Nuoret sijoittivat viime vuonna ennätyksellisen aktiivisesti – nämä sijoituskohteet ovat nuorten suosiossa

Vaikka talousympäristö oli viime vuonna epävarma, eteläkarjalaiset sijoittivat aktiivisesti, selviää OP Etelä-Karjalan asiakasdatasta. Varsinkin nuoret innostuivat sijoittamaan: 18–24-vuotiaat OP Etelä-Karjalan asiakkaat ostivat osakkeita viime vuonna lähes kaksi kertaa enemmän kuin edeltävänä vuonna.

Sijoittamisesta on tullut osa yhä useamman suomalaisen arkea. OP Etelä-Karjalan asiakasdata paljastaa, että erityisesti alueen nuoret sijoittajat olivat vuonna 2023 edellistä vuotta aktiivisempia.

OP Etelä-Karjalan 18–24-vuotiaat asiakkaat ostivat osakkeita viime vuonna peräti 93 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna. Eniten eteläkarjalaiset nuoret ostivat vuonna 2023 Fortumin, Nordean ja Nesteen osakkeita.

– On hienoa huomata, että nuoret ovat innostuneet sijoittamisesta ja säästämisestä. Varhaisessa vaiheessa aloitettu säästäminen ja tuoton kerryttäminen turvaavat nuoren tulevaisuutta ja mahdollistaa tulevia elämän tärkeitä hankintoja. Olemme jo pitkään panostaneet nuorten talousosaamisen lisäämiseen yhdessä oppilaitosten kanssa. Keskustelujen perusteella nuorten talousosaaminen jakautuu epätasaisesti ja tähän on tärkeä pureutua, sanoo OP Etelä-Karjalan pankinjohtaja Petri Lankinen.

Vaikka nuorten osakekaupankäynti oli viime vuonna vilkasta, valtaosa nuorista sijoittaa kuitenkin rahastoihin. Moni sijoittaa rahastoihin säännöllisten kuukausisäästösopimusten kautta, jolloin raha menee automaattisesti valittuihin rahastoihin kerran kuukaudessa.

– 18–24-vuotiaat OP:n asiakkaat sijoittavat keskimäärin 59 euroa kuukaudessa rahastoihin kuukausisäästösopimusten kautta. Eteläkarjalaisia nuoria kiinnostavat eniten indeksirahastot, säästäjän rahastot sekä vastuulliset teemarahastot, jotka ovat erinomaisia valintoja toteuttaa pitkäaikaista säästämistä hajautusta korostaen, Lankinen jatkaa.

Asiantuntijan vinkit sijoitusvuoteen 2024

Viime vuosi oli osake- ja korkomarkkinoilla vaiherikas ja keskuspankit vaikuttivat keskeisesti markkinoiden mielialoihin. Moni pohtiikin nyt, mihin sijoittaa tänä vuonna, kun sijoitusympäristö on yhä epävarma.

– Tänä vuonna katseet kannattanee kääntää sekä korko- ja osakesijoituksiin. Yhdistelmäsalkku, jossa on sekä osakkeita että korkoja, kestää suhdannevaihteluita ja riskejä aikaisempaa paremmin, arvioi OP Varainhoidon koroista ja osakkeista vastaava sijoitusjohtaja Tommi Kokkarinen.

Kokkarinen vinkkaa, että sijoituksia on hyvä hajauttaa eri omaisuuslajien lisäksi ajallisesti ja maantieteellisesti.

– Hajauttaminen eli sijoituskohteiden hankkiminen maantieteellisesti eri alueilta, eri omaisuuslajeista sekä myös eri ajankohtina on tärkeää riskien tasaamiseksi. Hajauttaminen onnistuu esimerkiksi rahastojen kautta, jotka sijoittavat rahasi puolestasi eri sijoituskohteisiin, lisää Kokkarinen.

OP Etelä-Karjalan 18–24-vuotiaiden asiakkaiden ostetuimmat osakkeet vuonna 2023:

1. Nordea

2. Fortum

3. Neste

4. Nokia

5. Mandatum

Kaikkien OP:n 18–24-vuotiaiden asiakkaiden ostetuimmat rahastot vuonna 2023:

1. OP-Maailma Indeksi

2. OP-Amerikka Indeksi

3. OP-Maltillinen

4. OP-Rohkea

5. OP-Euro

 

Lisätiedot:

Pankinjohtaja Petri Lankinen, OP Etelä-Karjala, puh. 010 258 5802, petri.lankinen@op.fi