Tulokset - Lasten ja nuorten kuvataidekilpailu

Haasteellinen kevät innosti 367 oppilasta 21 koulusta kuvittamaan onnea. Paikallinen kilpailu on nyt ratkennut. Kiitos kaikille taiteilijoille, opettajille ja kouluille. Onnittelut menestyneille!

Tänä vuonna teemana oli onnen kuvittaminen

Kansainvälinen kuvataidekilpailu Jugend Creativ viettää 2020 vuonna 50-juhlavuottaan! Suomessakin osuuspankkien kuvataidekilpailu järjestetään nyt jo 44. kerran. Kilpailun tavoitteena on tukea ja kehittää lasten piirtämis- ja maalausharrastusta. Vuoden 2020 kilpailussa pääteemana oli "Onnea on...piirtäminen, maalaaminen, kuvaaminen, voittaminen".

Toiveenamme oli lisätä lasten arkeen iloa, inspiraatiota ja onnistumisen kokemuksia

Innovaatioiden syntyminen edellyttää luovuutta. Lisäksi luovien taitojen oppiminen auttaa hahmottamaan ja ymmärtämään maailmaa sekä tukee hyvinvointia. Luovat taidot ovatkin yksi tämän päivän keskeisistä työelämätaidoista ja niiden oppimista on tärkeä kehittää jo koulumaailmassa. 

Omituinen koronakevät innosti mukaan, sillä kuvataidekilpailuun osallistuttiin tänä keväänä aikaisempaa runsaslukuisemmin. Kutsuimme mukaan kaikki koulut pankin toimialueella, eli Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Karstula, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski. Mukaan lähti ennätyksellisesti 21 koulua ja kilpailuun tuli kaikkiaan 367 työtä. Kaunis kiitos kaikille taiteilijoille, opettajille ja kouluille!

Tuomaristolla oli innostava ja inspiroiva tehtävä

Kilpailutuomaristoon kutsuimme tänä vuonna Tarja Poikosen Jyväskylän kaupungin museopalveluista ja Sanna Lahden Jyväskylän taidemuseolta. Tässä tuomareiden terveiset.

Töitä tuomaroidessa oli mielenkiintoista huomata, kuinka innolla nuoremmat ikäryhmät heittäytyivät kilpailun tehtävänannon mukaiseen aidon onnen hetken kuvaamiseen, kun taas isommat osasivat jo leikitellä erilaisilla tekniikoilla ja ylipäätään tekninen taitavuus alkoi korostua. Jokaisessa ikäryhmässä oli hyödynnetty onnen kuvaamiseen paljon arkielämässä mukana olevia asioita, kuten ystäviä, perhettä, lemmikkieläimiä ja harrastuksia.

Värejä oli käytetty rohkeasti ja myös huumoria löytyi kuvien yksityiskohdista ilahduttavasti. Voittajien valinnan lisäksi tuomaristo antoikin ison liudan kunniamainintoja, kun niin monesta teoksesta löytyi ainesta kärkisijoille.

Kilpailu osoittautui myöskin meille tuomareille hyvin innostavaksi ja inspiroivaksi tehtäväksi. Lasten taito ilmaista tunnelmaa ja tunteita kuvataiteellisesti oli hämmästyttävä.

Toivotamme kaikille osallistuneille taiteilijoille inspiroivia hetkiä taiteen parissa sekä mukavaa loppukevättä! Terveisin Tarja ja Sanna

Onni näyttäytyi kilpailutöissä monin eri tavoin

Kärkikolmikoiden kilpailutyöt tuomariston palautteineen ohessa liitteenä. Lämpimät onnittelut kaikille menestyneille!

Sarja 6-8-vuotiaat, "Mikä tekee sinusta onnellisen?" / 42 kilpailutyötä

1) Siiri Rautiainen, Elokuvailta isosiskon kanssa, Lanneveden koulu, Saarijärvi
2) Hilda Rauhala, Metsäreitillä, Muurasjärven koulu, Pihtipudas
3) Emmi Rauhala, Luistelukuva: Emmin talvipäivä, Muurasjärven koulu, Pihtipudas

Sarja 9-10-vuotiaat, ”Mikä tekee sinusta onnellisen?” / 155 kilpailutyötä

1) Alina Tienhaara, Onni on oma spanieli, Oravasaaren koulu, Jyväskylä
2) Jonna Jämsä, Lintuja tarkkailemassa, Leppäveden koulu, Laukaa
3) Inka Takkunen, Rakkaat eläimet, Niemisjärven koulu, Hankasalmi

Kunniamaininnat
Neela Sysimäki, Unelma-viidakko, Tolppilan koulu, Karstula
Albert Krok, Hyvä päivä, Tolppilan koulu, Karstula
Jooa Särkelä, Ilmaveiviä editoimassa, Niemisjärven koulu, Hankasalmi

Sarja 11-13-vuotiaat, ”Jaa onnesi!” / 170 kilpailutyötä

1) Wilma Myllykoski, Onnea on puhdas luonto ja 4 vuodenaikaa, Kuokkala Svenska Skola, Jyväskylä
2) Mea Savander, Pupula, Joutsan yhtenäiskoulu, Joutsa
3) Selma Puhakka, Minä ja Geisha, Jyväskylän normaalikoulu, Jyväskylä

Kunniamaininnat
Ella Heikkilä, Nauravat ystävät, Tolppilan koulu, Karstula
Ada Hokkanen, Lyhdyn valossa, Lievestuoreen koulu, Laukaa
Enni Kallberg, Ruokaputous, Leppäveden koulu, Laukaa
Emilia Veiste, Värikuningas, Leppäveden koulu, Laukaa
Minka Rutanen, Loiste lapsi, Leppäveden koulu, Laukaa
Peppiina Marttinen, Onni, Tolppilan koulu, Karstula
Kerttu Raeniemi, Taidetta tanssilla, Tikkakosken yhtenäiskoulu, Jyväskylä
Minja Sundberg, My best friend, Tikkakosken yhtenäiskoulu, Jyväskylä
Minttu Heinonen, Lilli-kissa, Tolppilan koulu, Karstula

Erikoiskunniamaininta
Joutsan yhtenäiskoulun luokka 4:n oppilaat, opettaja Sanna Långströmin johdolla.
Eino Manninen / Onni pelikentällä, Eetu Kasakkamäki / Pelaamisen ilo, Urho Soilu / Onnea jalkapallopelissä, Sanni Tuominen / Leivonnan ilo, Kerttu Ollikainen / Kaverit ja aurinko, Nico Puolakka / Ilo pelatessa, Jesse Laitinen / Mökkielämää, Aada Salo / Onnelliset eläimet, Kerttuli Haapala / Minä ja koirani, Elias Järvinen / Kaverit metsäretkellä, Viivi Häkkinen / Ystävykset rannalla, Oili Salonen / Puuhaa ystävien kanssa, Aleksi Saarela / Onnea vuoden ympäri, Veeti Kuusimäki / Pelaamisen iloa!, Miska Lahtinen / Nuotiolla kavereiden kanssa, Konsta Multanen / Elämänpolku, Aapo Pykäläinen / Parasta olla kavereiden kanssa, Helinä Viro / Yhteistyö

Palkinnot ja kunniakirjat koulujen kautta

Koronakevät haastaa. Palkinnot ja kunniakirjat toimitamme toukokuun aikana koulujen kautta kilpailussa menestyneille. Koko Suomen paikallisten kilpailujen sarjojen voittajatyöt kohtaavat Helsingissä valtakunnallisessa kilpailussa toukokuun aikana. Toivotaan onnea ja menestystä meidän paikallisen kilpailun voittajille myös valtakunnalliseen jatkoon!

Guinnessin ennätystenkirja - maailman suurin lasten ja nuorten taidekilpailu

Tämä osuustoiminnallisten pankkien järjestämä kansainvälinen kuvataidekilpailu, Jugend Creativ, on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman suurin lapsille ja nuorille järjestettävä taidekilpailu. Kilpailuun osallistuu Suomen lisäksi lapsia ja nuoria Italiasta, Itävallasta, Luxemburgista, Ranskasta, Saksasta ja Sveitsistä. Vuosittain kilpailuun osallistuu yhteensä jopa 800 000 taiteilijaa. Hienoa, että myös keskisuomalaiset lapset ja nuoret saavat olla mukana!

Yhdessä hyvä tulee - ikkunanäyttely taidemuseolla

Jyväskylän taidemuseo pyrkii toteuttamaan menestyneiden kilpailutöiden ikkunanäyttelyn tämän kevään aikana. Pidetään peukkuja, että näyttely onnistuu. Seuraa tiedotustamme täällä pankin verkkosivulla sekä Facebookissa.

Hienoa, kuinka moninaisesti onni on saanut kilpailutöissä upeat ääriviivat ja värit. Sarjojen kärkikolmikoiden työt ja kilpailutuomariston – Tarja Poikosen, Jyväskylän kaupungin museopalveluista ja Sanna Lahden, Jyväskylän taidemuseolta – sanallisten palautteiden kera, löydät liitteestä sekä pankin Facebook sivulta. Käy ihmeessä kurkkaamassa.

Hyvää kevättä! Pysytään terveinä.
Aurinkoisin terveisin, OP Keski-Suomi

Lisätiedot:
Tarja Poikonen, markkinointi- ja viestintävastaava, Jyväskylän kaupungin museopalvelut, p. 014 2664 596
Katri Tynkkynen, viestintäasiantuntija, OP Keski-Suomi, p. 010 256 5503