Käyttötili lapselle

Avaa helposti tili alle 7-vuotiaalle rahankäytön opetteluun ja säästämiseen.

Avaa lapselle tili helposti verkossa

Myös isovanhempi tai kummi voi avata lapselle tilin lahjaksi.

Säästä pesämunaa pienokaiselle

Omistaja-asiakkaana lapsi saa tililleen 0,25 % korkoa.

Ohjaa lahjarahat lapsen omalle tilille

Oma tili on hyvä keino opetella rahankäyttöä yhdessä. 

Tulitko allekirjoittamaan hakemuksen?

 

Lapsen omasta tilistä on moneksi, ja hänen omistaja-asiakkuudestaan on hyötyä koko perheelle. Kun avaat lapselle tilin, voit samalla lisätä hänet OP:n omistaja-asiakkaaksi. Omistaja-asiakkaana lapsi saa tililleen 0,25 % korkoa.

Näin avaat lapselle pankkipalvelut

 1. Täytä hakemus tältä sivulta. 
 2. Vanhempi tai vanhemmat allekirjoittavat hakemuksen omilla pankkitunnuksillaan.
 

Kyllä, todennäköisesti voit. Näissä tapauksissa voit täyttää lapsen hakemuksen: 

 • Lapsen nimi on rekisteröity väestötietojärjestelmään. 
 • Sinulla on OP:n tunnukset. 
 • Toisella vanhemmalla on jonkin suomalaisen pankin tunnukset. 
 • Lapsen tai nuoren tulee olla Suomen kansalainen tai kaksoiskansalainen, kun toinen kansalaisuus Suomen lisäksi on Pohjoismaissa 
 • Lapsella tai nuorella on vakituinen osoite ja kotipaikkakunta Suomessa 
 • Lapsen tai nuoren tai vanhemman nimi tai henkilötunnus ei esiinny pakotelistalla 
 • Jos myös vanhemmalla tai vanhemmilla on lapsen tiliin käyttöoikeudet, he näkevät tilin omilla tunnuksillaan OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa. Tällöin vanhempi voi kätevästi tehdä tilisiirtoja lapsen tilille sekä seurata tilin tapahtumia.   
 • Suosittelemme molempia vanhempia tekemään valtakirjan lapsen pankkiasioinnin hoitoon. Valtakirjaa tarvitaan myöhemmin esimerkiksi säästämisen ja sijoittamisen palveluiden käyttämiseen. Valtakirjan voi tehdä op.fi-palvelussa. Jos toisella vanhemmalla ei ole OP:n tunnuksia, ole yhteydessä asiakaspalveluun. Valtakirjan voi allekirjoittaa myös toisen pankin tunnuksilla.
 • Vanhemmat voivat yhdessä rajata tilin käyttöä asettamalla sille myös käyttörajat. He voivat tarvittaessa pyytää niihin muutoksia lähettämällä samanlaiset viestit OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa, valtakirjalla tai asioimalla konttorissa.

Käyttötilin korko on kiinteä 0,25 % osuuspankin omistaja-asiakkaalle. Koron kertyminen edellyttää, että tili ja omistaja-asiakkuus ovat samassa osuuspankissa. Jos tilillä on useampi kuin yksi omistaja, täytyy kaikkien tilinomistajien olla omistaja-asiakkaita siinä osuuspankissa, jossa tili on. Muille kuin omistaja-asiakkaille talletuskorko on kiinteä 0,00 %.

Talletuskoron laskeminen ja maksaminen

Käyttötilin talletuskoron laskentaperuste on kalenterikuukauden alin saldo. Alin saldo lasketaan päivän loppusaldon mukaan.

Talletuskorko liitetään tilin pääomaan vuosittain 1.12. ja korko on nostettavissa tililtä ennen joulukuun puoliväliä, mikäli tilisopimuksella ei ole sovittu erikseen muuta. Voit tarkistaa koronmaksupäivän tilisopimukselta. Löydät sähköisen tilisopimuksen omasta arkistostasi. Paperinen tilisopimus on joko postitettu tai annettu mukaan tapaamisessa.

Verotus

Koronmaksun yhteydessä korosta peritään lähdevero. Talletusta ja korkoa ei tarvitse ilmoittaa verotuksessa.

Käyttötili on maksuton alle 26-vuotiaille. Tiliin sovelletaan henkilöasiakkaan tilin yleisiä ehtoja.

Huomaathan, että pankilla on oikeus muuttaa sopimusta, sen ehtoja ja hinnastoa. Pankki ilmoittaa muutoksista ehtojen mukaisesti.

Omistaja-asiakkaaksi liittyminen ja jäsenosuusmaksu

Omistaja-asiakkaaksi liittymiseen vaikuttaa nykyinen asiakkuutesi ja mahdolliset käytössäsi olevat tunnukset.

• Jos olet osuuspankin asiakas ja sinulla on OP:n tunnukset voit liittyä omistaja-asiakkaaksi kirjautumalla op.fi-palveluun. Liity omistaja-asiakkaaksi

• Jos olet osuuspankin asiakas, mutta sinulla ei ole OP:n tunnuksia, aloita varaamalla aika neuvotteluun. Varaa aika

• Jos et ole osuuspankin asiakas, mutta sinulla on toisen pankin tunnukset ja osuuspankin asiakkuus kiinnostaa, tule asiakkaaksemme verkossa. Tule asiakkaaksi helposti verkossa

Jäsenosuusmaksu

Liittymisen yhteydessä maksat kertasijoituksena jäsenosuusmaksun, muita maksuja ei ole. Useimmissa pankeissa jäsenosuusmaksu on suuruudeltaan 100 euroa. Löydät jäsenosuusmaksun määrän omistaja-asiakashakemukselta ja omasta osuuspankistasi.

Jos joskus päätät luopua omistaja-asiakkuudestasi, saat jäsenosuusmaksun kokonaan takaisin. Jäsenosuusmaksu palautetaan vuoden kuluttua sen tilikauden päättymisestä, jolloin omistaja-asiakkuus päättyi.

Osuuspankilla on kuitenkin sääntöjen mukaisesti oikeus kieltäytyä jäsenosuusmaksun palauttamisesta. Osuuspankin säännöt ovat nähtävillä pankin op.fi-verkkosivustolla sekä pääkonttorissa.

Kuka voi liittyä omistaja-asiakkaaksi?

Omistaja-asiakkaaksi voi liittyä OP Ryhmän palveluja käyttävä henkilö, yhteisö tai säätiö kansalaisuudesta riippumatta.

Lapsi omistaja-asiakkaana

Lapsi voi liittyä omistaja-asiakkaaksi. Jos molemmat vanhemmat ovat lapsen huoltajia, vanhemmat allekirjoittavat yhdessä alaikäisen lapsensa omistaja-asiakashakemuksen. Vanhemmat antavat samalla suostumuksensa sille, että lapselle alkaa kertyä OP-bonuksia. Jos jäsenosuusmaksu maksetaan lapsen omalla työllä hankkimilla varoilla, voi lapsi itse allekirjoittaa jäsenhakemuksen ja maksaa jäsenosuusmaksun.

Omistaja-asiakas eroaa itse

Omistaja-asiakkaalla on milloin tahansa oikeus erota osuuspankin jäsenyydestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti omaan osuuspankkiinsa. Omistaja-asiakkuuden päättymispäivä on se päivä, jona osuuspankki on vastaanottanut eroilmoituksen. 

Omistaja-asiakkaan kuolema

Omistaja-asiakkuus päättyy omistaja-asiakkaan kuolemaan. Kuolinpesä voi vainajan jälkeen toimitettavassa osituksessa tai perinnönjaossa siirtää vainajan omistaja-asiakkuuden tavallisimmin joko leskelle tai perilliselle.

 

 

Tilin tarjoaa osuuspankki.