Järvi-Hämeen Osuuspankin tulos 2023

OP JÄRVI-HÄMEELLÄ ERINOMAINEN VUOSI

Järvi-Hämeen Osuuspankin vuosi 2023 sujui haastavassa taloustilanteessa hyvin ja asiakasmäärä jatkoi kasvuaan. Pankki sai viime vuonna lähes 900 uutta asiakasta ja yli 400 uutta omistaja-asiakasta.   Pankki teki viime vuonna historiansa parhaan tuloksen, 10,332 miljoonaa euroa. Omistaja-asiakkaille pankki maksoi bonuksia 1,3 miljoonaa euroa, lisäksi tuotto-osuuksille maksetaan 4,50 %:n tuotto, eli yhteensä 982 tuhatta euroa.

-Viime vuosi oli erinomainen kannattavuuden näkökulmasta. Yleinen korkotason nousu näkyi pankin korkokatteessa, joka kasvoi merkittävästi edellisvuodesta. Toisaalta vallitseva taloustilanne ja hiljentynyt asuntokauppa näkyi. Uusien asunto- ja yritysluottojen kysyntä oli selvästi edellisvuotta alhaisempi. Uusia luottoja myönnettiin viime vuonna 46 miljoonaa euroa ja pankin luottokanta supistui hieman vuoden aikana. Luottokannan pienentymistä on vauhdittanut uusien asuntolainojen edellisvuotta selvästi alhaisempi kysyntä ja korkojen nousun myötä voimakkaasti lisääntynyt asuntolainojen ennenaikainen takaisinmaksu. Asiakasvarat kasvoivat 1,90 %, kertoo pankin toimitusjohtaja Teemu Sarhemaa. 

 -Vahvan tuloskehityksemme ansiosta tarjoamme yli 14 000 omistaja-asiakkaallemme entistäkin paremmat edut tänä vuonna. Näin helpotamme omalta osaltamme kotitalouksien tilannetta näinä taloudellisesti haastavina aikoina. Tulemme maksamaan vuodelta 2024 kertyvät OP-bonukset 40 prosentilla korotettuina, emmekä peri tänä vuonna omistaja-asiakkailtamme lainkaan päivittäispalveluista kuukausimaksuja jatkaa Sarhemaa.

Järvi-Hämeen Osuuspankki on erittäin vakavarainen pankki, vakavaraisuuden ollessa 44,73 %. Pankin riskitilanne ja luottosalkun laatu on pysynyt edelleen hyvällä tasolla. Pankin asiakkaat ovat hoitaneet lainansa säntillisesti ja mallikelpoisesti korkojen noususta huolimatta. Lainojen maksuohjelmien muutoshakemusten määrä oli jopa viime vuosia alemmalla tasolla. Ennakoitujen luottotappiovarausten määrä ja järjestämättömien saamisten määrä pysyivät alhaisella tasolla. -Meillä oli viime vuonna ainoastaan 40 tuhatta euroa luottotappioita, eli 0,01% luotto- ja takauskannasta kertoo Teemu Sarhemaa.

Yli sata vuotta omistaja-asiakkaiden ja toimialueen parhaaksi  - nopea ja henkilökohtainen palvelu houkuttelee asiakkaita

- Olemme Päijänteen johtava finanssitoimija ja perustehtävänämme on luoda kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia omistaja-asiakkaille ja toimintaympäristöllemme, kertoo Sarhemaa. -Toimialueemme väestökehitys on valitettavasti edelleen laskusuunnassa. Henkilökohtainen ja sujuva palvelu ovat kuitenkin tuoneet meille viime vuosina tuhansia uusia asiakkaita, joten ihmiset tuntuvat arvostavan meidän palveluamme jatkaa Sarhemaa.

-Asiakkaidemme omistamana pankkina kannamme aidosti vastuumme toimintaympäristöstämme. Olemme lahjoittaneet viime vuosien aikana lähes 450 000 euroa toimialueemme elinvoimaisuutta ja kehittämistä tukeviin hankkeisiin. Viime vuonna lahjoitimme yhteensä 80 000 euroa. Pankin edustajisto päätti 12.3.2024 kokouksessaan, että pankki lahjoittaa tänä vuonna 100 000 euroa. Lahjoitusta voivat hakea kaikki toimialueella toimivat yleishyödylliset yhdistykset. Lahjoitus on tarkoitettu pysyvään investointiin ja tavoitteena on tukea sellaisia hankkeita, jotka tuovat iloa mahdollisimman laajalle joukolle.

Hallintoneuvostoon uusia nimiä

Järvi-Hämeen Osuuspankin edustajisto valitsi pankin hallintoneuvostoon uusina jäseninä Heidi Koivulahden ja Laura Christien. Molemmat asuvat pääkaupunkiseudulla. Jatkokaudelle valittiin Petri Haapanen, Birgitta Heino-Toivonen, Jani Kurtelius, Olli Suntiola, Leena Virkki ja Satu Ärling. Hallintoneuvoston puheenjohtajana toimii Petri Haapanen Asikkalasta.

 

OP Koti Järvi-Hämeellä hyvä vuosi

OP Koti Järvi-Hämeen viime vuosi oli kohtuullisen hyvä. Yleinen taloustilanne näkyi kuitenkin erityisesti vakituisten asuntojen kysynnässä. –Vaikka vakituisten asuntojen kauppamäärät laskivat, niin mökkikauppa kävi yllättävänkin hyvin, kertoo kiinteistönvälittäjä Vesa Teräväinen.  -Tänä vuonna hinnat tulevat todennäköisesti hieman laskemaan niin vapaa-ajan- kuin vakituisissa asunnoissa. Oikein hinnoitelluille kohteille riittää kuitenkin kysyntää. Vapaa-ajanasunnoissa halutuimpia ovat omarantaiset kohteet jatkaa Teräväinen. -Olemme Päijänteen johtava kiinteistönvälitysliike ja olemme ainoa toimija, jolla on toimipisteet molemmin puolin Päijännettä, päättää Teräväinen. OP Koti Järvi-Hämeen toimialue kattaa lähes koko Päijänteen alueen.