OP Länsi-Suomi lahjoittaa jouluisena tekona 80 000 euroa, jolla mahdollistetaan ikäihmisten talous- ja digivalmennuksia sekä tuplataan tämän vuoden seuratuki alueen lasten ja nuorten harrastustoimintaan

OP Länsi-Suomi lahjoittaa Lounais-Suomen Martoille 10 000 euroa, jolla toteutetaan ensi vuonna erityisesti ikäihmisille suunnattuja talous- ja digivalmennuksia Satakunnan alueella. Lisäksi pankki on tukenut tänäkin vuonna tuhansien lasten ja nuorten harrastamista paikallis-ten seurojen ja yhdistysten kanssa. Jouluisella 70 000 euron lahjoituksella tuplataan tämän vuoden aiempi lapsiin ja nuoriin kohdistunut seuratuki yhteensä 140 000 euroon.

– Olemme perinteisesti jo monien vuosien ajan tehneet joulun alla lahjoituksen johonkin ajankohtaiseen, alueellamme tukea tarvitsevaan tarkoitukseen. Myös omistaja-asiakkailta kysyttiin syksyllä Kaikkien aikojen tekoja -kyselyssä sopivia lahjoituskohteita. Tänä vuonna lahjoituksessa päädyttiinkin ratkaisuun, jolla pyritään helpottamaan sekä ikäihmisten haasteita tässä digitaalistuvassa yhteiskunnan murroksessa sekä edelleen pitämään huolta alueen lapsiperheistä mahdollistamalla harrastustoiminnan jatkuminen myös ensi vuonna. Tämän hetken voimakas kustannusten nousu uhkaa monien lasten ja nuorten harrastustoimintaa, samoin se uhkaa monen liikuntaseuran taloutta, toimitusjohtaja Matti Kiuru toteaa.

Mistä Lounais-Suomen Marttojen talous- ja digivalmennuksissa on kysymys?

Varautuminen ja varautumisen taidot ovat olleet Marttojen tämän vuoden teema. Kotitaloudessa toimiva arki ja hyvät arjen taidot ovat varautumisen lähtökohta. Mitä paremmin arki on hallussa, sitä varmemmin se kantaa myös erilaisissa poikkeusoloissa ja -tilanteissa. Teema on kuitenkin laaja ja myös arjen talous ja digitalisaatioon liittyvät asiat erityisesti ikääntyvien keskuudessa puhuttavat.

–  Eläkeikään varautumisessa on tärkeää keskustella raha-asioista mahdollisimman avoimesti perheen ja läheisten kanssa. Mikäli raha-asiat ja esimerkiksi toimeentulo eläkkeellä ahdistavat, voi rahasta puhumalla keventää mieltään. Mitä iäkkäämpi henkilö on kyseessä, sitä enemmän voi arjen haasteita tulla. Martat järjestää paljon erilaisia kursseja monen ikäisille ja nyt toteutettavat talous- ja digivalmennukset on suunnattu erityisesti ikäihmisille. Osuuspankit ovat tunnistaneet samoja haasteita asiakkaidensa arjessa ja nyt toteutettavilla valmennuksilla voimme yhdessä parantaa talousosaamista: digitaitoja, talouden ennakointia, turvallista asiointia ja varautumista erilaisiin elämän- ja yhteiskunnan muutoksiin. Kaikille avoimia ja maksuttomia valmennuksia tullaan järjestämään useammalla paikkakunnalla Satakunnan alueella ensi vuoden aikana, iloitsee Lounais-Suomen Marttojen toiminnanjohtaja Sanna Voutilainen.

Monipuolista harrastustoimintaa Satakunnan alueella

Suomen Olympiakomitea toteutti lokakuussa kyselyn, jossa kysyttiin seuroilta mitkä asiat seuroja huolestuttavat ja mitä seurat ehdottavat ratkaisuksi. Kyselyn vastauksista kävi ilmi, että seurajohtajat ovat erityisen huolissaan seuroihin kohdistuvien kustannusten noususta.

– Jo viime vuonna todettiin, että moni liikuntaseura painii kohonneiden toiminnan kustannusten kanssa. Osalla lasten vanhemmista on haasteita harrastusmaksujen maksamisen suhteen, joka myös vaikuttaa seurojen perusarkeen ja tuo lisähaasteita jo suunniteltuihin toimintoihin. Harrastuksilla on merkittävä vaikutus lasten ja nuoren kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Samojen haasteiden parissa painitaan edelleen, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n seurakehittäjä Jurkka Virtala toteaa.

Aktiivisia urheiluseuroja on Satakunnassa satoja. Seurat liikuttavat kaikkiaan kymmeniätuhansia satakuntalaisia.

– On todella hienoa ja tärkeää, että paikalliset osuuspankit tukevat paikallisesti tätä seurojen jokapäiväistä työtä nykyisessä hankalassa taloustilanteessa, Virtala jatkaa.

OP Länsi-Suomi on mukana tukemassa paikallisten lasten ja nuorten harrastamista järjestämällä Satakunnan alueella monipuolista toimintaa ja tapahtumia yhteistyössä noin 40 paikallisen seuran ja yhdistyksen kanssa.

– Paikallisesti yhteisö voi niin hyvin kuin sen jäsenensä. Yhteistyössä seurojen kanssa pyrimme pitkäjänteiseen toimintaan ja kehittämään yhteistyötä yhdessä maailman muuttuessa. Toimialueeltamme löytyy vaihtoehtoja harrastaa monenlaista liikuntaa ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Meille on luontevaa olla mukana mahdollistamassa tätä. Meidän roolimme pitkäaikaisena yhteistyökumppanina on tukea seuroja ja seurojen tekemää hyvää työtä erityisen paljon tässä ajassa, kertoo toimitusjohtaja Matti Kiuru OP Länsi-Suomesta.

OP Länsi-Suomi järjestää vuosittain perinteisiä seurayhteistyössä toteutettuja Hippo-suunnistuskouluja, Hippo-hiihtoja sekä Hippo-yleisurheilukisoja. Hippo-tapahtumilla on OP Länsi-Suomen toimialueella pitkät perinteet ja niitä järjestettiin tänä vuonna 16 yhdessä 11 eri seuran kanssa. Yhdessä seurojen kanssa toteutetaan myös Hippo-jalkapallokouluja, Hippo-liikkareita, Hippo-jääpallokouluja, Hippo-pesäpallokouluja, Hippo-golfia, jääkiekkoseurojen kanssa Kettuliiga ja Patajunnuliiga, Pitkis-Sport liikuntaleiri, Mini-Pitkis sekä monia muita harrastuksia esimerkiksi partiolaisten ja 4H-yhdistysten kanssa.
 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
 

Matti Kiuru
toimitusjohtaja
OP Länsi-Suomi
p. 044 7141 400
matti.kiuru@op.fi

Sanna Voutilainen
toiminnanjohtaja
Lounais-Suomen Martat ry
p. 050 409 9046
sanna.voutilainen@martat.fi

Jurkka Virtala
seurakehittäjä
Lounais-Suomen Liikunta ja
Urheilu ry (LiikU)
p. 040 900 0845  
jurkka.virtala@liiku.fi

 

OP Länsi-Suomi on jäsentensä omistama paikallinen pankki. Kehittyvän ja eteenpäin katsovan pankin tehtävänä on edistää asiakkaidensa taloudellista menestystä ja hyvinvointia. Kannamme vastuumme omasta toimintaympäristöstämme ja kehitämme omalta osaltamme alueen elinvoimaisuutta. Pankin menestys luo vakautta ja vaurautta, josta hyötyvät sekä asiakkaat että koko yhteisö.

OP on mukana edistämässä suomalaisen elämänrikkauden perustuksia: koko Suomen hyvinvointia, taloudellista menestystä ja paikallista elinvoimaa. Lasten ja nuorten liikunnan ja seuratoiminnan tukeminen on osa Osuuspankin Kaikkien aikojen tekoja -kokonaisuutta, jonka tarkoituksena on toteuttaa koko Suomen kattavia vastuullisuustekoja. Osuuspankin vastuullisuusohjelmalla halutaan edistää kestävää taloutta, tukea alueellista elinvoimaisuutta, toimia ihmisläheisesti ja edistää terveyttä ja hyvinvointia erilaisten tekojen kautta. OP Ryhmä toimii valtakunnallisesti Suomen Olympiakomitean ja lasten ja nuorten liikunnan yhteistyökumppanina. Paikallistasolla yhteistyö konkretisoituu urheiluseurojen kautta.