Digi

Arvo-osuustili ja osakesijoittajan palvelupaketti

Edukkaampaa ja älykkäämpää osakesijoittamista
KAMPANJA

Uuden osakesijoittajan edut

 • Saat alennusta kotimaisten ja ruotsalaisten osakkeiden kaupankäyntipalkkiosta OP-verkkopalvelussa 0,10 % min. 5 eur. (norm. 0,20% min. 9 eur).
 • Saat maksuttoman Säästäjän palvelupaketin, sisältäen mm. yhden säilytyksen kotimaisille osakkeille sekä osaketutkimuksen verkkopalvelun.  (norm. 2,80 eur/kk)
 • Voit siirtää maksutta säilytyksen (kotimaiset osakkeet) OP Ryhmään. (norm. 30 eur)
 • Edut ovat voimassa 31.3.2021 asti ja koskee ennen 31.12.2020 avattuja säilytyksiä.
 • Tutustu myös OP Ryhmän osakekaupankäynnin hinnastoon.
Lue lisää Sulje
1

Voit avata arvo-osuustilin helposti verkossa

Saat arvo-osuustilin ja arvopaperisäilytyksen käyttöösi, kun avaat osakesijoittajan palvelupaketin. OP:n asiakkaana voit avata osakesijoittajan palvelupaketin helposti verkossa. 

2

Edulliset ja monipuoliset osakekaupankäynnin palvelut

Tarjoamme monipuoliset ja kattavat palvelut osakesijoittajille aina edulliseen hintaan. Molemmat säilytyspaketit sisältävät lisäksi kotimaisen, laadukkaan ja kattavan osaketutkimuksen palvelut.

3

Voit käydä osakekauppaa sekä op.fi:ssä että OP-mobiilissa

Kun arvo-osuustili ja osakesijoittajan palvelupaketti on avattu, voit käydä osakekauppaa sekä seurata sijoitustesi kehitystä sekä op.fi:ssä että OP-mobiilissa. 

4

Hyödynnä omistaja-asiakkaan edut

Omistaja-asiakkaana voit maksaa osakesijoittajan palvelupaketin OP-bonuksilla.

Mikä on arvo-osuustili?

Arvo-osuustili on sähköisten arvopapereiden hallinnointiin tarkoitettu tili, jolla säilytetään erilaisia sähköisiä arvopapereita, kuten osakkeita ja joukkovelkakirjalainoja. Sijoittajan ostaessa arvo-osuuden hän ei saa siitä fyysistä osakekirjaa, velkakirjaa tai muuta arvopaperia, vaan omistus kirjautuu suoraan arvo-osuustilille. Arvo-osuustili on siis sähköinen arvopaperien säilytystili.

Arvo-osuustilille merkitään tietoja tilin arvo-osuuksien omistajasta, arvo-osuuksien lukumäärästä sekä siitä, minkälaisista arvo-osuuksista on kyse. Tilitiedoista ilmenee myös arvo-osuuksien omistajaan kohdistuvat oikeudet ja rajoitukset. 

Arvo-osuustili on monelle sijoittajalle tarpeellinen

Arvo-osuustili on pankkitilin kaltainen ja kuuluu rekisterisalaisuuden piiriin. Arvo-osuustilillä voi kuitenkin säilyttää vain arvopapereita. Arvo-osuustilille ei siis voi tallettaa rahaa, eikä siltä voi tehdä nostoja eikä maksaa laskuja. 

Arvo-osuustilin lisäksi tarvitaan siis myös erillinen, tavallinen pankkitili, jolle voidaan maksaa esimerkiksi osakkeiden osingot, ja jonka kautta hoidetaan osakekauppoihin liittyvä muu rahaliikenne ja mahdolliset palvelumaksut.  

Aina vuoden lopussa sijoittaja saa tiliotteen omistuksistaan ja saamistaan tuotoista, kuten osingoista. Näitä tietoja tarvitaan verotusta varten. Tiedot sijoituksista menevät verottajalle automaattisesti, mutta tiedot on syytä tarkistaa myös itse. 

Kaikkia arvopapereita ei ole automaattisesti välttämätöntä säilyttää arvo-osuustilillä. Pörssissä listattujen osakkeiden säilytys ja kauppa tapahtuu kuitenkin aina juuri arvo-osuustilin kautta. Myös osa listaamattomista yhtiöistä on muuttanut osakkeensa arvo-osuuksiksi, jolloin ne on säilytettävä arvo-osuustilillä. 

Näin avaat arvo-osuustilin

Saat arvo-osuustilin ja arvopaperisäilytyksen käyttöösi, kun avaat osakesijoittajan palvelupaketin. Jos sinulla on OP:n verkkopalvelutunnukset, voit avata palvelupaketin helposti op.fi:ssä.

Osakesijoittajan palvelut on paketoitu kahdeksi eri kokonaisuudeksi kaupankäyntiaktiviteetin mukaan. Arvopaperisäilytys ja arvo-osuustili sisältyvät kumpaankin palvelupakettiin automaattisesti. Molemmat säilytyspaketit sisältävät lisäksi kotimaisen, laadukkaan ja kattavan osaketutkimuksen palvelut.

Valitse säästäjän palvelupaketti, jos teet osakekauppaa harvakseltaan ja sinulle riittää kattavat ja laadukkaat peruspalvelut. Jos teet kauppaa esimerkiksi viikoittain tai useammin ja haluat seurata osakemarkkinoita reaaliajassa, suosittelemme sinulle kattavaa sijoittajan palvelupakettia. Halutessasi voit täydentää pakettia lisämaksullisella peruspakettia laajemmalla reaaliaikaisella markkinainformaatiolla.

Jos sinulla ei vielä ole OP:n verkkopalvelusopimusta, ota yhteyttä lähimpään Osuuspankkiin. Palaamme asiaasi mahdollisimman pian. 

Jos arvopaperisäilytyksesi siirtyy OP:hen toisesta säilyttäjäyhteisöstä, varaudu 5 arkipäivän katkoon osakekaupankäynnissäsi. Siirrä säilytys Osuuspankkiin

Osakesijoittajan palvelupaketit voi maksaa OP-bonuksilla 

Osakesijoittajan palvelupaketteihin käytetään automaattisesti kertyneitä OP-bonuksia, mikäli niitä on ehtinyt kertyä. 

Omistaja-asiakkaana bonuksia kertyy kaikesta bonuksiin oikeuttavasta asioinnistasi. Bonuksia kerryttää vakuudelliset asunto-, pankki- ja opintolainat, säästämisen ja sijoittamisen tilit, rahastot ja sijoitussidonnaiset vakuutukset.

Sarastus
Kansainvälinen osakesijoittaminen
Laajenna sijoitusavaruuttasi. Tarjolla tuhansia osakkeita jopa 14 eri markkinapaikalta ympäri maailmaa.
 Palvelupaketit säästäjälle ja sijoittajalle

Eri palvelupakettien kuukausihinnat ja niiden sisältämät palvelut on koottu seuraavaan taulukkoon:

  Säästäjä Sijoittaja
Hinta - henkilöasiakkaille 2,80 euroa/kk alkaen 5,20 euroa/kk
Porrastettu kaupankäyntipalkkio
Arvopaperisäilytys ja arvo-osuustili*
Sijoittajan mobiilipalvelut
Kansainvälinen kaupankäynti
Raportointi
Osaketutkimus
Smart Order Routing
Teknisen analyysin työkalu
Markkinoiden seurantatyökalu
Reaaliaikaiset kurssit (1 taso)
Reaaliaikaiset kurssit (5 tasoa) + 5,00 euroa/kk
Reaaliaikaiset uutiset + 5,00 euroa/kk
     
 

*Muiden kuin suomalaisten arvopaperien säilyttämisestä peritään lisäksi 0,10 %:n vuotuinen maksu.

Palvelukokonaisuuksien maksuihin käytetään automaattisesti kertyneitä OP-bonuksia.

Lyhyeksimyynti tarkoittaa sellaisen arvopaperin myymistä, jota ei vielä omista. Mahdollinen tuotto muodostuu arvopaperin myyntihinnan ja ostohinnan erotuksesta. Lyhyeksimyynti mahdollistaa päivänsisäisen negatiivisen näkemyksenoton tietystä osakkeesta tai suojausmahdollisuuden jo olemassa olevalle positiolle.

Sijoittajan tulee sulkea positio eli ostaa lyhyeksimyymänsä osakkeet takaisin päivän päätteeksi. Lyhyeksimyynti on mahdollista kaupankäyntilimiitin puitteissa ja kun olet solminut osuuspankin kanssa erillisen lyhyeksimyyntisopimuksen.

Lyhyeksimyynti on mahdollista op.fi-verkkopalvelussa erikseen määritellyillä osakkeilla. Listaa voidaan päivittää siitä erikseen ilmoittamatta. Listalla ovat tyypillisesti suurimmat ja likvideimmät osakkeet. Tutustu listaan alta löytyvästä linkistä.

Lyhyeksimyynnillä voit hyötyä päivän sisäisestä kurssilaskusta:

 • Myyt osakkeet ensin ja kurssin laskiessa päivän sisällä myydyt osakkeet voi ostaa myöhemmin päivän aikana halvempaan hintaan.
 • Jos taas kurssi nousee, myyjä häviää joutuessaan ostamaan arvopaperit korkeammalla kurssilla.
 • Myytyä määrää vastaava määrä arvopaperia tulee ostaa saman kaupankäyntipäivän sisällä, jolloin ns. positio tulee katetuksi päivän päätteeksi. Lyhyeksi myynnit käsitellään kuten arvopaperin ostot, eli ne vähentävät käytössä olevaa ostovoimaa.

Miten otat käyttöön lyhyeksimyyntipalvelun?

Ota yhteyttä omaan osuuspankkiisi sopiaksesi palvelun käytöstä.

OP-verkkopalvelun kautta sinulla on mahdollisuus tehdä seuraavia osaketoimeksiantotyyppejä:

 • rajahinnallinen toimeksianto
 • markkinahintainen toimeksianto
 • kaikki mitä saa (FAK)
 • kaikki tai ei mitään (FOK)
 • stop-toimeksianto (aktivointihinta)

Rajahinnallinen toimeksianto

Rajahinnallinen toimeksianto toimii kaikilla markkinoilla. Asettamalla rajahinnan voit määrätä ostoissa maksimihinnan, jonka suostut osakkeesta maksamaan ja myynneissä minimihinnan, jolla olet valmis omistuksestasi luopumaan. Rajahinnallisen toimeksiannon maksimivoimassaoloaika Helsingin markkinalla on 90 päivää, Tukholmassa 7 päivää ja muilla kansainvälisillä markkinoilla 1 päivä.

Markkinahintainen eli rajahinnaton toimeksianto

Markkinahintaisen eli rajahinnattoman toimeksiannon voi tehdä ainoastaan valitsemalla FAK-toimeksiannon ja jättämällä rajahinta-kentän tyhjäksi. Rajahinnaton toimeksianto toteutuu aina parhaimpaan osto- tai myyntihintaan.

Kaikki mitä saa (FAK= fill and kill) -toimeksianto

Kaikki mitä saa (FAK= fill and kill) -toimeksiannosta toteutuu se, mitä markkinapaikalla juuri sillä hetkellä on toteutettavissa ja loppuosa umpeutuu. FAK-toimeksiantoa voi käyttää rajahinnattoman toimeksiannon lisäksi myös rajahinnallisissa toimeksiannoissa. Toimeksiantoja on mahdollista tehdä Helsingin ja Tukholman markkinoilla jatkuvan kaupankäynnin aikana (Helsinki ja Tukholma klo. 10:00 - 18:25).

Kaikki tai ei mitään (FOK= fill or kill) toimeksianto

Kaikki tai ei mitään (FOK= fill or kill) toimeksianto toteutuu heti kokonaisuudessaan tai umpeutuu toteutumattomana. FOK -toimeksiantoa voi käyttää ainoastaan rajahinnallisissa toimeksiannoissa. Toimeksiantoja on mahdollista tehdä Helsingin ja Tukholman markkinoilla jatkuvan kaupankäynnin aikana (Helsinki ja Tukholma klo. 10:00 - 18:25).

Stop-toimeksianto (aktivointihinta)

Nimi kertoo toimeksiantotyypin ensisijaisesta tarkoituksesta rajata myyntitoimeksiannolla mahdollista tappioriskiä, mutta toimeksiantoja voi tehdä laskevien kurssien lisäksi myös nousevilla kursseilla ostotoimeksiantona. Stop-toimeksianto siirtyy pörssin kaupankäyntijärjestelmään vasta osakkeen hinnan noustua tai laskettua ennalta määritettyyn aktivointitasoon (aktivointihinta).

Toimeksiantojen huolellista toteuttamista koskevat toimintaperiaatteet op.fi -palvelussa ja Osuuspankkien kautta tehtävissä toimeksiannoissa.

Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.