OP Uusimaan ja OP Koti Uusimaan asuntomarkkinakatsaus: Uudeltamaalta etsitään vapaa-ajan asuntoja Lohjalta, Raaseporista ja Porvoosta veden ääreltä – remonttivapaat kohteet käyvät kaupaksi

Uudellamaalla vapaa-ajanasuntojen kauppa on edelleen vaisua verrattuna korona-ajan mökkibuumiin. OP Uusimaan tilastojen mukaan vapaa-ajan asuntoihin myönnettyjen lainojen määrä on tippunut vuodesta 2021 lähtien noin 30 prosenttia per vuosi. Sama trendi näkyy vapaa-ajan asuntojen kaupoissa. Remonttivapaista, erityisesti meren tai järven rannalla sijaitsevista vapaa-ajan asunnoita riittää kuitenkin kysyntää.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät tippuivat vuoden 2023 aikana noin 25 prosenttia verrattuna vuoteen 2022. Suurin tiputus Uudellamaalla nähtiin Porvoossa, jossa laskua kauppamäärissä oli jopa 64 prosenttia.

Vapaa-ajan asuntoihin myönnetyt lainamäärät ovat pysyneet viime vuosina tasaisena. OP Uusimaan myöntämien, ja Uudellamaalla sijaitsevien mökkien keskimääräinen laina on noin 114 000 euroa, muualla Suomessa sijaitsevissa kohteissa keskimääräinen lainamäärä on 105 000 euroa. Uusimaalaisen mökkilaina-asiakkaan keski-ikä on 51 vuotta. 

- Korona-ajan mökkibuumin jälkeen näyttää vahvasti siltä, etteivät suomalaiset ole ainakaan luopumassa mökeistään: kohteita ei ole tullut valtavasti myyntiin. Sen lisäksi, että kesäpaikka on ostettu vapaa-ajan viettoon, moni tekee hankinnan myötä yhä enemmän etätöitä vapaa-ajan asunnolta käsin, OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas arvioi. 

Lohja ja Raasepori viime vuosien suosituimpia mökkikuntia Uudellamaalla

Uudellamaalla suosituimmat vapaa-ajan asuntojen kohteet sijaitsevat Lohjalla, Raaseporissa ja Porvoossa. Porvoossa mökkeilijöiden suosikkikohde on Emäsalo, Raaseporissa Tammisaari ja Lohjalla Nummi-Pusulan alue. Yli puolet Uudellamaalla myydyistä kohteista sijaitsee joko meren tai järven rannalla. Tunnin ajomatka kotoa mökille onkin monelle uusimaalaiselle sopiva etäisyys. 

- Vapaa-ajan asunnon ostajia kiinnostavat erityisesti kohteet, jotka ovat remonttivapaita ja hyvin varusteltuja. Vaikka mökki veden äärellä onkin monelle tärkeä, esimerkiksi Lohjan, Pusulan ja Sammatin alueilla on paljon kysyntää kuivan maan mökeille. Varsinkin keskellä kaupungin hälinää asuvat etsivät usein rauhallista pakopaikkaa, jossa ei ole lähellä naapureita., Satu Astala kertoo.

Vapaa-ajan asuntojen myynti painottuu vahvasti kesäkauteen; yli puolet kaupoista tehdään touko-elokuun aikana. Vapaa-ajan asuntojen kauppahinnat vaihtelevat Uudellamaalla merkittävästi sijainnin mukaan, erityisesti sijainti meren rannalla nostaa hintaa.  

Alkuvuoden asuntomarkkina kokonaisuudessaan vaisu 

OP Uusimaan tilastojen mukaan uusia asuntoluottoja haettiin tammi-maaliskuun 2024 aikana noin 5 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Vastaavasti uusia asuntoluottoja nostettiin kappaleissa 7 prosenttia vähemmän ja euroissa 17 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asunto- ja kiinteistökauppojen määrä Uudellamaalla laski 14 prosenttia viime vuoteen nähden. 

- Alkuvuonna myönnetyissä asuntoluotoissa painottuvat erityisesti pienemmät, alle 100 000 euron asuntoluotot. Tämä voi kertoa asuntojen hinnan laskun lisäksi siitä, että asuntoa vaihdettaessa väliraha on aiempaa pienempi tai omarahoitusta käytetään enemmän. Asumiskustannusten kasvun myötä on haluttu vaihtaa edullisempaan asuntoon, Riikka Kangas sanoo.

Uudellamaalla kauppamäärät tippuivat erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa laskua on 16 prosenttia. Helsingissä kauppamäärien väheneminen näkyy erityisesti kerrostaloasunnoissa, joissa laskua on 20 prosenttia. 

Vastaavasti kehyskunnissa lasku on ollut vähäisempää, ja Nurmijärvellä, Porvoossa ja Sipoossa kauppa on ollut jopa vilkkaampaa alkuvuonna kuin viime vuoden tammi-maaliskuun aikana. 

- Pääkaupunkiseudulla monet ovat siirtyneet vuokralle. Samoin trendi halvempien asumiskustannusten hakemisesta kehyskunnissa on vain vahvistunut, Satu Astala sanoo.