mukana olivat ZoneVD eli Joona Leppälä, Ella & Helmi, weksi eli Henry Weckström, Pontzo ja Nelli Kniivilä.

Vaikuttajat tuottivat omaa liikunta-aiheista sisältöään kanavilleen TikTokissa, YouTubessa ja Instagramissa. Sisällöissä nousivat hyvin esiin nuorten suosikkilajit frisbeegolfista temppuiluun. Vaikuttajat näyttivät omalla esimerkillään, että liikkumisen ei tarvitse olla ryppyotsaista suorittamista, vaan se voi olla hauskanpitoa ja ajanvietettä kavereiden kanssa – hauskanpito on helppo tapa madaltaa liikkumisen kynnystä.

Liikunnanohjaajaksi kouluttautunut ZoneVD Joona ehdotti tietoiskutyyppisellä ”Kokeile näitä lajeja” -videolla 10 matalan kynnyksen liikuntalajia. Frisbeegolfin lisäksi Leppälä suositteli geokätköilyä, padelia, liikunnallisia videopelejä, SUP-lautailua, lenkkeilyapplikaatioita ja freestyle-temppuilua, jota voi soveltaa melkein mihin lajiin tahansa. Leppälä korosti omaehtoista liikuntaa, jossa ”jokainen voi haastaa itseään juuri sen verran kuin itselle sopii”.

Nelli Kniivilä haastoi TikTokissa seuraajansa testaamaan tasapainoilua. Koripalloa harrastava Weksi puolestaan tuotti kaksi ”Tee tää perässä” -koripallohaastetta omalle TikTok-kanavalleen. Haasteissa seuraajia kehotettiin myös duettaamaan eli reagoimaan ja vastaamaan omalla videolla haasteeseen. Ella & Helmi koostivat ajankohtaisen ”10 asiaa mitä tehdä KESÄLLÄ” -videon, jossa he testasivat muun muassa jalkapalloa, trampoliinia ja vesihyppyjä sekä kävivät uimassa ja pyöräretkellä.

Vaikuttajien tuottamat sisällöt tavoittivat yli 650 000 nuorta ja onnistuivat sitouttamaan katsojia tehokkaasti. Nuorten liikkumattomuus teemana ja eri liikuntamuodot herättivät myös aitoa kiinnostusta ja keskustelua: 

– Sun avulla löysin frisbeegolfin ja oon ihan koukussa :D
– Mulle tää on mennyt päinvastoin koska oon alkanut liikkua etäkoulun aikana ja jälkeen enemmän kuin ennen sitä
– Oon tehny kaikkee noista ja menkää hyppää kympistä se ei oo paha
– 1.ku on futista samastun Helmiin. Mä pelkään palloja tosi paljon. Ja sen takia en silleen ole keinupallossa tai jalkkiksessa jne.
– Temppuilu on parastaaaa

OP Ryhmä toimii valtakunnallisesti Suomen Olympiakomitean ja lasten ja nuorten liikunnan yhteistyökumppanina. Yhteistyö konkretisoituu paikallisten urheiluseurojen kautta.

Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, joka toimii sen hyväksi, että suomalaiset liikkuisivat enemmän ja menestyisivät huippu-urheilussa. Yhdessä jäsenjärjestöjemme ja kumppaneidemme kanssa rakennamme liikunnasta ja urheilusta elinvoimaa Suomeen.