Kuvassa nainen testaa puhelimellaan eläkesäästämisen laskuria, koska haluaa tietää kannattaako eläkesäästäminen.

Eläkesäästäminen

Eläkesäästäminen kannattaa, sillä säästämällä säännöllisesti pienenkin summan täydennät lakisääteistä eläkettäsi. Eläkesäästäminen tuo taloudellista turvaa eläkepäiviin ja voit vaikuttaa eläkevuosien tuloihin. Mitä aiemmin aloitat, sitä pienemmällä säästösummalla voit aloittaa eläkesäästämisen.

Vaihtoehdot vapaaehtoisen eläkkeen säästämiseen 

  • Kuukausisäästäminen rahastoon on helppo ja vaivattomin tapa aloittaa eläkesäästäminen.
  • Vakuutussäästäjänä voit säästää rahastoihin ja sijoituskoreihin. Vaihdat sijoituskohteita vakuutuksen sisällä ilman veroseuraamuksia. 
  • Osakkeisiin sijoittamalla voit odottaa suurempaa tuottoa, mutta se sisältää myös suuremman riskin. 

Eläkesäästämisessä sijoitusaika on pitkä ja tällöin kannattaa huomioida myös sijoitusten tuotto-odotus. Kun sijoitusaika on pitkä, riski pienenee, koska pitkällä aikavälillä kurssiheilunta on pienempää.

Onko sinulla jo vapaaehtoinen eläkevakuutus? 

Voit aloittaa eläkkeen nostamisen sinulle sopivassa tilanteessa saavutettuasi vakuutusehtojen mukaisen eläkeiän. Halutessasi voit myös lykätä eläkkeen nostamista, jos eläkeaikasi ei ole vielä alkanut. Lue ohjeet, joiden mukaan voit joko aloittaa eläkkeen nostamisen tai lykätä sitä. 

Täydennä eläkeiän toimeentuloa

Eläkettä varten kannattaa säästää lakisääteisen työeläkekertymän tai yrittäjän YEL-vakuutuksen lisäksi myös omatoimisesti. Vaikka eläkeikä olisi vielä kaukana, sen ajattelemiseen kannattaa käyttää hetki jo nyt. Paljonko tulosi laskevat jäädessäsi eläkkeelle? Mitä tapahtuu, jos oma työkyky tai -ura ei kestäkään suunniteltuun eläkeikään asti? Eläkesäästäminen tuo taloudellista turvaa ja vapautta eläkepäiviin. 

Tarkista paljonko olet kerryttänyt eläkettä

Oman eläkkeen arvioiminen voi olla hankalaa ja se ei tule vastaamaan palkan tasoa, vaan on noin 30–60 prosenttia palkasta. Tarkista oma työeläkekertymäsi helposti OP-mobiilista tai työeläke.fi:n eläkelaskurilla. Kun hahmotat tulevan tulotasosi eläkkeellä, on helpompi laskea paljonko lakisääteisen eläkkeen lisäksi olisi hyvä kerryttää säästöjä ja sijoituksia eläkepäiviä varten. Tarkista työeläkeote:
Avaa OP-mobiili > Tilit ja kortit > Työeläkeote 

Eläkesäästäminen kannattaa aloittaa ajoissa

Tärkeintä on aloittaa vapaaehtoinen eläkesäästäminen ajoissa – mielellään jo kolmekymppisenä tai vieläkin aikaisemmin. Kun aloitat eläkesäästämisen aikaisin, pääset alkuun pienelläkin kuukausittaisella summalla ja ehdit kerryttää reilusti eläkesäästöjä ennen eläkkeelle siirtymistä. Kun olet selvittänyt tulevan eläkkeesi määrän, voit laskea minkä verran eläkesäästöjä kannattaisi kerryttää. 

Eläkesäästämisen laskuri eli korkoa korolle laskuri

Testaa minkälaiset eläkesäästöt voisit kerryttää eri säästösummilla. Eläkesäästämisen laskuri ehdottaa sinulle sopivia sijoituskohteita. Aloita vapaaehtoinen eläkesäästäminen jo tänään.

 

Eläkesäästäminen tuo vapautta eläkepäiviin

Eläkesäästöjen avulla voit esimerkiksi:

  • Täydentää lakisääteistä eläketurvaasi ja eläkeajan toimeentuloasi.
  • Jäädä eläkkeelle esimerkiksi samaan aikaan puolison kanssa.
  • Käyttää säästöjä eläkeaikana harrastuksiin ja matkusteluun.
  • Varautua asumiseen liittyviin isompiin menoihin, kuten asunnon remontteihin.
  • Hankkia halutessasi terveyden- ja sairaanhoidon palveluja yksityiseltä palveluntarjoajalta.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.