Mies maksaa verkossa tabletilla.

Maksa mobiilisti

Ostosten ja laskujen maksaminen älypuhelimella vapauttaa ajan ja paikan kahleista.

Maksamme nykyisin ostoksiamme yhä useammin mukana kulkevan älypuhelimen avulla. Kun maksaminen tehdään puhelimella tai tabletilla, puhutaan mobiilimaksamisesta.

Mobiilimaksamisen lyhyt oppimäärä

 A. Lähimaksaminen on tuorein tulokas mobiilimaksamisen tavoissa. Lähimaksaminen toimii jo monissa kaupoissa. Maksaminen tehdään puhelimella tai kortilla, jossa on lähilukuominaisuus. Lähimaksulla voi maksaa enintään 50 euron ostoksia ilman maksuvälineen haltijan tunnistamista. Kortilla tunnistus tapahtuu PIN-numeron näppäilyllä kaupan maksupäätteeseen. Mobiililaitteessa vahvan näppäinlukon aukaiseminen katsotaan laitteen omistajan tunnistamiseksi.

B. Älypuhelimeen voi liittää virtuaalisen luottokortin tai mobiililompakon, johon voi tallettaa käteistä tai jossa on luotto-ominaisuus.

C. Mobiilimaksaminen voi olla myös rahansiirtoa yksityiseltä henkilöltä toiselle. Tällöin puhutaan kaverimaksamisesta, rahaviesteistä tai P2P-maksamisesta (peer-to-peer).  Yleensä sekä lähettäjän että vastaanottajan on oltava kyseisen palvelun käyttäjiä. Maksu löytää perille puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen perusteella.

D. Laskuja maksetaan koko ajan enenevässä määrin mobiilisti, ja pankit tarjoavatkin puhelimeen ladattavan sovelluksen, jolla voi hoitaa raha-asioita.

Onko mobiilimaksaminen turvallista?

Mobiilimaksamisessa kannattaa huolehtia, että käyttämäsi ohjelmistot ovat ajan tasalla ja käyttämiesi ohjelmistojen alkuperä on tiedossa. Tunnusluvut kannattaa valita siten, että niitä ei ole helppo arvata. Käy ostoksilla luotettavissa verkkokaupoissa ja kirjaudu ulos sovelluksista, kun lopetat niiden käytön. Jos puhelimesi tai tablettisi katoaa, kuoleta liittymä ja tunnukset heti.