Suur-Savon Osuuspankki mukana Nuorten taloustaidot -kiertueella

Suomalaisten nuorten talousvaikeudet ja maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina. Pelkästään tämän vuoden huhti-kesäkuussa maksuhäiriörekisteriin päätyi 1200 uutta alle 20-vuotiasta nuorta.

Pirkanmaan Nuorkauppakamarin Anne-Mari Mansikka havaitsi kasvavan ongelman vuonna 2018 työssään perintätoimistossa ja päätti pilotoida Nuorten taloustaidot -projektin. Projektin tavoitteena on lisätä nuorten aikuisten tietoisuutta vastuullisesta taloudenpidosta sekä oman taloutensa organisoinnista. Projektilla kasvatetaan uutta sukupolvea vastuulliseen kuluttamiseen sekä ennaltaehkäistään velkakierteiden syntyä ja muiden haasteiden lisääntymistä.

Suomen Nuorkauppakamarit ry lanseerasi pilotista kansallisen projektin. Mikkelin Nuorkauppakamari toteuttaa sitä osaltaan järjestämällä lokakuussa Nuorten taloustaidot -kiertueen Mikkelissä, Mäntyharjussa ja Juvalla. Kiertue on kohdennettu toisen asteen opiskelijoille, ja se on otettu oppilaitoksissa innolla vastaan sisällyttäen opetussuunnitelmiin. Kiertue järjestetään yhteistyössä Suur-Savon Osuuspankin kanssa. Osuuspankin asiantuntija on mukana tilaisuudessa kertomassa säästämisestä ja sijoittamisesta, ja nuorkauppakamarin edustaja kertoo yleisestä taloudenhallinnasta ja maksuhäiriöistä.

Mikkelin Nuorkauppakamarin projektipäällikkö Elina Häkkinen toteaa, että: ”Olen itse lähipiirissäni nähnyt, miten helposti pikavipit ja niistä syntyvä velkakierre voivat viedä todella syvälle. Sen takia koen tämän erittäin tärkeänä aihepiirinä omaan talouteen muuttaville tai juuri muuttaneille nuorille.” Häkkisen mukaan projektin kautta pyritään estämään erityisesti sellaisten velkakierteiden syntyä, jotka syntyvät silkkaa ajattelemattomuutta: ”Haluamme korostaa myös sitä, että apua on tarjolla mahdollisten ongelmien synnyttyä, kun sitä vain uskaltaa pyytää. Emme ole saarnaamassa, mutta haluamme tarjota kiinnostavan ja ajatuksia herättävän luennon aiheesta.”

Suur-Savon Osuuspankin pankinjohtaja Mikko Paattimäen mukaan osuuspankeilla on pitkät perinteet nuorten taloustaitotyössä: ”OP:n teettämän tutkimuksen mukaan peräti yli puolet 18–24-vuotiaista nuorista on huolissaan omista taloustaidoistaan. Haluamme osaltamme tukea taloustaito-opetusta, ja samalla auttaa nuoria hallitsemaan omaa talouttaan konkreettisella tavalla.”