Tili koululuokalle tai muulle rekisteröimättömälle yhteisölle

Mikä on rekisteröimätön yhteisö tai yhdistys?

Rekisteröimättömällä yhteisöllä/yhdistyksellä tarkoitetaan luonnollisista henkilöistä tai oikeushenkilöistä koostuvaa ryhmää, jota ei ole rekisteröity yhdistysrekisteriin tai muuhun vastaavaan rekisteriin. Tällaisia rekisteröimättömiä yhteisöjä ovat esimerkiksi koululuokat tai luokkatoimikunnat, päiväkotiryhmät ja harrasteryhmät.

Asiakkuuden perustaminen

Yhteisön on suositeltavaa valita raha-asioiden hoitajiksi 2 tai 3 henkilöä, joiden nimiin tili avataan. Perustamme asiakkuuden tiliä avaavien henkilöiden ja osuuspankin välille. Rekisteröimätön yhteisö ei siis itsessään ole asiakassuhteessa kanssamme.

Huomioithan, että tilinomistajat:

  • ovat tilivarojen omistajia ja heillä on oikeus määrätä tilillä olevista varoista
  • ovat henkilökohtaisesti vastuussa tilivarojen käytöstä rekisteröimättömälle yhteisölle
  • vastaavat myös siitä, että varat eivät tule esimerkiksi tilinomistajan kuollessa luetuksi kuolinpesän varoiksi.

Eri viranomaiset kuten KELA ja ulosottovirasto voivat katsoa, että varat ovat tilinomistajan henkilökohtaisia varoja.

Rekisteröimättömän yhteisön tiliä ei ole suositeltavaa avata sellaisen henkilön nimiin, joka saa harkinnanvaraisia etuuksia tai jolla on riski varojen ulosmittauksesta. Jos rekisteröimättömän yhteisön käyttöön tulevaa tiliä ei haluta avata yksittäisten henkilöiden nimiin, jää vaihtoehdoksi rekisteröidä yhteisö. Tällöin voimme avata tilin rekisteröidyn yhteisön nimiin.

Näin avaat tilin rekisteröimättömälle yhteisölle, kuten koululuokalle

Rekisteröimättömälle yhteisölle avataan käyttötili. Jos kaikki tulevat tilinomistajat ovat saman osuuspankin asiakkaita ja toiminta on pienimuotoista, voit avata tilin op.fi-palvelussa. Muussa tapauksessa varaa aika konttoriin.

Lähetä meille tilin avauksen jälkeen verkkoviesti, jotta muut tilinomistajat voidaan lisätä tilille. Kirjoita verkkoviestiin seuraavat asiat:

  • avaamasi käyttötilin tilinumero
  • lisättävien omistajien nimet ja henkilötunnukset
  • maininta siitä, että kaikki omistajat saavat käyttää tiliä erikseen
  • kerro myös, mihin tarkoitukseen avasit tilin ja minkä verran tilille on odotettavissa maksuliikennettä.

Tarkista tilin avauksen yhteydessä, että tuntemistietosi ovat ajan tasalla op.fi-palvelussa. Pääset tarkistamaan tuntemistietosi Omasta profiilistasi kirjauduttuasi palveluun: Oma profiili - Oma asiointi - Omat tiedot.

Avaa käyttötili

Rekisteröimättömän yhdistyksen tiliin sovelletaan henkilöasiakkaan tilin yleisiä ehtoja.

Rekisteröimättömälle yhteisölle avataan käyttötili. Käyttötilissä on kuukausimaksu, joka määräytyy kulloinkin voimassa olevan hinnastomme mukaisesti. Maksu veloitetaan käyttötililtä kuukausittain.

Käyttötili on maksuton alle 26-vuotiaille sekä omistaja-asiakkaille siinä osuuspankissa, jossa he ovat omistaja-asiakkaita. Jos tilillä on useampi omistaja, se on maksuton vain, jos kaikki tilinomistajat ovat omistaja-asiakkaita siinä osuuspankissa, jossa kyseinen tili on.  

Huomioithan, että omistaja-asiakkuus on osuuspankkikohtainen. Oman omistaja-asiakkuutesi voit tarkistaa kirjautumalla OP-mobiiliin tai op.fi-palveluun.  

Kuukausimaksua ei veloiteta käyttötililtä, joka on pantattu tai kuuluu kuolinpesälle.

Katso voimassa oleva hinnastomme

Tarkista omistaja-asiakkuutesi