OP Etelä-Pohjanmaan omistaja-asiakkaat hyötyvät pankin tuloksesta

OP Etelä-Pohjanmaan omistaja-asiakkaiden edut nousivat uudelle tasolle vuonna 2023.

Pankki maksoi viime vuonna OP-bonukset 30 prosentilla korotettuna. Omistaja-asiakkaille maksettujen bonusten kokonaismäärä nousi 4,5 miljoonaan euroon. Lisäksi omistaja-asiakkaat saivat päivittäispalvelupaketit ilmaiseksi lokakuun alusta lähtien. Kaikkiaan omistaja-asiakkaiden edut nousivat noin 7 miljoonaan euroon vuodelta 2023.

– Osuuskuntana pidämme itsestään selvänä, että palkitsemme omistaja-asiakkaitamme sitä enemmän, mitä paremman tuloksen teemme, sanoo toimitusjohtaja Olli Tarkkanen.

Myös pankin vakavaraisuus vahvistuu tuloksen kautta. OP Etelä-Pohjanmaan vakavaraisuus nousi yli 29 prosenttiin. Pankin liikevoitto oli 24 miljoonaa euroa.

Vuodelle 2024 OP nosti omistaja-asiakkaiden etuja entisestään. Bonukset maksetaan tältä vuodelta 40 prosentilla korotettuna ja päivittäispalvelupaketit ovat ilmaisia koko vuoden.

Korkotason ja elinkustannusten noususta johtuen viime vuonna uusien asuntolainojen kysyntä hiljeni ja luottokannan kasvu kääntyi pitkästä aikaa negatiiviseksi. Uusia asuntoluottoja myönnettiin noin 30 prosenttia edellisvuotta vähemmän, kertoo henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava pankinjohtaja Anne Hakola.

Oman taloutensa puskuriksi asiakkaamme avasivat edelleen innokkaasti säännöllisen säästämisen sopimuksia. Uusia sopimuksia tehtiinkin viime vuonna edellisvuotta enemmän.

– Säästämisen sopimuksen voi tehdä kätevästi myös itsepalveluna OP-mobiilissa tai verkkopalvelussa, Hakola muistuttaa.

OP Etelä-Pohjanmaan henkilöasiakkaat ovat suojanneet viime vuosina innokkaasti asuntolainojaan koronnousulta. Asuntolainojen korkosuojausaste on lähes 40 prosenttia ja myös kiinnostus kiinteään korkojaksoon kasvoi loppuvuoden aikana. Korkosuojauksen merkitys konkretisoituu viitekorkojen noustessa ja lainansa koron nousulta suojanneet asiakkaamme ovatkin olleet erittäin tyytyväisiä päätökseensä, painottaa Hakola.

Autamme asiakkaitamme vaurastumaan

Säästämisen ja sijoittamisen suosio jatkui vahvana.

– Rahasto-omistuksia löytyy nyt jo yli kymmeneltä tuhannelta asiakkaaltamme, ja vakuutus- ja osakesäästäminen huomioiden sijoituspalveluita hyödyntävien asiakkaiden määrä ylittää 50 prosentin osuuden omistaja-asiakkaista, kertoo sijoitusjohtaja Jussi Lehtimäki.

Vuoden mittaan tapahtunut korkotason nousu näkyi viime vuonna tehdyissä sijoituspäätöksissä. Esimerkiksi korkorahastot tekivät useamman vuoden hiljaiselon jälkeen paluun suosituimpien rahastojen joukkoon.

– Alkukesästä lanseerattu listaamattomiin yhtiöihin sijoittava rahasto osoittautui myös erittäin suosituksi, ja keräsi viidenneksi eniten rahastomerkintöjä vuoden aikana, jatkaa Lehtimäki.

Uutta yritys- ja maatalousrahoitusta myönnettiin vuonna 2023 noin 17 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. 

– Äkillisesti nousseet viitekorot sekä rakentamisen kustannusnousu ovat saaneet osaa asiakkaista edelleen lykkäämään investointejaan. Toisaalta joillakin etenkin vientiin panostavilla toimialoilla suhdanne on tällä hetkellä erittäin hyvä ja tuotannon laajennusinvestointeja joko suunnitellaan tai toteutetaan kovaa vauhtia, toteaa yritys- ja maatalousasiakkuuksista vastaava pankinjohtaja Lauri Lindholm.

– Maakunnan alkutuotantosektorilla on myös keskimäärin tasapainoinen tilanne, eikä merkkejä luotonhoitokyvyn yleisestä heikkenemisestä ole nähtävissä missään tuotantosuunnassa, Lindholm jatkaa.

Lisätietoja:
Olli Tarkkanen, puh. 010 254 7201