Edunvalvontavaltuutus ja testamentti herättivät keskustelua lakiwebinaarissa

OP Länsi-Suomi järjesti lakiwebinaarin jokaiselle tärkeistä lainopillisista asiakirjoista keskiviikkona 19.5. Webinaarissa pankkilakimiehet Maria Jasu ja Jani Rosendahl kertoivat erityisesti testamentista ja edunvalvontavaltuutuksesta.

Webinaarin aikana tuli kysymyksiä, joihin listasimme vastauksia tähän. Webinaaritallenne on katsottavissa pankin Youtube-kanavalta.

Minkähintainen yksinkertainen testamentti on?
Testamentti on hinnaston mukaan alkaen 360 euroa. Tähän sisältyy testamentin suunnittelun vaatima asiantuntijapalvelu, testamentin laatiminen sekä sen vaatimat tapaamiset ja luonnokset sekä todistaminen. Palkkioon voi käyttää OP-bonuksia, jotka vähennetään alvittomasta palkkiosta.

Mitä testamentin laatimiseen liittyvä neuvonta maksaa?
Puhelinaika on maksuton ja testamentin laatimisen yhteydessä neuvonta on maksutonta.

Voiko edunvalvontavaltuutukseen määrätä erikseen lääketieteellinen edunvalvoja? Muut asiat tulisivat esim. tyttären kontolle.
Useimmiten lääketieteellisiä koskevat asiat kuitenkin hoidetaan yhteisymmärryksessä hoitavan lääkärin kanssa. Valtuutuksessa täytyy olla kuitenkin nimetty valtuutettu, mutta jos suvussa tai lähipiirissä on hyväksi tunnettu lääkäri, joka valtuutetuksi on sopiva, niin toki voi valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan niitä henkilöä koskevia asioita.

Meillä on puolison kanssa edunvalvontavaltuutus, missä on mainittu että valtuutetulla on oikeus jatkaa säännöllisten lahjoitusten tekemistä varoista kummilapsitoiminnalle. Olemme kuitenkin jo lopettaneet kyseisen lahjoituksen pari vuotta sitten. Pitääkö edunvalvontavaltuutusta muuttaa?
Ei tarvitse muuttaa, ellei ole mitään jatkettavaa. Toki, jos haluaa varmistaa, ettei mainittuja lahjoituksia enää tehdä, olisi hyvä päivittää edunvalvontavaltakirja.