Koronatesti ja vakuutus

Tältä sivulta löydät ohjeet koronavirustestiin hakeutumisesta sekä tiedon, mitkä Pohjola Vakuutuksen sairaus- ja matkavakuutuksista korvaavat koronatestin kuluja.

Näin hakeudut koronatestiin

Jos epäilet koronavirustartuntaa, tarkista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivulta ajantasaiset ohjeet koronaviruksesta ja koronatestiin hakeutumisesta:

 • Tämän hetkisen ohjeen mukaan on tärkeää, että kaikki, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita, tutkitaan koronatestillä.
 • Voit tehdä oireiden arvioinnin Omaolo-palvelussa. Omaolon kautta voit varata myös ajan koronatestiin. Koronatesti on maksuton julkisessa terveydenhuollossa.
 • Voit myös soittaa oman kunnan koronavirusneuvontaan tai terveydenhuoltoon.

Voit olla myös yhteydessä Pohjola Terveysmestari-palveluumme. Palvelussa työskentelee kokeneita sairaanhoitajia, jotka auttavat ja ohjaavat sairauksiin ja tapaturmiin liittyvissä asioissa. Tarvittaessa Terveysmestari tekee ohjauksen ja ajanvarauksen Pohjola Vakuutuksen lääkärikumppanille ja edistää hoitoon liittyvää korvausasiaa puolestasi. Pohjola Vakuutuksen laaja kumppanuusverkosto takaa nopean hoitoon pääsyn etälääkärille tai lääkärikumppanille.

Terveysmestari-palvelu on Pohjola Vakuutuksen asiakkaille ilmainen ja palvelee vuoden jokaisena päivänä klo: 07.00-23.00 välisenä aikana. Puhelun hinta on normaali paikallisverkkomaksu (pvm) tai kotimaisen matkapuhelinoperaattorin hinnaston mukainen matkapuhelinmaksu (mpm). Palvelun tarjoaa Pohjola Sairaala Oy. Pohjola Sairaala keskittyy ortopedian ja urheiluvammojen hoitoon, eikä siellä tehdä koronatestejä.

Korvaako vakuutus koronatestin kulut?

Koronavirustestin korvaamisen edellytyksenä on, että vakuutetulla on koronavirusinfektioon viittaavia oireita ja että testi suoritetaan lääkärin tai hoitajan lähetteellä. Testaushetkellä oireettomalle henkilölle tehtyjä testejä ei korvata vakuutuksesta.

Vakuutuksista ei korvata koronaviruksen vasta-ainetestiä. Vasta-ainetestillä selvitetään jälkikäteen, onko koronaviruksen aiheuttama tauti sairastettu jo aiemmin. Kyse ei enää ole sairauden hoidosta, joten sitä ei korvata vakuutuksesta.

Katso alta, mitkä vakuutuksemme korvaavat koronatestien kuluja.

Koronatesti ja henkilöasiakkaan sairausvakuutukset

Koronavirustesti korvataan seuraavista henkilöasiakkaan sairausvakuutuksista:

 • Terveysvakuutuksen Hoitoturva, joka on voimassa tapaturmat ja sairaudet -laajuudella.
 • Terveysvakuutuksen Kuluturvan Lääkäri ja tutkimuskulut, joka on voimassa tapaturmat ja sairaudet -laajuudella.
 • Hoitokuluvakuutus, Sairaanhoitovakuutus ja Sairauskuluvakuutus.
 • Suomi-yhtiöstä siirtyneet sairauskuluvakuutukset.

Tutustu toimintaohjeisiin ja katso mitä henkilövakuutukset korvaavat muihin koronavirukseen liittyvissä tilanteissa.

Koronatesti ja työnantajan tai yrityksen ottamat sairaanhoitokuluja korvaavat vakuutukset

Koronavirustesti korvataan seuraavista työnantajan tai yrityksen ottamista sairaanhoitokuluja korvaavista vakuutuksista:

 • Plus Terveysturva
 • Super Terveysturva

Koronavirustestiä EI korvata seuraavista työnantajan tai yrityksen ottamista Terveysturva-vakuutuksista:

 • Laaja Terveysturva
 • Ekstra Terveysturva

Laaja ja Ekstra Terveysturva -vakuutuksissa korvauspiiriin eivät kuulu yleisvaarallisten tartuntatautien tutkimukset ja hoidot. Tästä syystä koronaviruksen tutkimus- tai hoitokuluja, myöskään koronavirustestiä, ei näistä korvata.

Myös työterveyshuoltosi saattaa järjestää koronaviruksen näytteenottoja. Toimi työnantajasi ja työterveyshuollon antamien ohjeiden mukaan.

Tutustu toimintaohjeisiin ja katso mitä yrityksen vakuutukset korvaavat muissa koronavirukseen liittyvissä tilanteissa.

Koronatesti ja matkavakuutus

Koronavirustesti voidaan korvata matkasairauden hoitona. Yksityisellä palveluntuottajalla teetetyn koronavirustestin kulut korvataan, kun vakuutetulla on koronavirusinfektioon viittaavia oireita ja kun testi suoritetaan lääkärin tai hoitajan lähetteellä.

Pohjola Matkustajavakuutuksesta korvaaminen edellyttää, että oireet ovat alkaneet matkan aikana ja hoitoon on hakeuduttu viimeistään 14 vuorokauden kuluessa matkan päättymisestä.

Muissa matkustajavakuutustuotteissa (esimerkiksi Yrityksen Matkaturva, myynnistä poistunut Matkustajavakuutus, Easy matkustajavakuutus ja Pohjola Määräaikainen matkustajavakuutus) saatetaan joidenkin pitkän itämisajan tartuntatautien osalta joustaa 14 vuorokauden määräajasta.