Nuori mies istuu työpöydän ääressä ja kirjoittaa muistiinpanoja.

Opiskelijan muistilista

Oletko aloittamassa opiskelua? Kokosimme muistilistan opiskelun aloittamiseen liittyvistä käytännönasioista.

Opiskelijakortti ja -edut

Päätoimisesti yliopistossa, korkeakoulussa, ammattikorkeakoulussa, ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa opiskelevat ovat oikeutettuja opiskelijakorttiin. Opiskelijakortti toimii virallisena keinona todistaa opiskelijaoikeus. Opiskelijakortilla saat omalle opiskelijaryhmällesi kuuluvat perinteiset edut (esim. VR, Matkahuolto, Kelan ateriatuki) sekä paljon muita alennuksia. Jotta saat edut vuosittain käyttöösi, tulee kortissa olla voimassa oleva lukuvuositarra.

Opintotukea päätoimisille opiskelijoille

Opintotuen tarkoitus on turvata toimeentulosi opiskelun aikana. Opintotukeen kuuluvat:

  • opintoraha
  • asumistuki
  • opintolainan valtiontakaus.


Opintotuen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat

  • oppilaitokseen hyväksyminen
  • päätoiminen opiskelu
  • opinnoissa edistyminen
  • taloudellisen tuen tarve.

Kun haluat keskittyä täysillä opiskeluun, saat meiltä opintolainaa

Kun opintoraha ja asumislisä eivät riitä, opintolaina tulee avuksi. Sen avulla saat lisärahaa opintojen aikana ‒ ja mahdollisuuden keskittyä täysillä opiskeluun. Lainan maksat takaisin sen jälkeen, kun olet valmistunut.

Ota vakuutus kotisi turvaksi

Asutpa opiskeluidesi aikana omistusasunnossa, vuokra-asunnossa tai opiskelija-asunnossa, kannattaa asuntosi vakuuttaa vahinkojen varalta. 18‒27-vuotiaana saat kotivakuutuksen edullisemmin, koska saat 21 % alennuksen lähes kaikista kodin ja perheen vakuutuksista. Kotivakuutuksen lisäksi saat edun myös henkilövakuutuksista, lukuun ottamatta henki- ja työkyvyttömyysvakuutusta.

OP-Visa-kortti korkeakouluopiskelijalle 

Korkeakoulun tai yliopiston opiskelijana voit saada OP-Visan 2 000 euron luottorajalla. 

ASP:n avulla omaan kotiin

ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on valtion luoma järjestelmä, jolla kannustetaan ja helpotetaan ensimmäisen oman asunnon hankintaa. ASP:n kautta saat asuntolainan edullisilla ehdoilla.

Opintotukea ulkomailla opiskeluun

Ulkomaille opiskelemaan lähteminen on helppoa ja monin tavoin suositeltavaa. Jos olet kirjoilla suomalaisessa ammatillisessa tai korkea-asteen oppilaitoksessa, voit suorittaa osan kotimaisesta tutkinnostasi ulkomailla.

Voit saada opintotukea ulkomaille koko tutkinnon suorittamista varten sekä kotimaan tutkintoon liittyviin opintoihin tai harjoitteluun.