Näin hoidat vakuutusasioitasi op.fi-palvelussa

Vakuutusten ostaminen ja kilpailuttaminen, vahinkoilmoitusten tekeminen ja muiden päivittäisten vakuutusasioiden hoitaminen onnistuu usein helposti op.fi-palvelussa. Koostimme vastauksia verkkoasiointia koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin. Valitse aihe alta ja tutustu ohjeisiin.

Vakuutuksen ostaminen, muutosten tekeminen ja vahingosta ilmoittaminen

 

Vakuutusten ostaminen, kilpailuttaminen ja vertailu 

Vakuutuksiin tutustuminen ja vakuutuksen ostaminen onnistuu lähtökohtaisesti kaikkien henkilöasiakkaiden vakuutusten osalta helposti verkossa. Tutustuttuasi haluamaasi vakuutukseen voit räätälöidä siihen tarpeisiisi sopivat turvat, vertailla hintoja ja lopuksi ostaa haluamasi vakuutuksen. Ostamasi vakuutus näkyy muutaman arkipäivän sisällä Omat vakuutukset -osiossa kirjauduttuasi ensin op.fi-palveluun.

Pääset valitsemaan haluamasi vakuutuksen, tutustumaan vakuutukseen, laskemaan hinnan ja ostamaan vakuutuksen alla olevasta linkistä. 

Joidenkin vakuutusten osalta verkosta ostaminen ei vielä ole mahdollista. Tällöin sinut ohjataan joko pyytämään tarjous tai soittamaan vakuutusasiantuntijallemme, jolloin et näissäkään tapauksissa jää ilman haluamaasi vakuutusturvaa.

Verkossa voit ostaa vakuutuksia yksitellen, mutta halutessasi voit myös pyytää tarjouksen useammasta tai vaikka kaikista kodin ja perheen vakuutuksistasi sähköisellä vakuutusten tarjouspyyntö -lomakkeella. 

Tarjouspyyntöön voit määritellä, mistä kaikista vakuutuksista haluat saada tarjouksen. Kun vakuutustarjouspyyntösi on käsitelty, lähetämme sinulle vakuutustarjouksen, jossa huomioidaan asiointisi kattavuuden tuomat alennukset ja edut. Saat etuja esimerkiksi asiointisi laajuudesta sekä osuuspankin omistaja-asiakkuudestasi.

Voit vaihtaa vakuutusyhtiötä kesken vakuutuskauden. Jos nykyisen vakuutuskautesi vakuutusmaksut on jo maksettu, saat suorittamasi maksut takaisin jäljellä olevan vakuutuskauden osalta. 

Jos haluat kilpailuttaa vakuutuksesi ja siirtää vakuutusturvasi Pohjola Vakuutuksen, onnistuu se helpoiten tarjouspyynnön kautta. Tarjouksen pyytäminen on maksutonta, eikä sido sinua vielä mihinkään.

Vakuutusten kilpailutus mielessä? Näin onnistut

Pyydä vakuutustarjous 

 

Omien vakuutusasioiden hoitaminen ja vakuutustietojen muuttaminen
 

Kaikki omat vakuutuksesi löytyvät lähtökohtaisesti, kun kirjaudut op.fi-palveluun ja navigoit Omat vakuutukset -osioon. 

Huomioithan kuitenkin, että Omat vakuutukset -osiossa näkyy automaattisesti vain ne vakuutukset, joissa olet vakuutuksenottajana. Jos esimerkiksi puolisosi on vakuuttanut yhteisen kotinne kotivakuutuksella ja on kyseisessä vakuutuksessa vakuutuksenottajana, tämä kotivakuutus näkyy hänen vakuutustiedoissaan.

Verkossa voit muuttaa tiettyjä vakuutusten tietoja, kuten vakuutusmäärää, omavastuuta ja vakuutuksen edunsaajaa. Kaikkia vakuutuksen tietoja et pääse muuttamaan. Jos muutosten tekeminen ei verkossa onnistu, voit olla yhteydessä joko puhelimitse tai lähettämällä meille viestin op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa.  

Vakuutusten tietojen muuttaminen onnistuu, kun kirjaudut op.fi-palveluun ja siirryt Omat vakuutukset -osioon. Avaa haluamasi vakuutus, jolloin pääset tarkastelemaan vakuutuksen tietoja ja tekemään joitain muutoksia. Tekemäsi muutos näkyy op.fi-palvelussa muutaman päivän viiveellä.

Voit muuttaa vakuutusmaksun maksuerien määrää helposti op.fi-palvelussa Vakuutussopimukset-sivulla. Valitse vakuutus ja muuta maksuerien lukumäärää. 

Voit pyytää lisää maksuaikaa Pohjola Vakuutuksen laskulle op.fi-palvelussa ja OP-mobiilissa. 

Vakuutuksen irtisanominen puhelimitse ei onnistu, vaan se tulee aina tehdä kirjallisesti tai verkon kautta tunnistautuneena. Vapaaehtoisten vakuutuksien irtisanominen onnistuu helpoiten tunnistautuneena op.fi-palvelussa. Pääset alla olevan linkin kautta kirjautumaan op.fi-palveluun ja irtisanomaan vakuutuksia. Valitse listalta haluamasi vakuutus, jonka jälkeen pääset irtisanomaan vakuutuksen. Pystyt irtisanomaan myös useamman vakuutuksen samalla kertaa. Tekemäsi irtisanominen näkyy op.fi-palvelussa muutaman päivän viiveellä.

Huomioithan ennen vakuutuksesi irtisanomista, että vakuutuksen irtisanominen voi vaikuttaa muiden vakuutusten voimassaoloon, hintoihin ja mahdollisiin keskittämisetuihin. 

Jos haluat vakuutuksen irtisanomisen jälkeen hankkia uuden vastaavan vakuutuksen, saattavat vakuutuksen ehdot olla muuttuneet verrattuna irtisanomaasi vakuutukseen. Vastaavaa turvaa ei myöskään välttämättä ole enää saatavissa. Huolehdi siis, ettet tahtomattasi heikennä turvaasi irtisanomalla ehdoiltaan sinulle suotuisan vakuutuksen. Jos olet epävarma, ole yhteydessä asiakaspalveluumme ennen turvan irtisanomista. 

Liikennevakuutuksen irtisanominen

Liikennevakuutus on lakisääteinen vakuutus, joten sen voi irtisanoa ainoastaan ajoneuvon omistajan vaihtuessa, ajoneuvon poistuessa rekisteristä romutustodistuksella tai vahingon takia, tai jos ajoneuvo poistetaan liikennekäytöstä. Liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikennevakuutuksen voit halutessasi päättää lähettämällä asiasta viestin joko op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa. Vakuutuksen irtisanominen kannattaa tehdä vain silloin, kun autosi on pidempiaikaisesti pois liikennekäytöstä.

Jos olet maksanut irtisanotusta vakuutuksesta ylimääräisiä vakuutusmaksuja, palautamme maksut tilillesi noin 2 viikon kuluttua vakuutuksen irtisanomisesta. Voimme myös hyvittää ylimääräisen vakuutusmaksun sopimuksen seuraavasta vakuutuslaskusta.  

Varmistathan, että tilinumerosi on ajan tasalla, jotta voimme maksaa vakuutusmaksun palautuksen. 

Voit tarvita todistuksen vakuutuksistasi erilaisiin tilanteisiin. Saat tulostettua todistuksia kirjautumalla op.fi-palveluun. Löydät tarvittavan vakuutustodistuksen kyseisen vakuutuksen tiedoista Vakuutukset-sivulla tai Kortit-sivulta.

 

Vahingosta ilmoittaminen ja vakuutuskorvauksen hakeminen
 

Pohjola Vahinkoapu -palveluun olemme koonneet ohjeet arjen erilaisiin vahinkotilanteisiin. Kirjoita Vahinkoavun hakukenttään sattunut vahinko, ja palvelu etsii sinulle toimintaohjeet sekä tietoa siitä, mikä vakuutus auttaa kyseisen vahingon sattuessa.

Pohjola Vahinkoavusta löydät myös vahinkotilanteessa auttavien kumppaneidemme tiedot. Kun asioit kumppanillamme, sinun ei välttämättä tarvitse tehdä sattuneesta vahingosta vahinkoilmoitusta kumppanin hoitaessa sekä vahinkotilanteen että korvauksen hakemisen puolestasi. Kumppanilta saatat saada myös etuja ja alennuksia.

Vahinkoilmoituksen tekeminen luonnistuu jouhevasti op.fi-palvelussa ja OP-mobiilissa, mutta vahinkoilmoituksen tekeminen ei aina ole välttämätöntä. Tiettyjen vahinkotilanteiden osalta voit asioida vahinkotilanteen kumppanillamme, joka hoitaa myös vahinkoilmoituksen puolestasi. 

Vahinkoilmoituksen tekeminen ja vakuutuskorvauksen hakeminen onnistuu sähköisellä vahinkoilmoituksella. Pääset tekemään vahinkoilmoituksen kirjautumalla op.fi-palveluun ja navigoimalla vahinkoilmoitus-lomakkeelle. 

Huomioithan kuitenkin, että tiettyjen vahinkojen kohdalla sinun ei välttämättä tarvitse tehdä vahinkoilmoitusta, sillä voit asioida vahinkotilanteessa kumppanillamme. Kumppani auttaa vahinkotilanteen hoitamisessa ja hoitaa puolestasi myös vahinkoilmoituksen. Pohjola Vahinkoavusta löydät vahinkotilanteessa auttavien kumppaneidemme tiedot. 

Vakuutuskorvaukset ja mahdolliset palautettavat vakuutusmaksut maksetaan määrittelemälle tilillesi. Pääset muuttamaan tilitietojasi alta olevasta linkistä.

 

Omien tietojen tarkistaminen ja päivittäminen
 

Voit tarkistaa omat yhteystietosi omasta profiilista, jonka löydät op.fi-palvelusta nimesi kohdalta. Siellä voit myös muuttaa puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Nimesi ja osoitteesi muuttumisesta voit ilmoittaa puhelimitse tai lähettämällä viestin joko op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa. 

Tarkastathan myös, että tilinumerosi on ajan tasalla vakuutusmaksujen palautusta tai korvauksia varten. Vakuutusasiointiin antamasi tilinumeron pääset tarkistamaan ja tarvittaessa päivittämään Vakuutukset -Tilit -sivulta. 

 

 

Vakuutusasiointi alaikäisen lapsen puolesta

 

Vakuutuksenottajana näet alaikäisen lapsen vakuutukset op.fi-palvelussa, kun kirjaudut sisään ja navigoit Omat vakuutukset -osioon.

Huoltajana olet oikeutettu näkemään vakuutettuna olevan alaikäisen lapsen vahinkotiedot ja voit tehdä vahinkoilmoituksen lapsen vakuutuksesta.

Huoltajana pääset tekemään vahinkoilmoituksen lapsen vakuutuksesta kirjautumalla op.fi-palveluun ja navigoimalla Vahingot-sivulle kohtaan Ilmoita vahingosta.

Jos olet jo ilmoittanut vahingosta ja sinun pitää ilmoittaa lisäkuluista tai toimittaa vahinkoon liittyviä lisäselvityksiä, tämä onnistuu Vahingot-osiosta löytyvän Ilmoitetut vahingot -luettelon kautta. Etsi luettelosta aiemmin ilmoittamasi vahinko ja siirry sen kohdalta ilmoittamaan lisäkuluista tai antamaan lisäselvityksiä.

Mikäli olet ottanut lapsellesi terveysvakuutuksen jo raskausaikana, tulee sinun lapsen synnyttyä ilmoittaa hänen nimensä ja henkilötunnuksensa vakuutuksen tietoihin. 

Voit ilmoittaa uuden perheenjäsenen henkilötunnuksen ja nimen lähettämällä viestin op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa, niin päivitämme hänen asiakastietonsa ajan tasalle.

 

 

Verkkoasiointi vakuutuslajeittain

 

Ajoneuvojen vakuutukset

 

Mikäli et tietyllä aikavälillä käytä ajoneuvoasi, voit tehdä ajoneuvolle liikennekäytöstäpoiston. Voit tehdä sen op.fi-palvelussa Omat vakuutukset -osiossa valitsemalla Ajoneuvovakuutukset-otsikon alta "Tee ilmoitus". Voit vaihtoehtoisesti tehdä rekisteröintimuutokset Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin verkkopalvelussa tai lähimmällä rekisteröintejä tekevällä katsastusasemalla. Rekisteröintimuutoksista veloitetaan Traficomin hinnaston mukainen maksu.

Rekisteröintimuutokset päivittyvät automaattisesti vakuutuksesi tietoihin. Liikennekäytöstäpoiston ajalta liikennevakuutuksesta veloitetaan vain 14 euron minimimaksu. Kaskon osalta maksu veloitetaan niiden turvien osalta, jotka suojaavat ajoneuvoa myös liikennekäytöstäpoiston aikana.

Huolehdithan, että tilinumerosi on ajan tasalla mahdollisia vakuutusmaksupalautuksia varten. Pääset tarkistamaan ja tarvittaessa päivittämään Vakuutukset -Tilit -sivulta.

Tietyt Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuutukset ovat automaattisesti vuodenaikahinnoiteltua, jolloin kausivaihtelu on huomioitu vakuutuslaskuissa. Vuodenaikahinnoittelussa esimerkiksi moottoripyörävakuutuksen vakuutusmaksut painottuvat automaattisesti kevään ja kesän ajalle, kun taas moottorikelkan maksut korostuvat syksyn ja talven aikana. 

Olemme koonneet avuksesi erilliset ohjeet sekä auton myynti- että auton ostotilanteisiin. Ohjeista löydät apua niin vakuutusasioihin kuin rahoitusasioihinkin liittyen, ja listaamme myös vinkkimme hyvän autokaupan varmistamiseksi.

 

Kodin vakuutukset

 

Pohjola Vakuutuksen kotivakuutusasiakkaana sinun ei tarvitse muuttaessasi irtisanoa vanhaa vakuutusta ja ostaa uutta kotivakuutusta. Voit päivittää nykyisen kotivakuutuksesi uuteen osoitteeseen kätevästi op.fi-palvelussa. Tällöin tulet varmistaneeksi, että vakuutus on voimassa mahdollisen asuntokaupan ja muuton aikana.

 

Tiesitkö, että voit hoitaa lähes kaikkia vakuutusasioitasi myös OP-mobiilissa? 

Löydät OP-mobiilista esimerkiksi vakuutustesi vakuutuskirjat ja -ehdot sekä digitaaliset vakuutuskortit, joita tarvitset esimerkiksi kumppanillamme asioidessa. OP-mobiilissa teet helposti myös vahinkoilmoituksen ja ostat vakuutuksia. Vakuutusasiointi OP-mobiilissa onnistuu myös toisen pankin tunnuksilla.