Ensiasunnon ostajat

Ensiasunnon ostajan opas

Omasta kodista haaveileminen on ihanaa ja jännittävää. Onhan ensiasunnon ostaminen yksi elämän isoimmista päätöksistä. Oma koti kerryttää sinulle myös varallisuutta eivätkä rahat mene vuokranantajan taskuun. Kuukausittaisella vuokrasummalla lyhennät jo mukavan kokoista asuntolainaa.

Oikean kodin löytäminen

Sen oikean kodin löytyminen saattaa tuntua aluksi haasteelliselta, sillä vaihtoehtoja riittää. Asuntoportaalit tarjoavat erilaisia asunnon etsintää helpottavia palveluita, jotka päivystävät puolestasi ja ilmoittavat kriteereitäsi vastaavasta asunnosta heti, kun sellainen tulee markkinoille. Käy kurkkaamassa, löytyisikö ensimmäinen oma kotisi OP Kodista

Ensiasunnon ostaja ja varainsiirtovero

Ensiasunnon ostajana sinun ei tarvitse maksaa asunnosta varainsiirtoveroa, kunhan tietyt ehdot täyttyvät. Verovapaus edellyttää esimerkiksi, että ostaja on kaupantekohetkellä 18–39-vuotias ja omistaa kaupan jälkeen asunnosta vähintään 50 prosenttia. Ensiasunto voi olla asunto-osake tai kiinteistö. Lue lisää tietoa ensiasunnon ostajan varainsiirtoverosta.

Nimet papereihin

Kun unelmien koti on löytynyt ja myyjä hyväksynyt ostotarjouksesi, on asuntokauppojen aika! Kaupat tehdään yleensä ostajan pankissa. Ennen varsinaista kaupantekoa allekirjoitat asuntolainaasi liittyvät paperit, kuten velkakirjan ja panttaussitoumuksen. Kaupantekotilaisuudessa allekirjoitetaan kauppakirja ja muut tarvittavat dokumentit, minkä jälkeen asunto siirtyy nimiisi ja kauppahinta siirretään myyjän tilille.

Marginaali, varainsiirtovero, korkovähennys ja muut termit tutuiksi

Ensiasunnon ostajan sanakirjasta löydät keskeiset asuntolainaan liittyvät termit.