Lapselle säästäminen

Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän säästöillä on aikaa kasvaa.
AJANKOHTAISTA

Alaikäisen rahastot ja osakkeet näkyviin huoltajille

Onko alaikäiselläsi rahastoja ja osakkeita, jotka eivät näy huoltajan tai huoltajien verkkopalvelussa? Lue alta ohjeet, kuinka saat ne näkyviin.

Muutoksia alaikäisen osakesijoitusten ja vakuutussäästöjen hoidossa

Osakesijoitusten hoito onnistuu toistaiseksi alaikäisen tunnuksilla ainoastaan OP-mobiilissa, mikäli tunnukset on avattu ennen 10.12.2020. Myös alaikäisen vakuutussäästöjen hoitamiseen on tullut muutoksia: 17.2.2021 lähtien niitä voi hoitaa ainoastaan huoltajan tai valtuutetun op.fi-palvelussa. Vakuutussäästöihin liittyvä asiointi alaikäisen omilla tunnuksilla ei siis enää onnistu.

Jos alaikäisen sijoitukset näkyvät jo huoltajan tai valtuutetun op.fi-palvelussa, ei tarvitse tehdä mitään.

Huoltaja tai valtuutettu voi hoitaa alaikäisen lapsen pankkiasioita op.fi-palvelussa, jos hänellä on omat tunnukset. Pankkiasioiden hoitaminen alaikäisen lapsen puolesta vaatii kaikkien huoltajien suostumuksen. Huoltaja voi liittää alaikäisen asioiden hoidon omaan op.fi-palveluunsa seuraavasti:

Rahastot

Alaikäisen rahastot saa näkyviin huoltajan tai valtuutetun op.fi-palveluun rahastosäästämisen aloitus -lomakkeella. Lomakkeen täyttäminen vaatii kirjautumista.

Siirry lomakkeeseen

Osakesijoitukset

Alaikäisen osakkeet näkyvät huoltajan tai valtuutetun op.fi-palvelussa, kun käyttöoikeudet lapsen säilytykseen on lisätty. Säilytyksen avaaminen tai käyttöoikeuksien lisääminen onnistuu soittamalla asiakaspalveluun.

Vakuutussäästöt

Soita asiakaspalveluumme ja kerro asiakaspalvelijalle, että haluat siirtää alaikäisen vakuutussäästöt hoidettavaksi omaan op.fi-palveluusi. Lähetämme tarvittavat valtakirjat huoltajille tai valtuutetuille Sähköiseen allekirjoituspalveluun allekirjoitettavaksi.

Uudistamme palvelua siten, että 15–17-vuotiaiden vakuutussäästäjien on mahdollista saada katselu- tai rajoitetut muutosoikeudet palveluihinsa. Tiedotamme asiasta erikseen.

Aloittamalla hyvissä ajoin varmistat, että pienilläkin summilla on aikaa kasvaa ja ehdit kerryttää lapselle ison summan aikuisikää varten.

Lue lisää Sulje

 • Aikaisin aloittaminen kannattaa

  Olitpa äiti, isä, kummi tai ystävä, niin aloita lapselle säästäminen ajoissa. Aloittamalla hyvissä ajoin varmistat, että pienilläkin summilla on aikaa kasvaa ja ehdit kerryttää lapselle ison summan aikuisikää varten.

 • Aloita kuukausisäästäminen rahastoon

  Kuukausisäästämällä pienenkin summan kerrytät lapsellesi säästöjä sekä hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä ja saat tuottoa myös kertyneelle tuotolle. Aloittaa voit vaikka 10 eurolla kuukaudessa.

 • Tuottoa pitkällä säästöajalla

  Lapselle säästäessä säästöaika on pitkä, jolloin säästöillä on aikaa kasvaa. Tilillä rahat eivät kasva korkoa, joten säästämällä rahastoon varmistat, että rahat tekevät töitä puolestasi.

Säästämistä varten lapsella pitää
olla oma käyttötili:

Jos lapsellasi on jo käyttötili,
voit aloittaa rahastosäästämisen:

Näin aloitat säästämään lapselle rahastoon

 1. Avaa käyttötili

  Säästämistä varten lapselle pitää avata oma käyttötili, johon lapsella sekä huoltajilla on käyttöoikeus. Käyttötilin avaamiseen tarvitaan lapsen henkilötunnus, nimi sekä molempien huoltajien suostumus. Huomioithan, että syntymättömälle lapselle ei voi avata tiliä.

 2. Hyväksy sopimukset

  Ennen aloittamista, on huoltajien hyväksyttävä alaikäisen OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimus sekä säilytyksen avaaminen. Kätevimmin aloitat säästämisen palvelussamme, jolloin saat sopimukset hyväksyttäväksi sähköisen allekirjoituspalvelun kautta.

 3. Aloita säästäminen

  Kun tili on avattu ja sopimukset hyväksytty, on aika aloittaa lapselle säästäminen. Voit tehdä kertamerkintöjä tai aloittaa kuukausisäästämisen rahastoon omia OP:n tunnuksia käyttäen.

Halutessasi voit myös varata ajan verkkoneuvotteluun tai pankkiin vaihtoehtojen kartoittamiseksi. Jos huoltajat eivät pääse yhtä aikaa paikalle, pyydä toista huoltajaa täyttämään valtakirja lapsen tilin avaamisesta ja säästämisen aloittamisesta. Tällöin neuvottelussa paikalla oleva voi avata palvelut alaikäiselle yksinkin.

Varaa aika neuvotteluun

Valtakirja lapselle tilin avaamisesta ja säästämisen aloittamisesta

Näin säästät 10 000 euroa lapsellesi

Kuukausisäästäminen: 30 €, Tuotto-odotus: 5 %, Säästöaika: 18 vuotta, Säästetty summa: 6 480 €, Tuotto: 3 648 €, Yhteensä: 10 128 € Kuukausisäästäminen: 30 €, Tuotto-odotus: 5 %, Säästöaika: 18 vuotta, Säästetty summa: 6 480 €, Tuotto: 3 648 €, Yhteensä: 10 128 €

Huomioithan, että voit lahjoittaa verottomasti 138 euroa kuussa tai yhteensä 4 999 euroa kolmen vuoden aikana.

6 vinkkiä lapselle säästämiseen

 

1. Vanhemmat voivat säästää lapsen tilille ja sinne voi kerätä myös isovanhempien ja kummien antamat rahat. Lapsen tililtä säästöjä kannattaa siirtää tuottamaan esimerkiksi rahastoihin.

2. Suosituin tapa säästää lapselle on kuukausisäästäminen rahastoon. Voit valita yhden tai useamman rahaston säästämisen kohteeksi. Säästösumman valitset itse, alarajaa ei ole. Säästösummaa voit aina muuttaa tai laittaa säästämisen tarvittaessa tauolle.

3. Rahastot tarjoavat säästöille hyvän hajautuksen ja mahdollisuuden tuottoon pitkällä aikavälillä. Säästäjän rahastot ja vastuulliset rahastot on erinomaisia vaihtoehtoja. Jos haluat sijoittaa osakemarkkinoille, matalakuluiset indeksirahastot ovat oiva valinta.

4. Tee lapsestasi omistaja-asiakas! Omistaja-asiakkaana ostat ja myyt lähes kaikkia rahastoja maksutta. Lisäksi rahastot kerryttävät OP-bonuksia.

5. Lapsen nimissä olevat säästöt ovat lapsen omaisuutta. Lapsen huoltajilla on varoihin hallinnointioikeus, mutta laki säätelee niiden käyttöä.

6. Säästämällä lapselle saat samalla mahdollisuuden opettaa lapsellesi taloustaitoja esimerkin kautta. Se voi innostaa lastakin aloittamaan säästäminen ja sijoittaminen.

Vakuutussäästäminen lapselle

 

Sijoitusvakuutus on paras vaihtoehto, jos säästät lapselle pitkällä aikavälillä ja haluat pitää varojen hallinnan itselläsi. Silloin säästät ensin sijoitusvakuutukseen, joka on sinun nimissäsi. Lapsi on vakuutuksesi edunsaaja ja saa rahat lahjoituksena myöhemmin. Samaan vakuutukseen voit merkitä edunsaajiksi useampiakin lapsia. OP Sijoitusvakuutus on hyvä vaihtoehto vakuutuksen kautta lapselle säästämiseen.