Rakennuslaina

Lainaa rakentamiseen ja peruskorjaukseen

 • Rakenna ja peruskorjaa joustavasti

  Saat tarpeisiisi sopivan rakennuslainan. Voit hakea lainaa oman talon, asunnon, mökin tai sijoitusasunnon rakentamiseen tai peruskorjaukseen.

 • Maksa vain korkoja rakentamisaikana

  Voit pitää lyhennysvapaan rakentamisajan: maksat lainastasi pelkkiä korkoja ja aloitat lainan lyhentämisen vasta, kun talo on valmis.

 • OP-bonuksia lainoistasi

  Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat lainoistasi OP-bonuksia. Esimerkiksi asuntolainan ottajalle bonushyöty on usein tuntuva: bonuksia voi kertyä jopa satasia vuodessa ja niitä käytetään mm. vakuutusmaksuihin.

Hae rakennuslainaa

Hae rakennuslainaa

Laskurilla voit arvioida rakentamisen kustannuksia

Rakennusprojekti, oli kyseessä sitten omakotitalon rakentaminen tai mökin peruskorjaus, kannattaa aloittaa hahmottelemalla, mitä rakentaminen tulee karkeasti arvioituna kustantamaan.

Pikakustannuslaskurin avulla voit laskea alustavan arvion siitä, paljonko rakentamiseen tulee liittymään kustannuksia. Laskurissa sinua pyydetään kertomaan rakennukseen liittyviä tietoja, kuten rakennuskunta, koko, huoneiston koko, lämmitys- ja ilmanvaihtoratkaisut sekä minkä osuuden rakennustöistä teetät ammattilaisella.

Siirry laskuriin

 

Miten rakennuslainaa voi saada?

Hanki ensin ammattilaisen tekemä kustannusarvio rakentamisesta ja lähetä sen jälkeen lainahakemus verkossa. Rahoitusta kannattaa kysyä heti rakennusprojektin alkuvaiheessa, jotta asiantuntijamme voi suunnitella tilanteeseesi sopivan rakennuslainan. Samalla sovitaan lainan takaisinmaksusta ja rakennusajan vakuutuksista. 

Rakennuslainan saaminen ei edellytä, että olisit rakentamassa omaa asuntoa, sillä rakennuslainaa voi hakea myös vapaa-ajan asunnon ja sijoitusasunnon rakentamiseen sekä peruskorjaamiseen.

Tonttilaina - milloin lainaa voi hakea tontin ostoon?

Tonttilaina tarkoittaa lainaa, jota haetaan tontin ostoon. Rakennuslainaa voi hakea tontin ostoon, kunhan tontille aletaan rakentaa tietyn määräajan puitteissa. Usein olemassa oleva omistusasunto toimii lainan vakuutena samoin kuin asuntolainassa. Jos olet epävarma, mitä lainaa sinun tulisi hakea, olethan meihin yhteydessä, jotta voimme keskustella tilanteestasi.

OP Valmiusastelomake 1019

Rakennuslainan hakeminen

 1. Rakennuslainahakemus verkossa
 2. Alustava lainatarjous
 3. Lainaneuvottelu puhelimessa tai verkossa
 4. Jos olet OP:n asiakas, neuvottelu ja lainan allekirjoitukset on mahdollista hoitaa alusta loppuun verkossa. Muussa tapauksessa pyydämme sinut käymään laina-asioiden viimeistelyssä osuuspankin konttorissa.

 

Oletko omakotitalon rakentaja? Omakotitalon rakennuslainan vakuutena toimii tavallisesti rakennettava omakotikiinteistö, tontin vuokraoikeus ja tontilla sijaitseva omakotitalo.

 

Esimerkkilaskelma: Asuntolaina on kertaluotto. Jos 12 kk euribor on 2,679 % (17.10.2022), asuntolainan todellinen vuosikorko 170 000 euron lainalle 20 vuoden maksuajalla on 3,871%, kun lainan marginaali on 1,00 %. Lainasta peritään kuukausittain luotonhoitomaksu 2,50 euroa ja lainan noston yhteydessä 680 euron kertaluontoinen toimitusmaksu. Arvioitu lainan kokonaiskustannus on 242 835,33 euroa.

Laskelma on tehty olettaen, että laina on nostettu kerralla kokonaan, lainan korko, maksut ja palkkiot pysyvät samana koko laina-ajan ja laina maksetaan takaisin 1 010,71 euron tasaerissä kuukauden välein.

Lainan myöntää osuuspankki.

Voit hakea rakennuslainaa op.fi-palvelussa OP:n tai toisen pankin tunnuksilla.

 • Lainahakemuksella kysymme muun muassa sinun ja mahdollisten muiden lainanhakijoiden tulot, menot, velat ja niiden kuukausikulut sekä tiedot varallisuudestasi.
 • Lainan saaminen edellyttää riittävää maksukykyä. Lainan hakemisen yhteydessä luottotietosi tarkistetaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä.

Rakennuslainan vakuudet

Omakotirakentamiseen käytettävän lainan vakuutena on yleensä rakennettava omakotikiinteistö tai tontin vuokraoikeus ja tontilla sijaitseva omakotitalo.

Vaikka rakennettavan kohteen vakuusarvo kasvaa rakennustöiden edetessä, tarvitset yleensä alkuun pääsemiseksi myös muita vakuuksia, kuten sen hetkistä omistusasuntoasi, sijoitusomaisuutta tai muuta varallisuutta.

Voit hakea lisävakuudeksi osuuspankin luottotakausta tai valtiontakausta. Luottotakauksen enimmäismäärä on 50 000 euroa velallista tai velallisia ja asuntoa kohden. Se on voimassa enintään 15 vuotta.

Peruskorjaukset ovat rakentamis-, parannus- tai uusimistöitä, jotka muuttavat esimerkiksi perustuksia ja kantavia rakenteita, vesikattoa, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmää, vesi- ja viemärilaitteita, kiinteistön sähköjärjestelmää tai tilojen käyttötarkoitusta (esimerkiksi vaatehuone muutetaan saunatilaksi).

Remontoinniksi katsotaan esimerkiksi maalaaminen ja tapetointi, kodinkoneiden ja asunnon varusteiden uusiminen (esimerkiksi jääkaappi, wc-kalusteet ja keittiökaapit).

Tarvitsetko lainaa peruskorjaukseen ja remontointiin?

Hae ensin asuntolainaa peruskorjaukseen (oman asunnon, vapaa-ajan asunnon tai sijoitusasunnon). Voit hakea sen lisäksi remonttilainaa, kun otamme sinuun yhteyttä lähetettyäsi lainahakemuksen.

Lainan kustannukset muodostuvat viitekorosta, marginaalista ja lainan takaisinmaksuun liittyvistä hoitokuluista. Lisäksi lainasta veloitetaan toimitusmaksu lainan noston yhteydessä.

Voit vähentää lainan korkoja verotuksessa, mikä pienentää maksamiesi verojen määrää.

Lainamäärää miettiessäsi kannattaa varautua ostohinnan lisäksi mahdollisiin muihin kuluihin, kuten esimerkiksi muuttokuluihin ja asuntokaupan varainsiirtoveroon. Esimerkiksi asuntokaupasta peritään yleensä varainsiirtovero (asunto-osakkeiden osalta 2 % ja  kiinteistöjen osalta 4 % kauppahinnasta).

Lainallesi sovitaan sopiva kuukausierä ja lyhennystapa. Suositeltava laina-aika on enimmillään 20 vuotta. Lainan kuukausierän on hyvä olla enintään 35 % kuukausittaisista nettotuloistasi, ja maksukyvyn tulisi kestää myös korkojen nousu. Kuukausierä kannattaa mitoittaa niin, että voit säästää sen rinnalla tulevia tarpeitasi varten. Tarvittaessa voit saada lainallesi lyhennysvapaan jakson, jonka aikana maksat lainastasi pelkkiä korkoja.

Lainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta sekä pankin hinnasta lainalle (marginaali). Valitsemalla lainasi viitekoroksi esimerkiksi 12 kuukauden euriborin tiedät kokonaiskorkosi aina tarkalleen vuodeksi eteenpäin.

Toinen vaihtoehto lainan viitekoroksi on OP-prime, jonka muutoksista ilmoitetaan vähintään 14 päivää ennen muutoksen voimaantuloa.

Yleisimmät lainan lyhennystavat ovat tasaerä ja muuttuva annuiteetti.

Lainan takaisinmaksun turvaaminen

Pitkän laina-ajan kuluessa voi sattua kaikenlaista. Luoton takaisinmaksuturva on tärkein vakuutus lainan ottajalle. Voit saada sen niin uuteen kuin vanhaankin lainaan – yksilöturvana tai pariturvana lainakumppanisi kanssa.

Vakuutus auttaa sinua selviytymään lainan maksamisesta sairastaessasi tai ollessasi työttömänä. Vakuutuksesta maksetaan koko jäljellä oleva laina pois, jos menehdyt ennenaikaisesti.

Omistaja-asiakkaan edut

 • Omistaja-asiakkaana saat käyttötilin, OP-verkkopalvelun sekä OP-Visa-kortin 45 % edullisemmin. Hinta on omistaja-asiakkaalle 3,95 €/kk. Hinta normaalisti 5,45 €/kk.  Kun olet alle 26-vuotias, saat päivittäiset pankkipalvelut maksutta.
 • Omistaja-asiakkaana saat uuteen asuntolainaasi kiinteän koron koko laina-ajaksi, jopa 25 vuodeksi. Näin varmistat, että asuntolainasi korkokulut säilyvät muuttumattomina koko laina-ajan.

OP-bonukset

Omistaja-asiakkaalle kertyy OP-bonuksia esimerkiksi:

 • lainoista
 • säästöistä ja sijoituksista
 • tileillä olevat varoista
 • OP-Visan Credit-ominaisuudella maksetuista ostoksista ja
 • kodin, perheen ja ajoneuvojen vakuutusmaksuista
OP-bonuksia kerryttävät 1.11.2020 alkaen:
asuntolainat, vakuudelliset pankkilainat, opintolainat
säästämisen ja sijoittamisen tilit 
rahastot ja sijoitussidonnaiset vakuutukset 
vahinkovakuutuksen laskut
 
Muutoksen myötä 1.11.2020 OP-bonuksia ei kerry:
Käyttötilin talletuksista
vakuudettomista kulutusluotoista (Jousto-, Täsmä-, Kerta-, ja Tililuotto) 
OP:n osamaksurahoituksesta
OP-Visa credit-ominaisuudella maksetuista ostoksista, OP-Visa ja OP Duo -korttien korollisen luoton saldosta.

OP-bonuksia käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusmaksuihin.

Hoida vakuutukset kuntoon jo ennen rakennustyön aloittamista. Talopaketille, avaimet käteen -talotoimitukselle tai tee se itse -ratkaisulle kannattaa ottaa heti rakentamistyön alusta lähtien kotivakuutus, johon sisältyvät vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. Jos annat talonrakennusurakan rakennusliikkeelle, sinun on hyvä tarkistaa, että urakoitsijalla on voimassa oleva vastuuvakuutus.
Tutustu velkakirjalainoja, panttauksia ja takauksia koskeviin ehtoihin ja lomakkeisiin. Hyväksyt ehdot velkakirjan ja vakuussitoumuksen allekirjoituksen yhteydessä.

Pankkilainan myöntää osuuspankki.