Opintolaina kuva

Opintolaina

Hae opintolainaa verkossa

Piilotettu otsikko

 • Huoletonta opiskeluaikaa opintolainalla

  Opintolainan takaisinmaksu alkaa vasta 2 vuoden kuluttua opintojen päättymisestä.

 • Osuuspankin omistaja-asiakkaan edut

  Omistaja-asiakkaana saat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun teet lainahakemuksen op.fi-palvelussa. Lisäksi saat pankkipalveluistasi alennusta sekä OP-bonuksia.

 • Hae opintolainaa verkossa ilman toimituskuluja

  Verkon kautta haet opintolainaa helposti ja säästät lainan toimituskuluissa.

Hae opintolainaa

OPn asiakkaat:

Hae opintolainaa

Muut kuin OPn asiakkaat:

Hae opintolainaa

Moni sanoo, että on tyhmää olla ottamatta opintolainaa, kun se on niin halpaa. Jos lainan osaa käyttää järkevästi, siitä on paljon hyötyä.

Anna Turunen Opiskelija

Keskity tärkeimpään

Työskentely opintojen ohessa ei ole välttämätöntä. Opintolainan avulla voit keskittyä opintoihisi ja elämiseen sekä valmistua nopeammin unelmiesi ammattiin.

Meiltä saat edullista opintolainaa, jonka takaisinmaksusta huolehdit vasta opintojesi jälkeen. Käytä opintolainaasi kuten haluat – esimerkiksi vuokraan, vaatteisiin, opiskeluvälineisiin tai vaikkapa matkustamiseen.

Opintolainahyvitys

Vuoden 2014 jälkeen opintonsa aloittaneet voivat hyötyä opintolainahyvityksestä jopa tuhansia euroja valmistuessaan määräajassa. Opintolainahyvityksen määrä on 40 % 2 500 euron ylittävästä lainan määrästä.

Näin haet opintolainaa

 1. Automaattinen valtiontakaus

  Opintolainan valtiontakaus on ainoa vakuus, jonka tarvitset opintolainaa hakeaksesi. Kela antaa takauspäätöksen automaattisesti kaikille opintorahaa saaville korkeakouluopiskelijoille opintotukipäätöksen yhteydessä.

 2. Hae opintolainaa verkossa

  Opintolainan hakeminen ja nostaminen onnistuvat kätevästi verkossa kirjautumalla sisään op.fi:hin verkkopalvelutunnuksillasi. Tällöin saat opintolainapäätöksen automaattisesti sähköisenä ja voit nostaa lainaa OP-verkkopalvelusi kautta.

  Voit myös hakea opintolainaa, vaikka et vielä olisi OPn asiakas. Jätä tällöin lainahakemus kirjautumattomana. Tällöin otamme sinuun puhelimitse yhteyttä 1–3 pankkipäivän kuluessa. Mikäli lainapäätös on myönteinen, pyydämme sinua viimeistelemään opintolainahakemuksesi sovitussa osuuspankin konttorissa.

 3. Takaisinmaksu 2 vuotta valmistumisesta

  Opintolainan takaisinmaksu alkaa kahden vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä. Sinun ei tarvitse maksaa edes lainan korkoja opintojesi aikana.

Pankki käyttää luottoa myöntäessään ja valvoessaan luoton hakijan henkilöluottotietoja. Luottotiedot hankitaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottorekisteristä

Opintolainan saamiseksi sinulla tulee olla voimassa oleva opintolainatakaus. Korkeakouluopiskelijat saavat lainatakauspäätöksen automaattisesti opintorahapäätöksen yhteydessä.

Jos opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa, hae lainatakausta Kelalta erillisellä hakemuksella opintorahan ja asumislisän hakemisen yhteydessä. Lainatakaus kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle.

Täytä opintolainahakemus verkossa sen jälkeen, kun olet saanut lainatakauspäätöksen Kelalta. Jos olet alaikäinen, voit hakea opintolainaa konttoristamme huoltajien suostumuksella.

Uusi opiskelija? Kätevimmin teet opintolainahakemuksen kirjautumalla tunnuksillasi op.fi:hin, josta saat opintolainapäätöksen automaattisesti. Jos nostat opintolainaasi opintotukipäätöksen mukaisesti siirrämme rahat automaattisesti tilillesi ensimmäisenä mahdollisena nostopäivänä.

Uudesta lainasta ja lainaerän lisäyksestä peritään toimitusmaksu. Seuraavat nostot ovat maksuttomia, jos olet valinnut nostotavaksi automaattiset nostot opintotukipäätöksen mukaisesti. Jos olet valinnut nostotavaksi erilliset nostot, voit tehdä nostopyynnön op.fi:ssä. Erillisistä nostoista peritään pankin palveluhinnaston mukainen maksu. Kun opintolainahakemuksesi on hyväksytty, opintolaina on useimmiten käytettävissäsi jo seuraavana pankkipäivänä.

Voit myös hakea opintolainaa, vaikka et vielä olisi OPn asiakas. Jätä tällöin lainahakemus kirjautumattomana verkossa, niin otamme sinuun puhelimitse yhteyttä 1-3 pankkipäivän kuluessa. Kun lainapäätös on myönteinen, pyydämme sinua viimeistelemään opintolainahakemuksesi omassa osuuspankissasi.

Opintojen jatkuessa hae lainaerän lisäystä

Jos sinulla on aikaisemmin myönnettyä opintolainaa ja olet saanut lainatakauksen seuraavalle lukuvuodelle, voit hakea lainaasi lainaerän lisäystä. Näin lainojesi lukumäärä ei kasva. Tarkista Kelan asiointipalvelusta onko sinulle jo myönnetty seuraavan lukuvuoden lainatakaus, ja päätöksen saatuasi hae opintolainan lisäystä op.fi:ssä valitsemalla:

> Lainat
> Hae lainaa
> Opinnot
> Hae opintolainaasi lisäystä

Alle 18-vuotias voi saada opintolainaa 300 euroa kuukaudessa, yli 18-vuotias 650 euroa kuukaudessa ja ulkomailla opiskeleva 800 euroa kuukaudessa.

OPn opintolainan korko on sidottu markkinakorkoon, johon lisätään pankin marginaali. Korko on valintasi mukaan joko 12kk:n euribor tai OP-prime. Opintolainan kustannukset muodostuvat viitekorosta, marginaalista ja lainaan liittyvistä kuluista. Viitekorkoon lisätään pankin marginaali. Uudesta lainasta veloitetaan toimitusmaksu, joka vähennetään ensimmäisen noston määrästä. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki luoton kustannukset vuotuiseksi koroksi muutettuna.

Opintolainalaskurissamme on valmiina esimerkkikorko. Voit suunnitella laskurin avulla omaa opintolainaasi.

Kun suoritat opintosi määräajassa, voit saada opintolainastasi joko opintolainahyvityksen tai  -vähennyksen.

Jos olet aloittanut korkeakouluopintosi 1.8.2014 jälkeen, saat valmistuessasi opintolainahyvityksen. Opintolainahyvityksen määrä on 40 % 2 500 euron ylittävästä lainan määrästä. Hyvityksen määrällä lyhennetään lainan pääomaa kertasuorituksena.

1.8.2005–31.7.2014 opintonsa aloittaneet korkeakouluopiskelijat voivat saada opintolainavähennyksen verotuksessa.

Opintolaina kerryttää OPn omistaja-asiakkaille myös rahanarvoisia OP-bonuksia. Kertyneillä OP-bonuksilla maksetaan muun muassa vakuutusmaksuja ja päivittäisasioinnin palvelumaksuja. Omistaja-asiakkaana hyödyt OP-bonusten lisäksi myös muista eduista ja alennuksista.

Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin kahden vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä.

Sinun ei tarvitse huolehtia opintolainan korkojen maksamisesta opiskelujen aikana. Erääntyvät korot lisätään lainan pääomaan eli pääomitetaan kahdesti vuodessa – kesä- ja joulukuun 15. päivinä. Opintolainasi korot pääomitetaan viimeisen opintotukilukukautesi jälkeen vielä yhden lukukauden ajan. Jos esimerkiksi saat viimeisen kerran opintotukea toukokuussa, pääomitetaan opintolainasi korot vielä joulukuussa. Vasta sen jälkeen maksat lainastasi korkoa. Voit halutessasi lyhentää lainaasi esimerkiksi pääomitettujen korkojen määrällä koska tahansa.

Saat tarvittaessa lainan takaisinmaksulle joustoa ja lainasi maksua voidaan lykätä, jos et esimerkiksi heti valmistuttuasi löydäkään sopivaa työpaikkaa. Jos kohtaat yllättäviä ongelmia, joiden vuoksi rahasi eivät riitä, ota meihin heti yhteyttä. Voimme sopia esim. maksuvapaasta kuukaudesta lainan lyhennyksissä tai muutoksista lainajärjestelyissä.

Voit hakea opintolainaasi lyhennysvapaata, tehdä lainaasi ylimääräisen lyhennyksen.

Lyhennysvapaan hakeminen onnistuu OP-verkkopalvelussa. Opintolainasi lyhennysvapaan aikana maksat pelkästään opintolainan korkoa. Voit hakea muutosta myös maksuerään. Muutoksista peritään pankin palveluhinnaston mukainen maksu.

Halutessasi voit lyhentää opintolainaasi ylimääräisellä lyhennyksellä normaalin kuukausierän lisäksi. Lainaan tehty ylimääräinen lyhennys ei siirrä seuraavaa maksuerää eikä maksupäivää. Ylimääräisestä lyhennyksestä ei peritä kuluja. Ylimääräisen lyhennyksen tekemiseen tarvitset lyhennettävän lainan numeron, jonka löydät Lainat-osiosta. Siirry tämän jälkeen Päivittäiset raha-asiat -osion kohtaan Uusi maksu, ja syötä lyhennettävän lainan numero Saajan tili tai IBAN -kenttään. Etene tämän jälkeen ohjeiden mukaisesti. Ylimääräinen lyhennys lähtee tililtäsi saman päivän aikana.

Jos perut etukäteen opintorahan tietyiltä kuukausilta, lainatakauksen määrä voi pienentyä tältä ajalta. Näin käy, jos lainassa on jäljellä tulevia nostamattomia eriä. Opintorahan peruminen voi siis aiheuttaa sen, että et saakaan lainasta kaikkia alkuperäisen opintotukipäätöksen mukaisia nostoeriä.

Omistaja-asiakkaan edut

 • Omistaja-asiakkaana saat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun teet lainahakemuksen op.fi-palvelussa.
 • Omistaja-asiakkaana saat käyttötilin, OP-verkkopalvelun sekä OP-Visa-kortin 45 % edullisemmin. Hinta on omistaja-asiakkaalle 2,95 €/kk (normaalisti 5,45 €/kk). Kun olet alle 26-vuotias, saat päivittäiset pankkipalvelut maksutta.
 • Omistaja-asiakkaana saat uuteen asuntolainaasi kiinteän koron koko laina-ajaksi, jopa 25 vuodeksi. Näin varmistat, että asuntolainasi korkokulut säilyvät muuttumattomina koko laina-ajan.

OP-bonukset

Omistaja-asiakkaalle kertyy OP-bonuksia esimerkiksi:

 • lainoista
 • säästöistä ja sijoituksista
 • tileillä olevat varoista
 • OP-Visan Credit-ominaisuudella maksetuista ostoksista ja
 • kodin, perheen ja ajoneuvojen vakuutusmaksuista

OP-bonuksia käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusmaksuihin.

Lainan myöntää osuuspankki.