Lapselle säästäminen

Arvokas lahja tulevaisuuden varalle
AJANKOHTAISTA

Alaikäisen rahastot ja osakkeet näkyviin huoltajille

Onko alaikäiselläsi rahastoja ja osakkeita, jotka eivät näy huoltajan tai huoltajien verkkopalvelussa? Lue alta ohjeet, kuinka saat omistukset näkyviin.

Muutoksia alaikäisen osakesijoitusten ja vakuutussäästöjen hoidossa

Osakesijoitusten hoito onnistuu toistaiseksi alaikäisen tunnuksilla ainoastaan OP-mobiilissa, mikäli tunnukset on avattu ennen 10.12.2020. Myös alaikäisen vakuutussäästöjen hoitamiseen on tullut muutoksia: 17.2.2021 lähtien niitä voi hoitaa ainoastaan huoltajan tai valtuutetun op.fi-palvelussa. Vakuutussäästöihin liittyvä asiointi alaikäisen omilla tunnuksilla ei siis enää onnistu.

Jos alaikäisen sijoitukset näkyvät jo huoltajan tai valtuutetun op.fi-palvelussa, ei tarvitse tehdä mitään.

Huoltaja tai valtuutettu voi hoitaa alaikäisen lapsen pankkiasioita op.fi-palvelussa, jos hänellä on omat tunnukset. Pankkiasioiden hoitaminen alaikäisen lapsen puolesta vaatii kaikkien huoltajien suostumuksen. Huoltaja voi liittää alaikäisen asioiden hoidon omaan op.fi-palveluunsa seuraavasti:

Rahastot

Alaikäisen olemassa olevat rahasto-omistukset saa näkyviin huoltajan tai valtuutetun op.fi-palveluun rahastosäästämisen aloitus -lomakkeella. Lomakkeen täyttäminen vaatii kirjautumista.

Siirry lomakkeeseen

Osakesijoitukset

Alaikäisen rahastot ja osakkeet saa näkyviin huoltajan tai valtuutetun op.fi-palveluun lähettämällä meille pyynnön viestillä OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa.

Vakuutussäästöt

Soita asiakaspalveluumme ja kerro asiakaspalvelijalle, että haluat siirtää alaikäisen vakuutussäästöt hoidettavaksi omaan op.fi-palveluusi. Lähetämme tarvittavat valtakirjat huoltajille tai valtuutetuille Sähköiseen allekirjoituspalveluun allekirjoitettavaksi.

Uudistamme palvelua siten, että 15–17-vuotiaiden vakuutussäästäjien on mahdollista saada katselu- tai rajoitetut muutosoikeudet palveluihinsa. Tiedotamme asiasta erikseen.

Lue lisää Sulje

 • Turvaa lapsen tulevaisuus

  Lapselle säästäminen on arvokas lahja tulevaisuuden varalle. Pienestäkin säännöllisesti säästetystä summasta kertyy vuosien varrella mukava pesämuna opintoja, autoa tai ensimmäistä omaa kotia varten.

 • Säästä säännöllisesti rahastoon

  Lapselle säästämisessä aikajänne on pitkä. Tilillä rahat eivät juuri kasva korkoa, joten varat kannattaakin laittaa tuottamaan rahastoon, jonka tuotto-odotus on huomattavasti tiliä korkeampi.

 • Parempaa tuottoa pitkällä säästöajalla

  Korkoa korolle -ilmiö huolehtii siitä, että raha tekee puolestasi töitä. Mitä aikaisemmin aloitat lapselle säästämisen, sitä enemmän hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä. 

Säästämistä varten lapsella pitää
olla oma käyttötili:

Jos lapsellasi on jo käyttötili,
voit aloittaa rahastosäästämisen:

Näin aloitat rahastosäästämisen lapselle

 1. Avaa käyttötili lapselle

  Lapselle säästämistä varten lapselle pitää avata oma käyttötili, johon sekä lapsella että huoltajilla tulee olla käyttöoikeus. Käyttötilin avaamiseen tarvitaan lapsen henkilötunnus ja nimi sekä molempien huoltajien suostumus, jos lapsi on alaikäinen. Huomioithan, että syntymättömälle lapselle ei voi avata tiliä.

 2. Hyväksy sopimukset

  Ennen kuin rahastoja ja muita sijoitustuotteita voi ostaa, on huoltajien hyväksyttävä alaikäisen OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimus sekä säilytyksen avaaminen. Kätevimmin aloitat säästämisen palvelussamme, jolloin saat sopimukset hyväksyttäväksi sähköisen allekirjoituspalvelumme kautta.

 3. Aloita säästäminen

  Kun tili on avattu ja sopimukset hyväksytty, on aika aloittaa lapselle säästäminen. Voit tehdä kertamerkintöjä tai säästää säännöllisesti rahastoon omia verkkopalvelutunnuksiasi käyttäen. 

Halutessasi voit myös varata ajan verkkoneuvotteluun tai pankin konttoriin vaihtoehtojen kartoittamiseksi. Jos huoltajilla ei ole mahdollisuutta päästä neuvotteluun yhtä aikaa, kannattaa huoltajan lähettää verkkopalvelussa valtakirjalla suostumus lapsen tilin avaamisesta ja säästämisen aloittamisesta. Tällöin neuvottelussa paikalla oleva voi avata palvelut alaikäiselle yksinkin.

Lapsen nimissä olevat varat ovat lapsen omaisuutta. Lapsen huoltajilla on varoihin hallinnointioikeus, mutta laki säätelee niiden käyttöä.

Parempaa tuottoa pitkällä säästöajalla

Vanhemmat voivat säästää lapsen tilille ja sinne voi kerätä myös isovanhempien ja kummien antamat rahalahjat. Lapsen tililtä säästöjä kannattaa siirtää korkeamman tuotto-odotuksen säästötuotteisiin, kuten rahastoihin.

Suosituin tapa säästää lapselle on kuukausittainen rahastosäästäminen. Säästösumman voit määrittää itse, alarajaa kun ei ole. Säästösumman määrää voi aina muuttaa.

Säästökohde kannattaa valita sen mukaan, milloin varat halutaan ottaa käyttöön. Rahastot sijoittavat varoja korko- ja osakemarkkinoille ja tarjoavat säästöille hyvän hajautuksen ja mahdollisuuden parempaan tuottoon pitkällä ajalla. Esimerkiksi säästäjän rahastoista ja vastuullisista teemarahastoista on helppo valita lapselle sopiva vaihtoehto. Jos kaikki varat halutaan sijoittaa osakemarkkinoille, kustannustehokas indeksirahasto on hyvä valinta.

Vakuutussäästäminen lapselle

Sijoitusvakuutus on paras vaihtoehto, jos säästät lapselle pitkällä aikavälillä ja haluat pitää varojen hallinnan itselläsi. Silloin säästät ensin sijoitusvakuutukseen, joka on sinun nimissäsi. Lapsi on vakuutuksesi edunsaaja ja saa rahat lahjoituksena myöhemmin. Samaan vakuutukseen voit merkitä edunsaajiksi useampiakin lapsia.

Esimerkiksi OP-sijoitusvakuutus on hyvä vaihtoehto vakuutuksen kautta säästämiseen.