ETF-sijoittaminen ja ETF-rahastot

1

ETF-sijoittaminen on kustannustehokas tapa hajauttaa

ETF-rahasto on helppo, edullinen ja tehokas tapa tavoitella tuottoa. Se on mainio valinta sijoittajalle, joka haluaa hajauttamalla pienentää sijoittamisen riskiä matalilla kustannuksilla.

2

Kaupankäyntiä pörssissä reaaliajassa

ETF-rahastoilla käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tavoin. Voit ostaa ja myydä ETF:iä pörssin aukioloaikoina.

3

ETF tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia

Voit sijoittaa minne tahansa, sillä ETF:iä on valikoimassamme tarjolla maailmanlaajuisesti yli 800. Hajauta sijoituksiasi kaikille maantieteellisille alueille, eri toimialoille, raaka-aineisiin, valuuttoihin tai korkoihin.

ETF-sijoittaminen ja ETF-rahastot

ETF (Exchange Traded Fund) eli indeksiosuusrahasto sijoittaa varansa automaattisesti eri osakkeisiin seuraamansa indeksin mukaisesti. ETF-rahastot ovat pääasiassa passiivisia rahastoja, eikä niillä ole aktiivisia salkunhoitajia. Tämän vuoksi ETF-sijoittaminen on erittäin kustannustehokasta. 

ETF-sijoittaminen onnistuu op.fi-palvelussa Suomen, Ruotsin ja Saksan markkinoilla ja kaupankäynnin kohteena on jo yli 700 eri ETF:ää. Saat maailman ja erityisesti Euroopan rahastomarkkinat salkkuusi helposti ja kustannustehokkaasti ETF:ien avulla. Löydät valmiita listoja, joissa ETF:iä on jaoteltu esimerkiksi maantieteellisen markkinan, megatrendien, vastuullisuuden, kehittyvien markkinoiden, vivutettujen, kryptojen sekä korko ETF:ien mukaan.

Kokeile ETF-hakukonetta

Tutustu laajaan valikoimaan ETF-hakukoneen avulla. Voit hakea ja suodattaa ETF:iä useille eri kriteereillä. Kun olet löytänyt sinulle sopivan ETF:n, tutustu rahaston avaintietoasiakirjaan ja -esitteeseen. Ne kertovat, millaisesta tuotteesta on kyse ja mistä sen seuraama indeksi rakentuu.

Tutustu ETF-hakukoneeseen

Välitämme vain markkinointiluvallisia ETF-tuotteita eli ne pitää olla rekisteröity Suomeen.

ETF-rahastot eli pörssinoteeratut indeksirahastot

Vaikka ETF-tuotteet ovat pääsääntöisesti passiivisia indeksirahastoja, löytyy markkinoilta hyvin erilaisia ETF-rahastoja: 

  • Käänteisen ETF:n avulla sijoitat kohdeindeksin kehityksen nähden päinvastaisesti, jolloin ETF:n arvo nousee, kun osakemarkkinat laskevat. 
  • Vivutettu ETF puolestaan tavoittelee esimerkiksi kaksin- tai kolminkertaista tuottoa kohdeindeksiin verrattuna.

Useimmiten ETF-rahasto maksaa osuuksilleen tuottoa, joka perustuu rahaston omistuksille maksettuihin osinkoihin. Tuotonmaksupäivät vaihtelevat indeksiosuusrahaston mukaan. Tuottoa maksetaan pääsääntöisesti kuukausittain, neljännesvuosittain, puolivuosittain tai vuosittain. Osa ETF:stä ei maksa osinkoja ulos, vaan sijoittaa osingot uudelleen rahaston sisällä. Tällä tavalla myös ETF-osuuden arvo nousee.

ETF:ien luovutusvoitoista ja tuotoista maksetaan veroa pääomatuloveroprosentin mukaisesti. Tarkemmat tiedot verotuksesta löydät Verohallinnon sivuilta.

Miten aloitan ETF-sijoittamisen?

Tarvitset aloittamiseen osakesijoittamisen palvelupaketin. Kauppaa voit käydä op.fi-palvelussa osakekauppojen tavoin. Sinun tulee aina kuitata, että olet tutustunut ETF:n avaintietoasiakirjaan ennen toimeksiannon hyväksymistä. Kaupankäyntipalkkio on sama kuin osakekaupankäynnissä ja määräytyy markkinapaikan mukaan. 

Tutustu hinnastoon täällä

Fyysinen ETF ja synteettinen ETF – miten ne eroavat toisistaan?

ETF-rahastoja voi ryhmitellä rakenteen perusteella kahteen eri luokkaan: 

  • perinteisiin fyysisiin ETF:iin eli käteisperusteisiin
  • synteettisiin eli swap-sopimus pohjaisiin ETF:iin 

Kummassakin on omat hyvät ja huonot puolensa. Molemmat seuraavat samaa indeksiä ja pyrkivät samaan tuottoon. 

Synteettinen ETF käyttää johdannaissopimuksia tavoitellun tuoton saavuttamiseksi. Tämän takia synteettisiin ETF:iin liittyy vastapuoliriski. Vastapuoliriski tarkoittaa sitä, että pystyykö ETF:n johdannaissopimuksen vastapuoli täyttämään maksuvelvoitteensa ETF:ää kohtaan. 

Fyysinen ETF omistaa seuraamansa indeksin mukaiset arvopaperit. Myös fyysinen ETF voi altistua vastapuoliriskille, jos se käyttää lisätuottojen hankkimiseksi osakelainasta eli lainaa omistamiaan osakkeita ETF-rahaston ulkopuolisille sijoittajille.

Mikä on temaattinen ETF?

Temaattisella ETF:llä tarkoitetaan sitä, että ETF:n sijoitusidea rakentuu tietyn teeman ympärille. Temaattisten ETF:ien suosioon vaikuttavat globaalit ja tunnistetut megatrendit, joissa halutaan olla mukana myös sijoitusten muodossa. Teknologiset läpimurrot, väestön ikääntyminen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvä puhdas energiatuotanto ovat teemoja, joiden ympärille temaattinen ETF-rahasto voidaan rakentaa.

Helpottaaksemme valintaa olemme koonneet kattavan listan markkinoilla olevista temaattisista ETF-rahastoista.

Temaattiset ETF-rahastot (pdf)

Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan.