Nuori mies istuu työpöydän ääressä ja kirjoittaa muistiinpanoja.

Opiskelijan muistilista

Oletko aloittamassa opiskelua? Kokosimme muistilistan opiskelun aloittamiseen liittyvistä käytännön asioista.

Opiskelijakortti ja -edut

Päätoimisesti yliopistossa, korkeakoulussa, ammattikorkeakoulussa, ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa opiskelevat ovat oikeutettuja opiskelijakorttiin. Opiskelijakortti toimii virallisena keinona todistaa opiskelijaoikeus. Opiskelijakortilla saat omalle opiskelijaryhmällesi kuuluvat perinteiset edut (esim. VR, Matkahuolto, Kelan ateriatuki) sekä paljon muita alennuksia. Jotta saat edut vuosittain käyttöösi, tulee kortissa olla voimassa oleva lukuvuositarra.

Opintotukea päätoimisille opiskelijoille

Opintotuen tarkoitus on turvata toimeentulosi opiskelun aikana. Opintotukeen kuuluvat:

  • opintoraha
  • asumistuki
  • opintolainan valtiontakaus.


Opintotuen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat

  • oppilaitokseen hyväksyminen
  • päätoiminen opiskelu
  • opinnoissa edistyminen
  • taloudellisen tuen tarve.

Keskity opiskeluun ja valmistumiseen

Kun opintoraha ja asumislisä eivät riitä, opintolaina tulee avuksi. Opintolainan avulla voit keskittyä opintoihin ja saavuttaa nopeammin tavoittelemasi tutkinnon. Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin 2 vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä.

Ota vakuutus kotisi turvaksi

Asutpa opiskeluidesi aikana omistusasunnossa, vuokra-asunnossa tai opiskelija-asunnossa, kannattaa asuntosi vakuuttaa vahinkojen varalta. 18‒27-vuotiaana saat kotivakuutuksen edullisemmin, koska saat 21 % alennuksen lähes kaikista kodin ja perheen vakuutuksista. Kotivakuutuksen lisäksi saat edun myös henkilövakuutuksista, lukuun ottamatta henki- ja työkyvyttömyysvakuutusta.

OP Classic -maksukortti korkeakouluopiskelijalle 

Korkeakoulun tai yliopiston opiskelijana voit saada OP Classic -maksukortin 2000 euron luottorajalla. 

ASP:n avulla omaan kotiin

ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on valtion luoma järjestelmä, jolla kannustetaan ja helpotetaan ensimmäisen oman asunnon hankintaa. ASP:n kautta saat asuntolainan edullisilla ehdoilla.

Opintotukea ulkomailla opiskeluun

Ulkomaille opiskelemaan lähteminen on helppoa ja monin tavoin suositeltavaa. Jos olet kirjoilla suomalaisessa ammatillisessa tai korkea-asteen oppilaitoksessa, voit suorittaa osan kotimaisesta tutkinnostasi ulkomailla.

Voit saada opintotukea ulkomaille koko tutkinnon suorittamista varten sekä kotimaan tutkintoon liittyviin opintoihin tai harjoitteluun.