Yhteinen taloustili

Ruokatili, lainatili tai remonttitili

Yhteinen taloustili on Käyttötili, joka sopii hyvin kodin menojen hoitamiseen. Perheen raha-asioiden seuraaminen on helppoa, kun sitä varten on oma erillinen tili. Tilille voi siirtää sovitun summan esimerkiksi aina palkkapäivänä.

 • Perheen aikuisten yhteinen Käyttötili kodin talousmenojen hoitamiseen: ruokaostoksiin, remonttiasioihin, lainan lyhennyksiin tai muihin kodin kiinteisiin kuluihin.
 • Tilille on helppo siirtää sovitut summat omilta Käyttötileiltä arjen pyörittämistä varten.
 • Kodin talousmenoja voi seurata kätevästi yhdeltä tililtä.
 • Tiliin voidaan liittää molemmille myös maksukortit. 
 • Tilin korko on omistaja-asiakkaalle 0,25 %. Tutustu tarkemmin kohdassa ”Talletuskorko”. 

Näin avaat yhteisen taloustilin

Voit avata yhteisen taloustilin kätevimmin OP-mobiilissa.

1. Avaa uusi Käyttötili. Valitse OP-mobiilin etusivulta Tilit ja kortit  Avaa tili.

2. Tarkista, että tuntemistietosi ovat ajan tasalla. Valitse OP-mobiilin etusivulta Muut  Oma profiili  Asiakastiedot.

3. Lähetä viesti, jossa pyydät lisäämään tiliisi toisen omistajan, kohdasta Muut  Viestit. Ilmoita viestissäsi seuraavat asiat:

 • ​avaamasi Käyttötilin tilinumeron
 • tilille lisättävän omistajan nimen ja henkilötunnuksen
 • sekä tiedon siitä, että molemmat omistajat saavat käyttää tiliä erikseen.

4. Lopuksi tilille lisätyn omistajan täytyy allekirjoittaa tilisopimus OP:n sähköisessä allekirjoituspalvelussa tai OP:n konttorissa.

Tilisopimuksen sähköinen allekirjoitus on mahdollista, mikäli tiliin lisättävä osapuoli on jo ennestään osuuspankin asiakas ja hänellä on OP:n tunnukset. Hän saa tiedon allekirjoitettavasta tilisopimuksesta viestillä.

Voit myös tarvittaessa varata ajan neuvotteluun tilin avaamista varten. 

Siirry ajanvaraukseen

Tilin korko on kiinteä 0,25 % osuuspankin omistaja-asiakkaalle. Koron kertyminen edellyttää, että tili ja omistaja-asiakkuus ovat samassa osuuspankissa. Jos tilillä on useampi kuin yksi omistaja, täytyy kaikkien tilinomistajien olla omistaja-asiakkaita siinä osuuspankissa, jossa tili on. Muille kuin omistaja-asiakkaille talletuskorko on kiinteä 0,00 %.

Talletuskoron laskeminen ja maksaminen

Talletuskoron laskentaperuste on kalenterikuukauden alin saldo. Alin saldo lasketaan päivän loppusaldon mukaan.

Talletuskorko liitetään tilin pääomaan vuosittain 1.12. ja korko on nostettavissa tililtä ennen joulukuun puoliväliä, mikäli tilisopimuksella ei ole sovittu erikseen muuta. Voit tarkistaa koronmaksupäivän tilisopimukseltasi. Löydät sähköisen tilisopimuksen omasta arkistostasi. Paperinen tilisopimus on joko postitettu tai annettu mukaan tapaamisessa.

Verotus

Koronmaksun yhteydessä korosta peritään lähdevero. Talletusta ja korkoa ei tarvitse ilmoittaa verotuksessa.

Tiliehdot

Yhteiseen taloustiliin sovelletaan henkilöasiakkaan tilin yleisiä ehtoja.

Käyttötilin kuukausimaksu

Yhteinen taloustili on Käyttötili, jolla on useampi kuin yksi omistaja. Käyttötilissä on kuukausimaksu, joka määräytyy kulloinkin voimassa olevan hinnastomme mukaisesti. 

Käyttötili on maksuton alle 26-vuotiaille sekä omistaja-asiakkaille siinä osuuspankissa, jossa he ovat omistaja-asiakkaita. Jos tilillä on useampi omistaja, se on maksuton vain, jos kaikki tilinomistajat ovat omistaja-asiakkaita siinä osuuspankissa, jossa kyseinen tili on.  

Huomioithan, että omistaja-asiakkuus on osuuspankkikohtainen. Oman omistaja-asiakkuutesi voit tarkistaa kirjautumalla OP-mobiiliin tai op.fi-palveluun.  

Kuukausimaksua ei veloiteta Käyttötililtä, joka on pantattu tai kuuluu kuolinpesälle.

Katso voimassa oleva hinnastomme

Tarkista omistaja-asiakkuutesi

Huomaathan, että pankilla on oikeus muuttaa sopimusta, sen ehtoja ja hinnastoa. Pankki ilmoittaa muutoksista ehtojen mukaisesti.

Tilillä olevat varat on turvattu talletussuojalla. Talletussuojakorvaus on enintään 100 000 euroa tallettajan yhdessä talletuspankissa olevista talletuksista. OP Ryhmään kuuluvia pankkeja pidetään talletussuojan näkökulmasta yhtenä pankkina.

Talletussuoja turvaa tallettajan tilillä olevia varoja, jos talletuspankki ajautuu maksukyvyttömäksi. Jos talletuspankki on asetettu konkurssiin tai sillä on pysyviä maksuvaikeuksia, Rahoitusvakausvirasto maksaa pankin tallettajille korvaukset talletussuojarahaston varoista.

Voit muuttaa tilien käyttörajoituksia helposti OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa. Päiväkohtaiset käyttörajoitukset lisäävät tilin käytön turvallisuutta, joten ne kannattaa ottaa käyttöön. Käyttörajoituksia voi muuttaa itse väliaikaisesti esimerkiksi isompien hankintojen yhteydessä.

Voit asettaa tilillesi kahdenlaisia käyttörajoituksia:

 • suurimmalle mahdolliselle kertanostolle ja
 • päivittäisten nostojen yhteismäärälle eli sille paljonko nostoja voi enimmillään euroissa päivän aikana tehdä.

Asetettavat käyttörajoitukset koskevat:

 • käteisnostoja
 • ajantasaisia tilisiirtoja sekä
 • korttimaksuja, joista tarkastetaan oston yhteydessä automaattisesti tilin kate.

Maksupalvelussa oleviin, eräpäivänä maksettaviin maksuihin käyttörajoituksilla ei ole vaikutusta.

Lue ohjeet tilin käyttörajoitusten muokkaamisesta

Ota käyttöön myös korttikohtaiset turvarajat

Osuuspankin maksukorteille on suositeltavaa asettaa korttikohtaiset turvarajat, joilla määrittelet päiväkohtaiset rajat käteisnostoille, maksupäätteillä tehtäville ostoksille ja verkkomaksamiselle.

Korttien turvarajat voi asettaa erikseen korttien Debit- ja Credit-puolille.

Korttien turvarajoja voi muuttaa OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa. Voit myös soittaa asiakaspalveluun tai käydä osuuspankin konttorissa.

Siirry asiakaspalvelun sivuille

Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat OP-bonuksia, jotka pienentävät pankki- ja vakuutuspalveluidesi maksuja. Vuonna 2024 sinulle kertyy bonuksia 40 % enemmän kuin normaalisti.

OP-bonuksia kerryttävät

 • säästämisen tileillä olevat varat
 • asuntolaina, opintolaina ja vakuudellinen pankkilaina
 • rahastot ja sijoitussidonnaiset vakuutukset
 • maksetut vakuutusmaksut, kuten koti- ja ajoneuvovakuutus sekä jatkuva matkavakuutus.

OP-bonukset ovat verottomia. Siksi niitä käytetään automaattisesti esimerkiksi lainojen palvelu- ja toimitusmaksuihin sekä vakuutusmaksuihin.

Lue lisää OP-bonuksista

Omistaja-asiakkaana saat myös tuntuvia etuja ja alennuksia. Saat esimerkiksi päivittäiset pankkipalvelut ilman kuukausimaksuja vuoden 2024 loppuun asti sekä korkoa Käyttötilillesi. Lisäksi säästäminen ja sijoittaminen on sinulle tavallista edullisempaa.

Katso kaikki omistaja-asiakkaan edut
Tilin tarjoaa osuuspankki.