ETF-sijoittaminen ja ETF-rahastot

1

ETF-sijoittaminen on kustannustehokas tapa hajauttaa

ETF-rahasto on helppo, edullinen ja tehokas tapa tavoitella tuottoa. Se on mainio valinta sijoittajalle, joka haluaa hajauttamalla pienentää sijoittamisen riskiä matalilla kustannuksilla.

2

Kaupankäyntiä pörssissä reaaliajassa

ETF-rahastoilla käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tavoin. Voit ostaa ja myydä ETF:iä pörssin aukioloaikoina.

3

ETF tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia

Voit sijoittaa minne tahansa, sillä ETF:iä on valikoimassamme tarjolla maailmanlaajuisesti yli 700. Hajauta sijoituksiasi kaikille maantieteellisille alueille, eri toimialoille, raaka-aineisiin, valuuttoihin tai korkoihin.

ETF-sijoittaminen ja ETF-rahastot

ETF (Exchange Traded Fund) eli indeksiosuusrahasto sijoittaa varansa automaattisesti eri osakkeisiin seuraamansa indeksin mukaisesti. ETF-rahastot ovat pääasiassa passiivisia rahastoja, eikä niillä ole aktiivisia salkunhoitajia. Tämän vuoksi ETF-sijoittaminen on erittäin kustannustehokasta. 

ETF-sijoittaminen onnistuu op.fi-palvelussa Suomen, Ruotsin ja Saksan markkinoilla ja kaupankäynnin kohteena on jo yli 700 eri ETF:ää. Saat maailman ja erityisesti Euroopan rahastomarkkinat salkkuusi helposti ja kustannustehokkaasti ETF:ien avulla. Löydät valmiita listoja, joissa ETF:iä on jaoteltu esimerkiksi maantieteellisen markkinan, megatrendien, vastuullisuuden, kehittyvien markkinoiden, vivutettujen, kryptojen sekä korko ETF:ien mukaan.

Kokeile ETF-hakukonetta

Tutustu laajaan valikoimaan ETF-hakukoneen avulla. Voit hakea ja suodattaa ETF:iä useille eri kriteereillä. Kun olet löytänyt sinulle sopivan ETF:n, tutustu rahaston avaintietoasiakirjaan ja -esitteeseen. Ne kertovat, millaisesta tuotteesta on kyse ja mistä sen seuraama indeksi rakentuu.

Tutustu ETF-hakukoneeseen

Välitämme vain markkinointiluvallisia ETF-tuotteita eli ne pitää olla rekisteröity Suomeen.

ETF-rahastot eli pörssinoteeratut indeksirahastot

Vaikka ETF-tuotteet ovat pääsääntöisesti passiivisia indeksirahastoja, löytyy markkinoilta hyvin erilaisia ETF-rahastoja: 

  • Käänteisen ETF:n avulla sijoitat kohdeindeksin kehityksen nähden päinvastaisesti, jolloin ETF:n arvo nousee, kun osakemarkkinat laskevat. 
  • Vivutettu ETF puolestaan tavoittelee esimerkiksi kaksin- tai kolminkertaista tuottoa kohdeindeksiin verrattuna.

Useimmiten ETF-rahasto maksaa osuuksilleen tuottoa, joka perustuu rahaston omistuksille maksettuihin osinkoihin. Tuotonmaksupäivät vaihtelevat indeksiosuusrahaston mukaan. Tuottoa maksetaan pääsääntöisesti kuukausittain, neljännesvuosittain, puolivuosittain tai vuosittain. Osa ETF:stä ei maksa osinkoja ulos, vaan sijoittaa osingot uudelleen rahaston sisällä. Tällä tavalla myös ETF-osuuden arvo nousee.

ETF:ien luovutusvoitoista ja tuotoista maksetaan veroa pääomatuloveroprosentin mukaisesti. Tarkemmat tiedot verotuksesta löydät Verohallinnon sivuilta.

Miten aloitan ETF-sijoittamisen?

Tarvitset aloittamiseen osakesijoittamisen palvelupaketin. Kauppaa voit käydä op.fi-palvelussa osakekauppojen tavoin. Sinun tulee aina kuitata, että olet tutustunut ETF:n avaintietoasiakirjaan ennen toimeksiannon hyväksymistä. Kaupankäyntipalkkio on sama kuin osakekaupankäynnissä ja määräytyy markkinapaikan mukaan. 

Fyysinen ETF ja synteettinen ETF – miten ne eroavat toisistaan?

ETF-rahastoja voi ryhmitellä rakenteen perusteella kahteen eri luokkaan: 

  • perinteisiin fyysisiin ETF:iin eli käteisperusteisiin
  • synteettisiin eli swap-sopimus pohjaisiin ETF:iin 

Kummassakin on omat hyvät ja huonot puolensa. Molemmat seuraavat samaa indeksiä ja pyrkivät samaan tuottoon. 

Synteettinen ETF käyttää johdannaissopimuksia tavoitellun tuoton saavuttamiseksi. Tämän takia synteettisiin ETF:iin liittyy vastapuoliriski. Vastapuoliriski tarkoittaa sitä, että pystyykö ETF:n johdannaissopimuksen vastapuoli täyttämään maksuvelvoitteensa ETF:ää kohtaan. 

Fyysinen ETF omistaa seuraamansa indeksin mukaiset arvopaperit. Myös fyysinen ETF voi altistua vastapuoliriskille, jos se käyttää lisätuottojen hankkimiseksi osakelainasta eli lainaa omistamiaan osakkeita ETF-rahaston ulkopuolisille sijoittajille.

Mikä on temaattinen ETF?

Temaattisella ETF:llä tarkoitetaan sitä, että ETF:n sijoitusidea rakentuu tietyn teeman ympärille. Temaattisten ETF:ien suosioon vaikuttavat globaalit ja tunnistetut megatrendit, joissa halutaan olla mukana myös sijoitusten muodossa. Teknologiset läpimurrot, väestön ikääntyminen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvä puhdas energiatuotanto ovat teemoja, joiden ympärille temaattinen ETF voidaan rakentaa.

Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan.