OP Uusimaan tammi–maaliskuun 2024 liikevoitto 58 miljoonaa euroa – omistaja-asiakkaille etuina yli 19 miljoonaa euroa

OP Uusimaan tulos kehittyi alkuvuoden aikana erinomaisesti ja pankin liikevoitto tammi–maaliskuussa oli 58,2 miljoonaa euroa. Tuloskehitykseen vaikutti erityisesti korkokate. Alkuvuoden aikana OP Uusimaan omistaja-asiakkaille kertyi asiakasetuina yhteensä 19,4 miljoonaa euroa.

- Haastavassa toimintaympäristössä niin pankin toiminta kuin tuloskin ovat kehittyneet myönteisesti, erityisesti ilahduttavaa on asiakasliiketoiminnan ja sekä asiakasmäärän hyvä kasvu. Hyvä tulos näkyy asiakkaillemme ennätyksellisinä asiakasetuina, OP Uusimaan toimitusjohtaja Olli Lehtilä kertoo. 
 

OP Uusimaan tammi–maaliskuun 2024 avainluvut: 

  • OP Uusimaan tammi-maaliskuun 2024 liikevoitto oli 58,2 miljoonaa euroa (40,1 miljoonaa euroa).
  • Rahoitustoiminta (luotot omasta taseesta ja välitetyt luotot) kasvoi vuoden vaihteesta 0,5 prosenttia 16,9 miljardiin euroon. 
  • Asiakasvarat (talletukset, vakuutussäästöt, rahastot, tuotto-osuudet ja indeksilainat) kasvoivat vuoden vaihteesta 3,1 prosenttia 18,6 miljardiin euroon.
  • Omistaja-asiakkaiden määrä kasvoi tammi–maaliskuun 2024 aikana 3 423 asiakkaalla, ja heitä oli maaliskuun lopussa 365 519.
  • Omistaja-asiakkaille kertyi OP-bonuksia 15,7 miljoonaa euroa, mikä on noin 21 prosenttia enemmän kuin vuonna 2023 vastaavana aikana.   
  • Asiakaskokemusta mittaava NPS oli hyvä, 78. 
  • Ydinpääoman (CET1) vakavaraisuussuhde oli maaliskuun lopussa 17,9 prosenttia (16,5 %). 
  • Järjestämättömät saamiset olivat edelleen alhaiset, 2,8 prosenttia vastuista (1,6 %).

OP Uusimaan markkinaosuus Suomen asuntolainakannasta jatkoi kasvuaan

Asuntomarkkina jatkui alkuvuonna vaisuna. Asuntolainahakemuksia tuli OP Uusimaahan tammi–maaliskuun 2024 aikana 5 prosenttia vähemmän, asuntolainoja nostettiin 7 prosenttia vähemmän, ja OP Koti Uusimaan kautta asuntoja myytiin 28 prosenttia vähemmän verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan. 

OP Uusimaan asuntoluottokanta kasvoi vuoden 2024 vaihteesta 0,2 prosenttia ja oli maaliskuun lopussa 11,0 miljardia euroa. 

OP Uusimaan markkinaosuus asuntolainoista kasvoi edelleen alkuvuoden 2024 aikana, ja maaliskuun lopussa markkinaosuus koko Suomen asuntoluottokannasta oli 10,3 prosenttia (10,0 %). OP Ryhmän myöntämistä uusista asuntolainoista OP Uusimaan osuus tammi–maaliskuussa 2024 oli 34,6 prosenttia (35,1 %), ja koko Suomen uusista asuntolainoista osuus oli 13,5 prosenttia (14,7 %).  

-Asuntomarkkina on hiljentynyt Uudellamaalla enemmän kuin muualla Suomessa. Tästä huolimatta merkityksemme asuntoluotottajana vahvistui, ja OP Uusimaan markkinaosuus jatkoi edelleen kasvuaan, Olli Lehtilä sanoo. 
 

Yritysrahoituksessa hiljaista – taloyhtiölainoissa kysyntää

OP Uusimaan yritysrahoituksen kysyntä pysyi alkuvuonna vaisuna. Uusia yritys- ja yhteisöluottoja nostettiin tammi–maaliskuun 2024 aikana 9,6 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana. Yritys- ja yhteisöluottokanta (oma tase) kasvoi 1,6 prosenttia vuoden vaihteesta. 

- Epävarma taloustilanne heijastuu yritysten investointihalukkuuteen merkittävästi, ja tämä näkyy vaatimattomana luottokysyntänä, Olli Lehtilä kertoo. 

Taloyhtiöiden peruskorjausten kysyntä on puolestaan kasvanut merkittävästi alkuvuoden aikana: taloyhtiöiden peruskorjausluottoja myönnettiin tammi–maaliskuun 2024 aikana 82 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2023. 
 
- Ajankohta peruskorjausten tekemiselle taloyhtiöissä onkin juuri nyt erinomainen. Uudisrakentamisen ollessa jäissä peruskorjauksiin riittää tekijöitä ja hinnatkin ovat tulleet alaspäin, Olli Lehtilä huomauttaa. 

OP Uusimaan koko luottokanta, mukaan lukien välitetyt luotot kasvoivat vuoden vaihteesta 0,5 prosenttia ollen 16,9 miljardia. 
 

OP Uusimaan asiakkaiden lainanhoitokyky säilynyt hyvänä

OP Uusimaan asiakkaiden lainanhoitokyky on säilynyt hyvänä. Järjestämättömät saamiset olivat alkuvuonna kasvussa, mutta ovat edelleen alhaiset, 2,8 prosenttia (1,6 %) vastuista. 

Henkilöasiakkaiden maksuohjelman muutospyynnöt pysyivät alkuvuonna 2024 alhaisella tasolla. 

Yritysliiketoiminnassa järjestämättömien luottojen kasvu näkyy erityisesti kiinteistö- ja rakennustoimialalla. OP Uusimaan kiinteistö- ja rakennustoimialan vastuut olivat yhteensä 4,3 prosenttia (5,6 %) kaikista vastuista katsauskauden lopussa. 

– Perustehtävämme mukaisesti haluamme auttaa asiakkaitamme vaikeiden aikojen yli. Valtaosalla asiakkaistamme ei kuitenkaan ole lainanhoito-ongelmia. Sen sijaan niillä asiakkailla, joilla on ollut jo aiemmin haasteita lainojen hoitamisessa, vaikeudet ovat lisääntyneet. Tämä näkyy järjestämättömien luottojen kasvuna, Olli Lehtilä toteaa. 
 

Varallisuudenhoidossa vahva alkuvuosi

- Varallisuudenhoidon näkökulmasta alkuvuosi on ollut OP Uusimaalle vahva. Olemme saaneet merkittävästi lisää uusia säästäjä- ja sijoittaja-asiakkaita sekä Private-asiakkaita. Myös sijoitustuotteiden myynnissä on nähty alkuvuonna erittäin vahvaa kasvua, Olli Lehtilä tiivistää.  

OP Uusimaan asiakkaat kasvattivat tammi–maaliskuun 2024 aikana omistuksiaan sijoitustuotteissa nettomääräisesti 118,3 miljoonalla eurolla, mikä on 39 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kiinnostus osakesijoittamiseen jatkui vahvana ja uusia arvo-osuustilejä ja osakesäästötilejä avattiin 37 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna. 

OP Uusimaanhan tuli tammi–maaliskuun aikana nettomääräisesti 2 500 uutta rahastoja omistavaa asiakasta. Uusia Private-sopimuksia tehtiin lähes 100. 

OP Uusimaan omistaja-asiakkaat merkitsivät tuotto-osuuksia tammi–maaliskuun aikana 27,6 miljoonalla eurolla. OP Uusimaa käynnisti uuden tuotto-osuusannin 2. toukokuuta 2024, ja anti jatkuu 30.4.2026 saakka. Tuottotavoite vuodelle 2024 on 5,5 prosenttia. 
 

Vuonna 2024 OP Uusimaan omistaja-asiakkaille OP-bonuksia 40 prosenttia enemmän

Omistaja-asiakkaiden määrä kehittyi alkuvuoden aikana edelleen hienosti, ja oli maaliskuun 2024 lopussa 365 519. Omistaja-asiakkaiden määrä kasvoi alkuvuonna 3 423 asiakkaalla. 

OP Uusimaan omistaja-asiakkaat saavat vuonna 2024 OP-bonukset 40 prosentilla korotettuina.  OP Uusimaan omistaja-asiakkaille kertyi tammi–maaliskuun 2024 aikana OP-bonuksia noin 15,7 miljoonaa euroa. 

Tämän lisäksi OP Uusimaan asiakkaat saavat päivittäisasioinnin palvelut ilman kuukausiveloitusta lokakuusta 2023 vuoden 2024 loppuun saakka. OP Uusimaan asiakkaille tämä tarkoitti tammi–maaliskuun 2024 aikana 3,7 miljoonan euron etua. 

- Hyvän tuloskehityksen ansiosta jaamme osan tuloksesta omistaja-asiakkaillemme. OP Ryhmä tulee huolehtimaan, että OP-bonukset hyödyttävät omistaja-asiakkaita taloudellisesti jatkossakin, Olli Lehtilä painottaa.