OP Tampere: vahvaa kasvua yritysrahoittajana

Tampereen Seudun Osuuspankin (OP Tampere) alkuvuoden liikevoitto oli erinomainen, 24,4 miljoonaa euroa. Yritys – ja yhteisöluottokanta kasvoi lähes 21 % vuoden alusta. Myös asuntolainoja myönnettiin ennätysmäärä.

 • OP Tampereen liikevoitto oli tammi-kesäkuussa erinomainen, 24,4 miljoonaa euroa (kasvua 0,9 % vuoden takaiseen verrattuna)
 • Pankin omistaja-asiakkaille maksettiin alkuvuonna bonuksia 6,5 miljoonaa euroa (kasvua 0,4 miljoonaa euroa)
 • OP Tampereen omistaja-asiakkaita on yli 106 000, kasvua vuoden takaiseen 4 800 omistajaa
 • Asiakasliiketoiminnan (8,6 miljardia euroa) 12 kk kasvu oli erinomainen 8,3 %, 657 miljoonaa euroa
  • Asiakasvarat kasvoivat 6,3 % vuoden takaiseen verrattuna, 276 miljoonaa euroa
  • Rahoitustoiminta kasvoi 10,9 % vuoden takaiseen verrattuna, 380 miljoonaa euroa
  • Yritys- ja yhteisöluottokanta kasvoi 31,1 % vuoden takaiseen verrattuna, 251 miljoonaa euroa.
 • Vakavaraisuus oli edelleen vahva, 29,3 %. Vuotta aiemmin vakavaraisuus oli 34,4 %. Lasku johtui pääosin kiinteistövakuudellisten vähittäisvastuiden riskipainojen kasvamisesta EKP:n riskipainoja korottavan päätöksen myötä sekä vahvasti kasvaneesta yrityslainoituksesta.
 • OP Tampereen uudeksi toimitusjohtajaksi 1.9. alkaen valittiin Jani Vilpponen
 • Hämeenkatu 12:n uudet, avarat kassa- ja taustatilat otettiin käyttöön toukokuussa
 • OP Kiinteistökeskus vaihtoi nimensä toukokuussa OP Kodiksi
 • OP Koti Pirkanmaan uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin Timo Voutilainen
 • OP Koti Pirkanmaa liiketoiminnan tulokset ovat edellä viime vuoden vastaavia lukuja.
 
Yritysten rahoittaminen kasvoi vahvasti
OP Tampereen yrityspankkiliiketoiminnan alkuvuosi on ollut erinomainen. Yritys- ja yhteisöluottokanta kasvoi 251 miljoonaa euroa, jossa oli 31,1 % kasvua vuoden takaiseen verrattuna. Uusia yritys- ja yhteisöluottoja nostettiin peräti 76,1 % enemmän kuin viime vuonna. Kasvua siivittivät erityisesti muutamat isot yrityskauppajärjestelyt. Myös asuntotuotanto ja muu rakentaminen on Tampereen seudulla pysynyt alkuvuonna vahvana. Yritysten talletuskanta on pysynyt vahvana ja jatkanut kasvuaan. Yritysasiakkaat pitävät tärkeänä henkilökohtaista ja paikallista palvelua, mikä tekee OP Tampereesta houkuttelevan vaihtoehdon myös yrityksille. 
 
Uusia asuntoluottoja nostettiin 12,5 % enemmän kuin vuotta aiemmin, ja asuntoluottokanta kasvoi vuodessa 99 miljoonaa euroa eli 4,4 %. Asiakasvarat kasvoivat vuodessa 6,3 % ollen 4 681 miljoonaa euroa. Talletukset kasvoivat vuodessa 8,8 %, 2 939 miljoonaan euroon. 
 

- Alkuvuosi on sekä tuloksen että kasvun suhteen sujunut varsin hyvin. Rahoituksessa olemme selvästi voittaneet markkinaosuutta. Suosittelemme edelleen lainojen korkosuojauksia, joita saa nyt ennätyshalvalla pitkäänkin lainaan, kertoo OP Tampereen toimitusjohtaja Mikko Rosenlund

 
OP Tampereen korkokate oli alkuvuonna yli 2 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana johtuen rahoitusvolyymien ennätyksellisestä kasvusta. Palkkiotuotot kasvoivat yli 0,8 miljoonaa euroa. Erityisesti kasvoivat markets-palkkiot.
 
Vuoden toisella neljänneksellä varallisuudenhoidon asiakkaiden keskuudessa kysyntää on ollut alkuvuoden tapaan vaihtoehtoisissa sijoitustuotteissa, esimerkiksi reaaliomaisuusrahastoissa (kiinteistö-, metsä- ja palvelukiinteistörahastot). Asiakkaat arvostavat tällä hetkellä erityisesti pääomaturvattuja sijoituksia, joiden kysyntä ja merkintä on ollut kaikkien aikojen parasta OP Tampereessa viimeisen kuuden kuukauden aikana.
 
OP Tampereen toimitusjohtajana aloittaa varatuomari, EMBA Jani Vilpponen 1.9. alkaen, jolloin nykyinen toimitusjohtaja, kauppaneuvos Mikko Rosenlund jää eläkkeelle.
 
Pohjola Vakuutus
OP Vakuutus Oy:n nimi muuttui 1.6.2019 Pohjola Vakuutus Oy:ksi. Nimen muutos on luonteva, sillä asiakkaat ovat yhdistäneet Pohjolan edelleen vahvasti vahinkovakuuttamiseen. 
 
OP Koti Pirkanmaa 
Tampereen ja ympäristökuntien alueella on tammi – kesäkuussa 2019 tehty välittäjien toimesta yhteensä 3 543 kerros-, rivi- ja omakotitalokauppaa, joka on yhtä paljon kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana. Uudisasuntoja myytiin 140 vähemmän kuin edellisenä vuotena. Käytettyjä kohteita myytiin vastaavasti 136 enemmän kuin viimevuoden tammi – kesäkuussa. Käytettyjä asuntoja myytiin yhteensä 2 841.
 
Käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli tarkastelujaksolla 2 803 eur/m2, kasvua 2,4 % ja käytetyn rivitaloasunnon neliöhinta oli 2 384 eur/m2, kasvua 3,5 %. Käytetyn asunnon keskimääräiset myyntiajat pysyivät liki edellisvuoden tasolla.
 
OP Koti Pirkanmaa Oy:n osalta alkuvuosi oli liki viime vuoden kaltainen niin tuottojen, tehtyjen kauppojen kuin tuloksen osalta. Ketjun brändiuudistuksen myötä yrityksen virallinen nimi muuttui toukokuun alusta OP Koti Pirkanmaa Oy LKV:ksi.
 
OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtajana aloittaa EMBA Timo Voutilainen. Pitkäaikainen toimitusjohtaja Ari Nikkilä jää eläkkeelle 1.9. alkaen.
 
Lisätiedot:     toimitusjohtaja Mikko Rosenlund, OP Tampere, puh. 010 254 6200
                    toimitusjohtaja Ari Nikkilä, OP Koti Pirkanmaa, puh. 050 389 6801
 
Liitteet:          tulos ja tase OP Tampere 1.1.–30.6.2019