Nainen ripustaa taulua seinälle.

Asuntolainan korko, hinta ja marginaali

Lainan kustannukset muodostuvat valitsemastasi korosta, marginaalista ja veloitukseen liittyvistä kuluista. Asuntolainan korot voi vähentää verotuksessa, mikä pienentää korkomenoja huomattavasti.

Asuntolainan korko on yleisimmin Euribor

Euriborkorko (Euro interbank offered rate) on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, joka ilmaisee, millä hinnalla suuret pankit antavat toisilleen euromääräisiä luottoja. Euriborkorot noteerataan päivittäin kello 12 Suomen aikaa eripituisille jaksoille (esimerkiksi 12 kk:n, 6 kk:n, 3 kk:n ja 1 kk:n euriborkorko).

Asuntolainan marginaali on pankin osuus korosta

Asuntolainan marginaalilla katetaan muun muassa pankin toimintakustannuksia ja luoton myöntämisestä aiheutuvaa riskiä.

Vakuudellisten lainojen, kuten asuntolainojen, marginaali on asiakaskohtainen. Lainan marginaaliin vaikuttavat muun muassa luotolle tarjottavat vakuudet sekä luotonottajan maksukyky ja muu asiakkuus. Lainatarjouksesta näet lainan todellisen vuosikoron, jolla tarjousta voi verrata mahdollisiin muihin tarjouksiin.

Vakuudettomissa luotoissa, esimerkiksi Joustoluotossa ja Täsmäluotossa on sen sijaan aina sama marginaali.

Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainan kustannukset

Koron lisäksi lainan nostamisesta ja hoitamisesta peritään maksuja. Niin sanottu todellinen vuosikorko sisältää kaikki luoton kustannukset vuotuiseksi koroksi muutettuna. Sen avulla voit vertailla luottojen edullisuutta.

Todellisen vuosikoron laskenta perustuu laskentahetken korkotasoon. Luottojen hintoja vertailtaessa on tärkeätä, että vertailtavat laskelmat perustuvat samaan ajankohtaan.

Vertaillessasi eri pankkien antamia lainatarjouksia muista, että OP:n lainoista kertyy OP-bonuksia omistaja-asiakkaille. OP-bonuksia ei oteta huomioon todellisen vuosikoron laskennassa, mutta ne saattavat laskea lainan kuluja huomattavasti. Bonuksia käytetään lainanhoitokuluihin, ja niillä voi saada maksettua esimerkiksi kotivakuutuksen kokonaan.

Asuntolainan korot voi vähentää verotuksessa

Henkilökohtaisen, oman vakituisen asunnon hankintaan ja peruskorjaukseen kohdistuvan asuntolainan korot ovat vähennyskelpoisia verotuksessa.

Taloyhtiölainan rahoitusvastikkeeseen sisältyvää korkoa ei voi vähentää omassa verotuksessa. Sinun kannattaakin harkita yhtiölainaosuuden korvaamista henkilökohtaisella lainalla, jos asuntoosi kohdistuu yhtiölainaa.

Testaa koron ja marginaalin vaikutusta asuntolainan määrään