Lapsi nostaa muovipullon maasta

OP Kymenlaakso palkitsee kymmenen ympäristötekoa 1 000 eurolla

OP Kymenlaakso käynnisti toukokuussa kampanjan, jossa etsittiin paikallisia vastuullisuustekoja ympäristön hyväksi. Hakijoiden joukosta on nyt arvottu kymmenen hyvää tekoa, jotka palkitaan 1000 eurolla.

- Kysyimme viime vuonna omistaja-asiakkailtamme, millaisia vastuullisuustekoja he haluaisivat meidän tekevän. Eniten ääniä saivat nuorten työllistyminen ja koulutuksen tukeminen, teot luonnon ja ympäristön hyväksi sekä lasten ja nuorten liikunnan tukeminen. Tulosten perusteella olemme myös tänä vuonna nostaneet esiin meille ja omistaja-asiakkaillemme tärkeitä teemoja ja tehneet konkreettisia tekoja, kertoo HR- ja viestintäjohtaja Susanne Vesala.  

Toukokuussa avattiin yhdistyksille ja yhteisöille haku, jossa kannustettiin tekemään hyvä teko ympäristölle vaikkapa siivoamalla läheinen uimaranta, hankkimalla korttelin asukkaille yhteinen komposti tai istuttamalla puita, ja luvattiin palkita kymmenen tekoa 1 000 eurolla. - Halusimme herätellä kymenlaaksolaisia miettimään, millaisia konkreettisia tekoja oman lähiympäristön hyväksi meillä kaikilla on mahdollisuus tehdä.

 

Tuen saajat arvottiin

 

Kampanjaan tuli kolmen viikon hakuajan puitteissa 22 hakemusta eri puolilta Kymenlaaksoa. Hakijoina oli yleishyödyllisiä yhdistyksiä, mutta myös koululuokkia, urheilujoukkueita ja kyläyhdistyksiä. Mukana oli mm. lähiympäristön siivoustempauksia ja roskien keräystä, vieraslajien torjuntaa, metsänistutusta ja kierrätyspisteen rakentamista.

 - Tarkoituksena ei ollut, että tukisumma käytettäisiin välttämättä kokonaisuudessaan ympäristöteon toteutukseen, vaan kannustaa yhteisölliseen hyvään tekoon, jonka palkitsemme. Lukuisten hyvien hakemusten laittaminen paremmuusjärjestykseen osoittautui niin haastavaksi tehtäväksi, että päädyimme arpomaan tuen saajat.

 

1 000 euron tuen saajat

 

KooKooJäätaiturit Celestials, Kouvola: Taiteiden yön jälkeisenä aamuna Kouvolan keskustan alueen siivoaminen koko joukkueen voimin. 

Kotkan Telinevoimistelijat ry / Akro kilparyhmä, Kotka: Viikottaiset roskalenkit, joissa ryhmä siivoaa kesäkuukausina kävelylenkkien aikana paikallisia puisto- ja ulkoilureittejä Kotkan alueella. 

Kouvot pojat 09, Kouvola: Vastuullisuusviikko joukkueen Instagram-tilillä, jossa julkaistaan viikon ajan joka päivä jokin vastuullisuusteko 14-vuotiaiden poikien arjesta. Mahdollisia teemoja ovat esimerkiksi treeniympäristön siivoustalkoot, siirtyminen kertakäyttöisistä kylmäpusseista kestopusseihin, pelaajan paras kasvisresepti jne.

LC Hamina Varvara, Hamina: Vieraslajien, kuten kurtturuusun, isojen jättiputkien ja lupiinien kitkentää määritellyltä alueelta. Alueen määrittelyyn ja kitkennän kohdentamiseen hyödynnetään alueen luonnonsuojelupiirien ammattitaitoa.

Pohjois-Kymen Luonto ry, Kouvola: Yhdistyksellä on Roska päivässä -toimintaryhmä, joka järjestää roskienkeräystalkoita ja miniroskistyöpajoja. Tukea käytetään seuraavien talkoiden järjestämiseen.

Pyhtään melojat ry, Pyhtää: Seuran yhteinen roskamelonta Kymijoelle, jolloin siivotaan löytyvät roskat, tölkit sekä siimat meloen vedestä.

Pyhällön koulu, Hamina: Tukea käytetään kompostorin, asianmukaisten kierrätysastioiden ja puutarhatyökalujen sekä mullan ja kateaineen hankintaan. Tuen avulla voimme pyytää paikalle myös permakulttuuriopettajan, joka auttaa meitä metsäpuutarhan perustamisessa koulun läheisyyteen.

Tiutisen Kylätoimikunta, Kotka: Avustuksella hankitaan multaa, ruohon siemeniä, kukkia ja lannoitteita yhteisalueiden viihtyvyyden parantamiseksi sekä muutama harava ja kottikärryjä yhteiskäyttöön.

Utin Pilvenveikot ry, Kouvola: Kompostorin sekä kierrätysjärjestelmän hankinta partiolippukunnan kodalle.

Vehkalahden Veikot Hipposuunnistajat, Hamina: 4-12 -vuotiaille Hipposuunnistuskoululaisille pidetään roskien keräämisestä, niiden lajittelusta ja kierrätyksestä koulutus luonnossa suunnistusharjoituksen yhteydessä ja siivotaan harjoituspaikan ympäristö koulutuksen yhteydessä.