Oma tili omille tuloille

Oma tili on paras paikka nuoren kesätyöpalkoille ja viikkorahoille. Se on myös hyvä keino säästää tulevaisuuden tarpeita varten. Avaa oma tili lähimmässä OP:n toimipisteessä. 15-vuotias voi avata itse tilin omille rahoilleen.

Laitan kesätöistä saamistani rahoista puolet säästöön ja puolet sijoitan. - Lari, Tampere

Oma tili omille tuloille

Kun nuori täyttää 15 vuotta, hän voi avata itse tilin omille tuloilleen. Nuori voi näin tallettaa esimerkiksi kesätöistä saamansa rahat omalle tililleen tulevaisuuden tarpeita odottamaan. Tähän tiliin ei vanhemmilla ole käyttöoikeuksia ilman alaikäisen lupaa. 

15-vuotiaana on myös hyvä aika harkita verkkopankkitunnusten hankkimista nuorelle. Näin nuori voi itse seurata omaa rahaliikennettään ja maksaa verkkopalvelussa laskuja. Lue lisää verkkopalvelutunnuksista

Kun nuorella on omia menoja ja harrastuksia, nuoren omaan tiliin liitetty pankkikortti helpottaa arkea. Lue lisää pankkikortin hakemisesta nuorelle

Vastuu kasvaa 15-vuotiaana

Kun omat pankkiasiat alkavat kiinnostaa, on samalla hyvä hetki jutella nuoren kanssa myös raha-asioihin liittyvistä vastuista. Älä jätä nuorta yksin raha-asioiden kanssa, vaan neuvo hänelle järkevää rahankäyttöä ja opeta oman talouden hoidon tärkeyttä. Kerro, että omaa talouttakin voi harjoitella turvallisesti mobiilisovellus OP-mobiilin avulla. 15-vuotiaana nuoren on hyvä ymmärtää, että talouden hoidolla on nyt myös juridisia vaikutuksia. Pahimmillaan huonosti hoidetusta taloudesta ja maksamattomista laskuista voi syntyä elämää monin tavoin vaikeuttava maksuhäiriömerkintä jo 15-vuotiaana. 

Tilin avaaminen nuoremmalle lapselle

Vanhemmat voivat avata tilin alaikäiselle lapselle helposti op.fi-palvelussa. Tilin avaamiseen tarvitaan tällöin molempien huoltajien suostumus. Vanhempien suostumus tarvitaan myös, jos avaatte yli 15-vuotiaalle nuorelle tilin muille kuin nuoren omille tuloille.