Käyttötili lapselle

Avaa tili lapsellesi helposti verkossa

Pienokaiselle pesämunan säästämistä, lahjarahojen ohjaamista tilille tai kenties alaikäinen lapsesi on siinä iässä, että haluatte opetella rahankäyttöä yhdessä? Lapsen omasta tilistä on moneksi.

Lasten omistaja-asiakkuudesta on hyötyä koko perheelle. Voit avata tilin avauksen yhteydessä myös omistaja-asiakkuuden. Omistaja-asiakkaana lapsi saa tilille 0,25 % korkoa. Tutustu tarkemmin kohdassa ”Talletuskorko”.

Tarvitset tilin avausta varten

  • alaikäisen lapsen henkilötunnuksen ja rekisteröidyn nimen
  • OP:n tunnukset
  • toisella huoltajalla tulee olla OP:n tai minkä tahansa muun suomalaisen pankin tunnukset
  • noin 15 minuuttia aikaa.

Milloin tilin avaaminen ei onnistu verkossa?

Lue vastauksia tileihin liittyviin kysymyksiin

Lapselle tilin avaamisen vaiheet

  • Täytä hakemus verkossa.
  • Toinen huoltaja saa ilmoituksen hakemuksesta. Hänen tulee hyväksyä tilin avaukseen liittyvät sopimukset valitsemalla tällä sivulla "Siirry hakemukseen" ja seuraamalla ohjeita. Jos olet lapsen ainoa huoltaja, tili avataan, kun olet täyttänyt hakemuksen.
  • Saat viestin, kun tili on käytettävissä.

Tätä tiliä huoltajat voivat käyttää itsenäisesti omalla OP:n tunnuksellaan.

Tilin avaaminen lapsenlapselle tai kummilapselle 

Voit esimerkiksi lapsen isovanhempana tai kummina avata lapselle Käyttötilin lahjaksi ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Voit laittaa viestin OP:n digipalveluihin, chattiin tai soittaa. Tilin avauksen sujuvoittamiseksi suosittelemme, että lapsi olisi jo OP:n asiakas ennen tilin avausta. Jos lapsella ei ole OP:n asiakkuutta, pyydämme huoltajilta asiakkuutta varten tarvittavat tiedot. Otamme yhteyttä lapsen huoltajiin kirjeellä tai viestillä, jonka voi lukea OP-mobiilista tai op.fi-palvelusta. Tarvitset tilin avausta varten lapsen henkilötunnuksen ja nimen.

Lahjaveroa ei tarvitse maksaa, kun annat rahaa lahjaksi enintään 138 euroa kuukaudessa tai 4 999 euroa kolmen vuoden välein. Lahjaveroilmoitusta ei tarvitse täyttää, kun teet lahjoituksen lapsen tilille.

Tilin avaaminen nuoren omille tuloille

Haluaisiko yli 15-vuotias lapsesi avata Käyttötilin omille tuloilleen? Kun nuori täyttää 15 vuotta, hän voi avata itse tilin omille tuloilleen.

Käyttötilin korko on kiinteä 0,25 % osuuspankin omistaja-asiakkaalle. Koron kertyminen edellyttää, että tili ja omistaja-asiakkuus ovat samassa osuuspankissa. Jos tilillä on useampi kuin yksi omistaja, täytyy kaikkien tilinomistajien olla omistaja-asiakkaita siinä osuuspankissa, jossa tili on. Muille kuin omistaja-asiakkaille talletuskorko on kiinteä 0,00 %.

Talletuskoron laskeminen ja maksaminen

Käyttötilin talletuskoron laskentaperuste on kalenterikuukauden alin saldo. Alin saldo lasketaan päivän loppusaldon mukaan.

Talletuskorko liitetään tilin pääomaan vuosittain 1.12. ja korko on nostettavissa tililtä ennen joulukuun puoliväliä, mikäli tilisopimuksella ei ole sovittu erikseen muuta. Voit tarkistaa koronmaksupäivän tilisopimukselta. Löydät sähköisen tilisopimuksen omasta arkistostasi. Paperinen tilisopimus on joko postitettu tai annettu mukaan tapaamisessa.

Verotus

Koronmaksun yhteydessä korosta peritään lähdevero. Talletusta ja korkoa ei tarvitse ilmoittaa verotuksessa.

Käyttötili on maksuton alle 26-vuotiaille. Tiliin sovelletaan henkilöasiakkaan tilin yleisiä ehtoja.

Huomaathan, että pankilla on oikeus muuttaa sopimusta, sen ehtoja ja hinnastoa. Pankki ilmoittaa muutoksista ehtojen mukaisesti.

Tilillä olevat varat on turvattu talletussuojalla. Talletussuojakorvaus on enintään 100 000 euroa tallettajan yhdessä talletuspankissa olevista talletuksista. OP Ryhmään kuuluvia pankkeja pidetään talletussuojan näkökulmasta yhtenä pankkina.

Talletussuoja turvaa tallettajan tilillä olevia varoja, jos talletuspankki ajautuu maksukyvyttömäksi. Jos talletuspankki on asetettu konkurssiin tai sillä on pysyviä maksuvaikeuksia, Rahoitusvakausvirasto maksaa pankin tallettajille korvaukset talletussuojarahaston varoista.

Tilin tarjoaa osuuspankki.