Opintolaina

Hae opintolainaa verkossa

Huoletonta opiskeluaikaa opintolainalla

 • Huolehdi lainan takaisinmaksusta vasta valmistumisesi jälkeen

  Opintolainan takaisinmaksu alkaa vasta kahden vuoden kuluttua opintojen päättymisestä.

 • Omistaja-asiakkaalle etuja opintolainasta

  Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun teet lainahakemuksen op.fi:ssä. Saat opintolainastasi OP-bonuksia ja hyödyt myös muista eduista.

 • Hae opintolainaa verkossa ja säästät toimituskuluissa

  Verkon kautta hakiessasi säästät lainan toimituskuluissa. Opintolainan hakeminen verkossa käy näppärästi missä ja milloin vain.

Hae opintolainaa

OPn asiakkaat:

Hae opintolainaa

Muut kuin OPn asiakkaat:

Hae opintolainaa

Moni sanoo, että on tyhmää olla ottamatta opintolainaa, kun se on niin halpaa. Jos lainan osaa käyttää järkevästi, siitä on paljon hyötyä.

Anna Turunen Opiskelija

Keskity opiskeluun ja valmistumiseen

Työskentely opintojen ohessa ei ole välttämätöntä. Opintolainan avulla voit keskittyä opintoihisi ja elämiseen sekä valmistua nopeammin unelmiesi ammattiin. Meiltä saat edullista opintolainaa, jonka takaisinmaksusta huolehdit vasta opintojesi jälkeen. Käytä opintolainaasi kuten haluat – esimerkiksi vuokraan, vaatteisiin, opiskeluvälineisiin tai vaikkapa matkustamiseen.

Opiskeluun voi keskittyä täysillä myös kesällä, jos kesätöitä ei ole tiedossa. Jos olet oikeutettu opintolainaan kesällä, voit nostaa opintolainaa verkossa aivan kuten muinakin vuodenaikoina.

Opintolainahyvitys

Vuoden 2014 jälkeen opintonsa aloittaneet voivat hyötyä opintolainahyvityksestä jopa tuhansia euroja valmistuessaan määräajassa. Opintolainahyvityksen määrä on 40 % 2 500 euron ylittävästä lainan määrästä.

Opintolainan hakeminen

Opintolainaa haetaan aina lukuvuodeksi kerrallaan. Kun sinulla on jo opintolainaa ja olet saanut lainatakauksen seuraavalle lukuvuodelle, hae lainaerän lisäystä nykyiseen lainaasi. Hae uutta opintolainaa silloin, kun sinulla ei ole entuudestaan opintolainaa.

 1. Automaattinen valtiontakaus

  Opintolainan valtiontakaus on ainoa vakuus, jonka tarvitset opintolainaa hakeaksesi. Kela antaa takauspäätöksen automaattisesti kaikille opintorahaa saaville korkeakouluopiskelijoille opintotukipäätöksen yhteydessä.

 2. Hae opintolainaa

  Opintolainan hakeminen ja nostaminen onnistuvat kätevästi verkossa kirjautumalla sisään op.fi:hin verkkopalvelutunnuksillasi. Tällöin saat opintolainapäätöksen automaattisesti sähköisenä ja voit nostaa lainaa OP-verkkopalvelusi kautta.

  Voit myös hakea opintolainaa, vaikka et vielä olisi OP:n asiakas. Jätä tällöin lainahakemus kirjautumattomana. Tällöin otamme sinuun puhelimitse yhteyttä 1–3 pankkipäivän kuluessa. Mikäli lainapäätös on myönteinen, pyydämme sinua viimeistelemään opintolainahakemuksesi sovitussa osuuspankin konttorissa.

 3. Aloita maksamaan takaisin 2 vuotta valmistumisesta

  Opintolainaa aletaan maksaa takaisin kahden vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä. Sinun ei tarvitse maksaa edes lainan korkoja opintojesi aikana.

Pankki käyttää luottoa myöntäessään ja valvoessaan luoton hakijan henkilöluottotietoja. Luottotiedot hankitaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottorekisteristä

Opintolainan maksupäivät 2021

Tarkista Kelan opintotukipäätöksestä aikataulu, jonka mukaisesti opintolainasi on nostettavissa lukuvuoden aikana. Päivämäärät voivat vaihdella. Yleensä opintolainaa voi nostaa lukuvuoden aikana kahdessa erässä:

 • syyslukukauden lainaerän nosto aikaisintaan 1.8.
 • kevätlukukauden lainaerän nosto aikaisintaan 1.1.

Lukuvuoden opintolainan lainaerät on nostettava viimeistään 31.7.

Oletko uusi opiskelija? Katso ohjeet opintolainan hakemiseen.

Oletko nykyinen opiskelija? Opintolainaa on haettava pankista lukuvuosittain. Huom! Jos opintosi jatkuvat ja sinulla on jo opintolainaa, hae lainaasi lainaerän lisäystä. Tutustu tällä sivulla osioon ”Jatkuvatko opinnot? Hae lainaerän lisäystä”.

1. Varmista ensin lainatakaus Kelalta

Hakeaksesi opintolainaa sinulla tulee olla voimassa oleva Kelan opintolainatakaus. Korkeakouluopiskelijana saat takauspäätöksen Kelalta automaattisesti opintorahapäätöksen yhteydessä. Jos opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa, hae lainatakausta Kelalta erillisellä hakemuksella opintorahan ja asumislisän hakemisen yhteydessä. Lainatakaus kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle.

Kun lainatakauspäätös on annettu, pankki saa tiedon takauksesta suoraan Kelalta.

2. Hae opintolainaa verkossa

 • OP:n asiakkaat: Teet opintolainahakemuksen kätevimmin kirjautumalla op.fi:hin. Kun lähetät hakemuksen verkossa, saat myös lainapäätöksen automaattisesti verkossa.
 • Muut asiakkaat: Voit hakea lainaa op.fi:ssä myös ilman OP:n asiakkuutta. Jätä tällöin lainahakemus ilman kirjautumista. Olemme sinuun yhteydessä puhelimitse 1–3 pankkipäivässä. Mikäli lainapäätös on myönteinen, pyydämme sinua viimeistelemään opintolainahakemuksesi sovitussa osuuspankin konttorissa.

Jos olet alaikäinen, voit hakea opintolainaa konttorista huoltajien suostumuksella.

3. Laina nostettavissa seuraavana pankkipäivänä

Kun hakemuksesi on hyväksytty, opintolaina on useimmiten nostettavissa jo seuraavana pankkipäivänä. Jos olet valinnut lainan nostotavaksi automaattiset nostot opintotukipäätöksen mukaisesti, saat rahat tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena maksupäivänä.

Huom! Jos lainaerän ensimmäinen nostopäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhään, lainaa voidaan siirtää tilillesi käytännössä vasta seuraavana arkipäivänä.

Kulut

Uudesta lainasta peritään toimitusmaksu, joka vähennetään ensimmäisen noston määrästä. Omistaja-asiakkaana saat lainan ilman toimitusmaksua, kun teet hakemuksen verkossa. 

Onko sinulla jo opintolainaa ja jatkuvatko opintosi? Kun olet saanut lainatakauksen seuraavalle lukuvuodelle, hae opintolainaasi lainaerän lisäystä. Näin lainojesi lukumäärä ja lainanhoitokulusi eivät kasva.

Jos nykyisessä opintolainassasi ei ole nostamattomia eriä, etkä voi hakea nykyistä tutkintoasi varten otettuun opintolainaasi lisäystä, hae uutta opintolainaa. Tutustu tällä sivulla osioon ”Uuden opintolainan hakeminen”.

1. Hae lainaerän lisäystä

Varmista ensin Kelan asiointipalvelusta, että sinulle on myönnetty lainatakaus seuraavaksi lukuvuodeksi. Hae opintolainaasi lainaerän lisäystä op.fi-palvelussa.

Kirjaudu ja hae lainaerän lisäystä >

2. Laina nostettavissa seuraavana pankkipäivänä

Kun hakemuksesi on hyväksytty, opintolaina on useimmiten nostettavissa jo seuraavana pankkipäivänä. Jos olet valinnut lainan nostotavaksi automaattiset nostot opintotukipäätöksen mukaisesti, saat rahat tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena maksupäivänä.

Huom! Jos lainaerän ensimmäinen nostopäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhään, lainaa voidaan siirtää tilillesi käytännössä vasta seuraavana arkipäivänä.

Kulut

Lainaerän lisäyksestä peritään toimitusmaksu. Omistaja-asiakkaana saat lainaerän lisäyksen ilman toimitusmaksua, kun teet hakemuksen verkossa.

Tarkista Kelan opintotukipäätöksestä aikataulu, jonka mukaisesti opintolainasi on nostettavissa lukuvuoden aikana. Päivämäärät voivat vaihdella. Yleensä opintolainaa voi nostaa lukuvuoden aikana kahdessa erässä:

 • syyslukukauden lainaerän nosto aikaisintaan 1.8.
 • kevätlukukauden lainaerän nosto aikaisintaan 1.1.

Huom! Jos lainaerän ensimmäinen nostopäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhään, lainaa voidaan siirtää tilillesi käytännössä vasta seuraavana arkipäivänä.

Lainan nostotapa

Lainahakemuksella sinua pyydetään valitsemaan nostotapa eli miten haluat siirtää lainaa tilillesi. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

 • nostot automaattisesti opintotukipäätöksen mukaisesti: pankki siirtää rahaa tilillesi aina seuraavana maksupäivänä
 • erilliset nostot: nosta lainaa op.fi-palvelussa tekemällä opintolainan nostopyyntö

Tee lainan nostopyyntö kirjautumalla op.fi-palveluun: 

Kirjaudu ja nosta opintolainaa >

Kulut

Jos valitset automaattisen nostotavan, seuraavat nostot ovat maksuttomia. Jos valitset nostotavaksi erilliset nostot, pankki vähentää seuraavista nostoista hinnastonsa mukaisen palkkion.

Opintolainan korko on sidottu markkinakorkoon, johon lisätään pankin marginaali. Korko on valintasi mukaan joko 12 kuukauden euribor tai OP-Prime.

Opintolainan kustannukset muodostuvat viitekorosta, marginaalista ja lainaan liittyvistä kuluista. Viitekorkoon lisätään pankin marginaali. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki luoton kustannukset vuotuiseksi koroksi muutettuna.

Opintolainasi maksimimäärä on yhtä suuri kuin saamasi lainatakauksen määrä. Löydät lainasi maksimimäärän Kelan lainatakauspäätöksestä.

Kelan mukaan esimerkiksi korkeakouluopiskelija voi saada maksimissaan 650 € ja ulkomailla opiskeleva 800 € opintolainaa kuukaudessa.

Opintorahan peruminen voi vaikuttaa takaukseen

Jos perut etukäteen opintorahan tietyiltä kuukausilta, lainatakauksen määrä voi pienentyä kyseiseltä ajalta. Näin käy, jos lainassa on jäljellä tulevia nostamattomia eriä. Opintorahan peruminen voi siis aiheuttaa sen, että et saakaan lainasta kaikkia alkuperäisen opintotukipäätöksen mukaisia nostoeriä. 

Lue lisää opintolainan määrästä.

Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä 2 vuotta valmistumisen jälkeen.

Kun suoritat opintosi määräajassa, voit saada opintolainastasi joko opintolainahyvityksen tai -vähennyksen.

 • Saat valmistuessasi opintolainahyvityksen, jos olet aloittanut korkeakouluopintosi 1.8.2014 jälkeen. Opintolainahyvityksen määrä on 40 % 2 500 euron ylittävästä lainan määrästä. Hyvityksen määrällä lyhennetään lainan pääomaa kertasuorituksena.
 • Voit saada opintolainavähennyksen verotuksessa, jos olet aloittanut opintosi 1.8.2005–31.7.2014.

Omistaja-asiakkaana saat etuja opintolainasta ja muusta asioinnistasi meillä, esimerkiksi:

 • Saat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun teet lainahakemuksen op.fi:ssä
 • Opintolaina kerryttää omistaja-asiakkaalle rahanarvoisia OP-bonuksia. Bonuksilla maksetaan maksuja ja palkkioita, jotka muussa tapauksessa menisivät tililtä.
 • Päivittäiset pankkipalvelut: Saat käyttöösi OP-verkkopalvelun, käyttötilin ja OP-Visa-kortin 3,95 € kuukaudessa. Hinta normaalisti 5,45 €/kk. Jos olet 18–26-vuotias, saat palvelut maksutta OP-Visa tai OP-Visa Debit -kortilla.

Tiesitkö, että korkeakouluopiskelijana voit saada OP-Visan 2000 euron luottorajalla ilman opintopistevaatimuksia?

Lyhennysvapaa ja kuukausierän muutos

 • Voit hakea opintolainaasi lyhennysvapaata. Lyhennysvapaan aikana maksat pelkästään opintolainan korkoa.
 • Voit hakea muutosta myös lainan kuukausierään.
 • Muutoksista peritään osuuspankin palveluhinnaston mukainen maksu. Jos olet omistaja-asiakas, kuluihin voidaan käyttää OP-bonuksia.

Ylimääräinen lyhennys

Voit lyhentää opintolainaasi ylimääräisellä lyhennyksellä normaalin kuukausierän lisäksi. Se on maksutonta. Ylimääräinen lyhennys ei siirrä seuraavaa lainan kuukausierää eikä maksupäivää.

Huom! Ylimääräinen lyhennys voi vaikuttaa saamaasi opintolainahyvitykseen tai -vähennykseen. Ylimääräinen lyhennys pienentää lainan pääomaa, josta hyvitys tai vähennys lasketaan. Tarkista ennen ylimääräisen lyhennyksen tekemistä, oletko oikeutettu toiseen näistä eduista.

Ylimääräinen lyhennys tehdään itse op.fi:ssä tai OP-mobiilissa. Näin toimit op.fi:ssä:

 1. Kirjaudu tunnuksillasi ja etsi lyhennettävän lainan numero ”Lainat”-osiosta kyseisen lainan kohdalta
 2. Siirry ”Päivittäiset raha-asiat” -osiossa kohtaan "Uusi maksu" ja syötä lyhennettävän lainan numero kenttään "Saajan tili tai IBAN". Etene tämän jälkeen ohjeiden mukaisesti.
 3. Ylimääräinen lyhennys lähtee tililtäsi saman päivän aikana.
Lainan myöntää osuuspankki.