lasiseinäisiä pilvenpiirtäjiä kuvattu alhaalta ylöspäin

Näin aloitat osakesijoittamisen

UUTTA

Arvo-osuustili ja säilytys 0 €

Omistaja-asiakkaana sijoitat jatkossa koti- ja ulkomaalaisiin osakkeisiin sekä ETF:iin ilman kuukausi- tai säilytysmaksuja. Avaa säästäjän palvelupaketti ja aloita sijoittaminen! 

Tutustu myös muihin osakesijoittajan etuihin
Lue lisää Sulje
1

Valitse itsellesi sopiva osakesijoittamisen palvelupaketti

Voit valita säästäjän tai sijoittajan palvelupaketin. Kummankin myötä sinulle avataan arvo-osuustili ja säilytys. Jos sinulla on jo säilytys toisessa pankissa, voit tehdä siirtopyynnön OP:hen. 

2

Tutustu sinua kiinnostaviin pörssiyhtiöihin huolellisesti

Tietoa saat muun muassa yhtiöiden sivuilta, talousmedioista ja OP Analyysin yhtiöraporteista. Pääset käyttämään OP Analyysin palvelua, kun olet avannut osakesijoittajan palvelupaketin.

3

Tee päätös mihin yhtiöihin haluat sijoittaa ja aloita kaupankäynti

Muista hajauttaa sijoituksesi riittävän moneen yhtiöön, mielellään eri toimialoilta. Osakesalkussa pitäisi olla vähintään viiden eri yhtiön osakkeita. Muista myös ajallinen hajauttaminen eli tee ostoja eri ajankohtina. 

Miksi osakesijoittaminen on järkevää?

Pörssiyhtiöihin sijoittaminen on erittäin hyvä tapa laittaa varat tuottamaan. Osakkeet ovat historiassa olleet tuottavin sijoituskohde.

Osakesijoittamisen aloittamista pidetään kuitenkin usein vaikeana. Yleinen harhaluulo on myös, että osakesijoittamisen aloittamiseen tarvitsee suuren alkupääoman. Todellisuudessa osakesijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla.

Osakkeet sopivat korkeaa tuottoa hakevalle sijoittajalle, joka sietää myös markkinoiden heilahteluja. Tuotto koostuu osakkeen arvonnoususta sekä osingoista. Osakesijoitus sopii hyvin pitkäaikaiseen sijoitukseen korkean tuotto-odotuksen johdosta, mutta on hyvä tiedostaa, että niiden arvon lyhyen aikavälin heilahtelut saattavat olla yleensä voimakkaita, erityisesti jos sijoittaa yhtiöiden maksamat osingot uudelleen.

Osakesijoittamisen kautta sijoittajan on mahdollista kerryttää varallisuuttaan, hajauttaa sijoituksiaan sekä suojautua inflaatiolta. Lisäksi julkisesti listatut osakkeet ovat lähtökohtaisesti likvidejä, eli ne ovat helposti muutettavissa rahaksi nopeastikin. 

Osakesijoittaminen – nämä asiat kannattaa tietää

Hyvien sijoituspäätösten tekeminen voi olla haastava tehtävä, mutta usein osakesijoittamisesta muodostuu mielenkiintoinen harrastus. Sopivan kohteen löydyttyä itse ostoa tai myyntiä on lähes mahdotonta tehdä väärin, joten osakekauppaa on turha pelätä.

Osakesijoittaminen sisältää aina riskin sijoitusten arvon laskusta. Toisaalta samalla on mahdollisuus saada varoille erittäin hyvää tuottoa. Riski ja tuotto-odotus kulkevat aina käsi kädessä: mitä suurempi riski, siitä suurempaa tuottoa on sijoitukselle mahdollista saada. Alhaisempi riski taas tuo pienemmät tuotot. 

Ainoa tapa alentaa riskiä alentamatta tuottoa on hajauttaminen, eli rahojen jakaminen useaan kohteeseen. Sijoitukset kannattaa hajauttaa myös eri toimialoilla ja maantieteellisellä alueilla toimivien yritysten välille. 

Ajallisessa hajauttamisessa kaikkia varoja ei sijoiteta samalla kertaa, vaan hiljalleen ja säännöllisesti. Tällöin kaikkia ostoja ei tule tehtyä kurssien ollessa korkeimmillaan.

Tutki yhtiöitä huolellisesti

Tärkeää osakesijoittamisessa on mielenkiinto markkinoita kohtaan. Kiinnostavista yrityksistä voi ottaa selvää seuraamalla uutisia, lukemalla lehtiä ja tutustumalla yhtiöiden verkkosivuihin. Yhtiöstä voi tarkastella tunnuslukuja ja numeroita, kulttuuria ja miettiä sen tulevaisuudennäkymiä. 

OP Analyysin palvelujen käyttäjänä saat käyttöösi kattavan osaketutkimuksen palvelut, joka sisältää analyysejä, suosituksia ja tavoitehintoja noin 80 suomalaisesta pörssiyhtiöstä.

Osakkeita ostamalla ostaa samalla osan yritystä, joten kannattaa valita yrityksiä, joiden liiketoiminta ja arvot vastaavat omia arvoja. On myös tärkeää miettiä, miten yhtiön liiketoiminta mahdollisesti tuottaa tulosta tulevaisuudessa. 

Mieti millä perusteilla valitset sijoituskohteet. Sijoituskohteen valintaperusteita voivat olla hyvä osinkotuotto, luotettava kasvusuunnitelma ja hyvät kasvumahdollisuudet, tunnettu brändi, hyvät tuotteet, sopivat arvot tai osaava johto. Kannattaa tarkastella myös yhtiön velkaantumisastetta.

Sijoittamisen verotus

Aina vuoden lopussa saat verotusta varten tiliotteen osakeomistuksistasi ja saamistasi osingoista. Osakkeiden myyntivoitto verotetaan pääomatulona. Vero on 30 prosenttia tuotoista silloin, kun pääomatulot ovat korkeintaan 30 000 euroa vuoden aikana. 30 000 euron ylittävästä pääomatulon osuudesta puolestaan maksetaan 34 prosentin suuruinen vero. Myyntihinnasta voi vähentää voiton hankkimiskulut, kuten välityspalkkiot ja toimitusmaksut.

Myös osingoista maksetaan veroa. Yksityishenkilön saama osinkotulo on osittain verotettavaa ja osittain verovapaata pääomatuloa. 85 prosenttia yksityishenkilön saamista osingoista on pääomatulona verotettavaa ja verovapaata on 15 prosenttia.

Osakesijoittamisen aloittaminen – valitse sopiva palvelupaketti

Osakesijoittamisen aloittamiseen tarvitset arvo-osuustilin, arvopaperisäilytyksen, verkkopalvelusopimuksen sekä rahatilin. Arvo-osuustilille kirjataan osakeomistuksesi eli arvo-osuudet. Rahatilille taas maksetaan saamasi osingot. 

OP:n osakesijoittajan palvelut on paketoitu kahdeksi eri kokonaisuudeksi kaupankäyntiaktiviteetin ja käyttötarpeen mukaan. Oletpa sitten säästäjä tai sijoittaja, löydät OP:sta juuri sinulle sopivat osakesijoittamisen palvelut. Arvopaperisäilytys ja arvo-osuustili sisältyvät automaattisesti kaikkiin osakesijoittajan palvelupaketteihimme. 

Jos olet jo OP:n verkkopalvelun käyttäjä, voit avata itsellesi sopivan osakesijoittajan palvelukokonaisuuden itse verkkopalvelussa. Jos sinulla ei vielä ole verkkopalvelusopimusta OP:n verkkopalvelun käytöstä, ole yhteydessä lähimpään osuuspankkiin tai jätä yhteydenottopyyntö.

Jos olet jo aloittanut osakekaupan toisessa pankissa, voit siirtää säilytyksesi. Pyydä nykyiseltä osakevälittäjältä osakkeiden hankintahinnat ennen siirtoa ja toimita ne omaan osuuspankkiisi, niin päivitämme ne järjestelmäämme. Säilytyksen siirrossa kaupankäyntiin säilytyksessä olevilla arvopapereilla tulee viiden arkipäivän katko.

Jos tarvitset apua kaupankäynnissä tai mieltäsi askarruttaa jokin muu asia, ole yhteydessä OP:n asiantuntijoihin verkkopalvelun kautta.

Mitä kustannuksia osakkeista on?

Jos teet osakekauppaa harvakseltaan ja sinulle riittää kattavat peruspalvelut, suosittelemme sinulle säästäjän palvelupakettia, johon sisältyy mm. arvo-osuustili, säilytys ja erittäin laaja osaketutkimuksemme OP Analyysi. Säästäjän palvelupaketti on omistaja-asiakkaalle maksuton. 

Oletko jo kokeneempi sijoittaja ja teet kauppaa esimerkiksi viikoittain? Tällöin suosittelemme sinulle kattavaa sijoittajan palvelupakettia, jota voit halutessasi vielä täydentää lisämaksullisella reaaliaikaisella markkinainformaatiolla. Omistaja-asiakkaana saat sijoittajan palvelupaketin edulliseen hintaan.

Omistaja-asiakkaana saat lisäksi erinomaisia etuja osakekaupankäynnistä. Pääset automaattisesti hinnaston toiselle palkkiotasolle, jossa välityspalkkio on 0,17 prosenttia kauppasummasta, kuitenkin vähintään 7 euroa toteutuneelta toimeksiannolta. Tämän lisäksi maksat omistaja-asiakkaana kotimaisten osakkeiden kaupankäynnistä enintään 1 %:n välityspalkkion. Tutustu hinnastoon.

UUTTA
Arvo-osuustili
Aloita osakesijoittaminen avaamalla arvo-osuustili ja osakesijoittajan palvelupaketti.
Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.