OP Satapirkan vuoden 2023 tulos

OP Satapirkan vuoden 2023 tulos oli korkokehityksen myötä nousujohteinen

Korkojen nousu ja inflaatio olivat yleisiä puheenaiheita vuonna 2023. Kulunut vuosi näkyi asiakkaillemme eri tavoin. Talletusten korkotuotot kasvoivat, mutta toisaalta lainojen korkokulut nousivat. Korkojen nousu merkitsi pankille kohonnutta korkokatetta. Toisaalta nousevat korot ja talouden epävarmuus saivat kuluttajat epäröimään isoja taloudellisia hankintoja, mikä vähensi luottokysyntää.

 

Asuntolainoja haettiin lähes entiseen tahtiin, mutta epävarmuus näkyi yhä nostettujen luottojen määrissä

Kuvaavaa vuodelle oli että, vaikka asiakkaat tekivät asuntolainahakemuksia vain 5% vähemmän kuin vuonna 2022, luottoja lopulta nostettiin 35% vähemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoden lopulla valtion ilmoittaman ensiasunnon ostajien varainsiirtomuutoksen myötä luottokysynnässä nähtiin piristymistä. Ensiasunnon ostoon myönnettyjen lainojen määrä nousi vuoden viimeisellä neljänneksellä peräti 58% verrattuna edelliseen vuoteen. Tästä huolimatta pankin rahoitustoiminnan kokonaismäärä laski 4,1% vuoden aikana. Kertoo pankin toimitusjohtaja Janne Pohjolainen.

 

Talletusten määrässä lievää laskua, säästämisen suosio kasvussa

Pankin asiakasvarat laskivat hieman vuoden aikana (-1%), mikä johtui talletusten määrän hienoisesta laskusta. Vuoden aikana kuitenkin erityisesti rahastosäästäminen kasvatti suosiotaan. Asiakkaidemme rahastomerkintöjen nettomäärä kasvoi vuoden aikana 8,5%. Olen tyytyväinen erityisesti siihen että, yli 800 asiakasta teki kanssamme vuoden aikana säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen, kertoo Janne Pohjolainen.

 

Vahva tulos mahdollistaa entistä paremmat edut omistaja-asiakkaille

Pankin liikevoitoksi vuodelta 2023 muodostui 20 miljoonaa euroa. Tulos näkyy pankin vahvistuneen vakavaraisuuden lisäksi myös asiakkaidemme arjessa ja ympäröivässä yhteiskunnassa. Jo pelkästään verojalanjälkemme on merkittävä, maksamme vuoden 2023 tuloksesta veroja 3,9 miljoonaa euroa. Omistaja-asiakkaillemme palautimme korotettujen OP-bonusten myötä 3,0 miljoonaa euroa.  Omistaja-asiakkaamme ovat myös saaneet päivittäiset pankkipalvelut ilman kuukausimaksua lokakuusta 2023 alkaen. Tämä etu jatkuu edelleen tänä vuonna ja on voimassa vuoden 2024 loppuun asti. Vahvan tuloskehityksemme ansiosta tarjoamme omistaja-asiakkaillemme entistäkin paremmat edut vuonna 2024. Tänä vuonna omistaja-asiakkaille maksetaan vuodelta 2024 kertyvät OP-bonukset 40 prosentilla korotettuna. Omistaja-asiakkaamme hyötyvät monipuolisesti OP Satapirkan asiakkuudesta, toteaa Janne Pohjolainen.

 

Vastuullisuus vahvasti toiminnassa mukana

Autamme asiakkaitamme vastuullisten valintojen tekemisessä tarjoamalla asiakkaillemme vastuullisia sijoitus- ja rahoitustuotteita. Lisäksi toteutamme vuosittain useita erilaisia vastuullisuustekoja.Vuonna 2023 teimme merkittävällä summalla sponsoriyhteistyötä paikallisten seurojen kanssa ja tuimme sitä kautta yli 2000 lapsen ja nuoren- harrastustoimintaa. Tämän lisäksi järjestimme 7 paikkakunnalla kaikille avoimia Hippo-kilpailuja, joihin osallistui yhteensä yli 900 lasta perheineen. Opastimme taloustaitoja alueemme yläasteikäisille ja mahdollistimme 90 nuorelle kesätyön paikallisissa yhdistyksissä. Nämä kaikki saavat jatkoa myös tänä vuonna ja lisäksi panostamme vahvasti myös senioreiden turvalliseen asiointiin ja digitaitojen opastamiseen.

 

Muutoksia OP Satapirkan palveluverkossa 30.6.2024 alkaen

Asiakaskäyttämisen muutos jatkui vuoden aikana. Hoidamme jo hyvin ison osan asiakaskohtaamisista muissa palvelukanavissa kuin konttoreissamme. Asiakkaamme ovat arvostaneet OP Satapirkan omaa puhelinpalvelua, jonka vastausajat ovat säilyneet lyhyinä, huolimatta kasvaneista yhteydenottojen määrästä. Etäasioinnin helppoudella on erityisen suuri merkitys omistaja-asiakkaillemme, jotka eivät asu toimialueellamme. Yli kolmannes asiakkaistamme asuu muualla kuin pankin varsinaisella toimialueella.

OP Satapirkan hallitus on päättänyt sulkea kesäkuun lopussa Karvian ja Kokemäen konttorit. Asiointi konttorikanavassa on vähentynyt ja mikään ei viittaa kehityksen suunnan muuttumiseen. Päätös konttoreiden lakkauttamisesta on tehty perusteellisen harkinnan pohjalta, kertoo toimitusjohtaja Janne Pohjolainen. Konttorien sulkemisella ei ole vaikutusta pankin henkilöstömäärään, nykyinen henkilöstö siirtyy muihin OP Satapirkan konttoreihin. Muutoksilla vastaamme lisääntyneeseen asiantuntijapalveluiden kysyntään. Kaikissa konttoreissamme ja etäneuvotteluna vaikka kotisohvalta voi ajanvarauksella asioida tileihin, kortteihin, säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvissä asioissa. Ajanvarauksella on mahdollista kohdata myös rahoituksen ja lakipalveluiden asiantuntijoita, Pohjolainen kertoo.

Konttoreiden sulkeminen ei pääsääntöisesti edellytä asiakkailta toimenpiteitä. Esimerkiksi tili- ja lainanumerot säilyvät ennallaan. Eniten muutos koskettaa niitä asiakkaitamme, jotka ovat asioineet kassapalveluissamme säännöllisesti. Kohtaamme nämä asiakkaamme kevään aikana ja autamme heitä löytämään heille parhaan tavan hoitaa pankkiasioita jatkossa. Olemme kevään aikana yhteydessä myös niihin asiakkaisiin, joilla on käytössään tallelokero Karvian tai Kokemäen konttorissa, Pohjolainen kertoo.

 

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Janne Pohjolainen, p. 010 257 5226