Sähköpyörän ja polkupyörän vakuuttaminen

Tältä sivulta löydät ohjeet sekä sähköpyörän ja sähköavusteisen polkupyörän vakuuttamiseen että tavallisen polkupyörän turvaamiseen. Autamme sinua löytämään juuri sinun pyörällesi sopivan vakuutuksen.

Sähköpyörän ja sähköavusteisen polkupyörän vakuuttaminen

Tarvitseeko sähköpyörälle ottaa liikennevakuutus vai riittääkö kotivakuutus? Autamme sinua löytämään sopivan vakuutuksen, jotta sähköpyöräsi tai sähköavusteinen polkupyöräsi tulee vakuutettua tarpeeksi kattavasti. Jätä meille tarjouspyyntö ja teemme sinulle henkilökohtaisen tarjouksen.

 1. Siirry tarjouspyynnölle
 2. Valitse ”Ajoneuvot” ja ”Muut ajoneuvot”
 3. Täytä pyydetyt tiedot
 4. Valmistamme sinulle henkilökohtaisen tarjouksen ja olemme sinuun yhteydessä

Millaisen vakuutuksen tarvitsen sähköpyörälleni?

Sähköpyörän vakuuttamistarve ja -velvollisuus riippuu laitteen tehosta ja maksiminopeudesta. Voit tarkistaa alta, millaisen vakuutuksen tarvitset omalle sähkömoottorilla varustetulle pyörällesi.

Sähköavusteinen polkupyörä

Voit vakuuttaa sähköavusteisen polkupyörän kotivakuutuksella, jos moottorin teho on enintään 250 W ja pyörän polkemisella avustettu huippunopeus on enintään 25 km/h. Liikennevakuutusta ei tällöin tarvita. Pohjola Kotivakuutuksesta korvataan sähköpyörän vahinkoja aina 5000 euroon asti. Vakuutus on voimassa kaikkialla Pohjoismaissa. Jos vakuuttamasi sähköavusteinen polkupyörä on yli 5000 euron arvoinen, voit vakuuttaa sen arvotavaravakuutuksella.

Jos sinulla on jo kotivakuutus meillä, voit tarkistaa irtaimistovakuutuksesi enimmäiskorvausmäärän op.fi-palveluun kirjautumalla. Voit tarvittaessa myös muokata enimmäiskorvausmäärää tarpeisiisi paremmin sopivaksi.

Jos sähköavusteisen polkupyöräsi moottorin teho on yli 250 W tai sen nopeus on polkemisella avustettuna yli 25 km/h, tarvitset pyörälle liikennevakuutuksen. Liikennevakuutus tarvitaan tällöin myös rekisteröimättömään sähköpyörään.

Moottorikäyttöinen polkupyörä

L1e-A-luokkaan kuuluva sähköpyörä, eli moottoroitu polkupyörä, on vakuutettava liikennevakuutuksella, jos sen teho on enintään 1 kW ja nopeus ilman polkemista enintään 25 km/h. Parhaan turvan saat, kun laajennat vakuutusturvaa kaskolla.

L1e-B-luokkaan kuuluva sähköpyörä, -skootteri tai -mopo, jonka teho on yli 1 kW ja nopeus yli 25 km/h, tulee rekisteröidä mopoksi. Suosittelemme, että tarkistat Traficomista laitteen sopivuuden Suomen tieliikenteeseen.

Sähköpyörän vakuuttaminen pähkinänkuoressa

Voit tarkistaa taulukosta, millaisen vakuutuksen tarvitset pyörällesi.

Liikkumisvälineen tyyppi Vakuutus

Sähköavusteinen polkupyörä:

 • Moottorin maksimiteho 250 W
 • Nopeus enintään 25 km/h
 • Avustus kytkeytyy pois päältä, kun nopeus saavuttaa 25 km/h
 • Moottoriavustus toimii vain poljettaessa
 • Rekisteröintivapaa

Kotivakuutuksen irtaimistovakuutus
tai arvotavaravakuutus (yli 5000 € arvoiset sähköavusteiset polkupyörät)


Sähköavusteinen polkupyörä (tehokkaampi):

 • Moottorin teho yli 250 W tai nopeus yli 25 km/h polkemisella avustettuna
 • Rekisteröintivapaa


Lakisääteinen liikennevakuutus

Laajenna turvaa vapaaehtoisella kaskolla


Moottorikäyttöinen polkupyörä, ajoneuvoluokka L1e-A

 • Moottorin teho enintään 1 kW
 • Nopeus enintään 25 km/h pelkällä käsikaasulla eli ilman polkemista
 • Ei vaadi polkemista liikkuakseen
 • Rekisteröintivapaa


Lakisääteinen liikennevakuutus 

Laajenna turvaa vapaaehtoisella kaskolla


Moottorikäyttöinen polkupyörä, ajoneuvoluokka L1e-B

 • Moottorin tehon yli 1 kW
 • Nopeus yli 25 km/h
 • Rekisteröitävä mopoksi


Tarkista tieliikennekelpoisuus Trafista.

Jos ajoneuvo on sopiva Suomen tieliikenteeseen, se vakuutettava mopon liikennevakuutuksella ja halutessasi myös kaskolla.

Muiden sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttaminen

Pyörien lisäksi löydät meiltä vakuutuksen myös muiden sähköisten liikkumisvälineiden turvaksi. Useimmissa tapauksissa jalankulkua avustavat liikkumisvälineet ja muut kevyet sähköajoneuvot voidaan turvata kotivakuutuksella.

Jalankulkua avustavat liikkumisvälineet

Voit vakuuttaa jalankulkua korvaavat tai avustavat liikkumisvälineet kotivakuutuksella. Liikennevakuutusta ei tarvita, kun liikkumisvälineen moottorin teho on enintään 1 kW ja nopeus enintään 15 km/h. Esimerkkejä jalankulkua avustavista laitteista ovat esimerkiksi sähköpotkulauta ja sähköinen tasapainoskootteri, eli hoverboard. Arvokkaammille liikkumisvälineille suosittelemme arvotavaravakuutusta.

Muut kevyet sähköajoneuvot

Enintään 1 kW tehoiseen ja 25 km/h kulkevaan sähköskootteriin, senioriskootteri, sähköpotkulautaan tai sähkömopoon ei tarvita liikennevakuutusta. Voit vakuuttaa myös kevyet sähköajoneuvot osana Pohjola Kotivakuutusta. Vaihtoehtoisesti voit vakuuttaa yli 5000 euron arvoiset kevyet sähköajoneuvot arvotavaravakuutuksella.

Liikkumisväline Vakuutus

Jalankulkua avustavat tai korvaavat liikkumisvälineet, esim. sähköpotkulauta

 • Moottorin teho enintään 1 kW
 • Nopeus enintään 15 km/h

Kotivakuutuksen irtaimistovakuutus
tai arvotavaravakuutus (yli 5000 € arvoiset liikkumisvälineet)


Muut kevyt sähköajoneuvot, esim. sähköpotkulauta ja sähköskootteri

 • Moottorin teho max 1 kW
 • Nopeus enintään 25km/h
 • Laitteen leveys enintään 80 cm

Kotivakuutuksen irtaimistovakuutus
tai arvotavaravakuutus (yli 5000 € arvoiset kevyet sähköajoneuvot)

 

Lisätietoa sähköpyörien ja muiden sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttamisesta

Jos liikkumisvälineen tai sähköpyörän hinta on yli 5000 euroa, suosittelemme arvotavaravakuutusta. Arvotavaravakuutus käy kotivakuutuksen kanssa samat kriteerit täyttävien sähköavusteisten pyörien ja liikkumisvälineiden vakuuttamiseen. Liikennevakuutusta sillä ei siis voi korvata. Arvotavaravakuutus kannattaa, jos kotivakuutuksen kodin ulkopuolella voimassa oleva 5000 euron enimmäiskorvaus ei riitä kattamaan liikkumisvälineesi arvoa. Huomioithan, että omistaja-asiakkaiden omavastuuetu ei koske arvotavaravakuutusta.

Voit tarkistaa olemassa olevan Pohjola Kotivakuutuksesi kattavuuden op.fi-palvelussa. Jos sinulla ei vielä ole kotivakuutusta meillä, ostat sen helposti verkosta.
Kotivakuutukseen kuuluu aina myös vastuuvakuutus. Vastuuvakuutuksesta korvataan vahinkoja, jotka aiheutat ulkopuolisille kotivakuutuksella vakuutetulla sähköisellä liikkumisvälineellä liikkuessasi. Vastuuvakuutus korvaa myös vuokratulla sähkölaitteella ajaessasi muille aiheuttamiasi vahinkoja. Vakuutuksesta korvataan esimerkiksi silloin, jos törmäät vuokratulla sähköpotkulaudalla pysäköityyn autoon.
Muista vakuuttaa myös itsesi vahinkojen varalta Pohjola Terveysvakuutukseen kuuluvalla tapaturmavakuutuksella. Tapaturmavakuutus varmistaa nopean avun ja hoidon, jos loukkaat itsesi omalla tai vuokratulla sähkölaitteella ajaessasi.

Pitääkö sähköpyörä vakuuttaa?

Sähköpyörän vakuuttamisvelvollisuus riippuu sähköpyörän maksiminopeudesta ja moottorin tehosta. Tehokkaammille sähköpyörille tarvitaan liikennevakuutus. Jos kyseessä on sähköavusteinen polkupyörä, jonka moottorin teho on maksimissaan 250 W, laitteen voi vakuuttaa useimmiten osana kotivakuutusta.

Onko sähköpyörä rekisteröitävä?

Sähköpyörää ei tarvitse rekisteröidä, jos sen moottorin teho on enintään 1 kW ja laite kulkee maksimissaan 25 km/h. Yli 25 km/h kulkevat moottoroidut pyörät on rekisteröitävä mopoksi, jos laitteen ominaisuudet mahdollistavat sen. Tällaisten laitteiden tieliikennekelpoisuus on määriteltävä aina erikseen.

Missä sähköpyörällä saa ajaa?

Enintään 25 km/h kulkevilla sähköpyörillä kuuluu ajaa pyörätiellä. Sähköpyörällä liikuttaessa tulee noudattaa samoja liikennesääntöjä kuin polkupyörällä ajettaessa. Yli 25 km/h kulkevien moottoroitujen sähköpyörien tieliikennekelpoisuus tulee määritellä aina erikseen.

Polkupyörävakuutus osana kotivakuutusta

Voit vakuuttaa tavallisen polkupyöräsi osana Pohjola Kotivakuutuksen irtaimistovakuutusta. Irtaimistovakuutuksesta korvataan vahinkoja valitsemasi turvatason ja turville valitsemiesi omavastuiden mukaisesti. Polkupyöräsi on vakuutettuna kotonasi ja kotisi ulkopuolella kaikkialla Pohjoismaissa enintään 5 000 euroon saakka.
Jos sinulla on jo kotivakuutus meillä, voit tarkistaa vakuutuksen kattavuuden ja enimmäiskorvausmäärän helposti op.fi-palvelussa.

Vakuuttamisen lisäksi oma polkupyörä kannattaa turvata myös muilla keinoin. Muista aina lukita polkupyörä varkauksien välttämiseksi. Lisäksi pyörän sarjanumero kannattaa ottaa talteen, jotta voit ilmoittaa varastetun pyörän sarjanumeron poliisille.

Mitä polkupyörän vakuutus korvaa?

Polkupyörän vakuutus on osa kotivakuutusta. Kotivakuutuksesta korvataan muun muassa polkupyörän varkaus ja ilkivalta sekä rikkoutuminen. Kun olet osuuspankin omistaja-asiakas, saat varkaus- ja ilkivaltavahinkoihin jopa 250 euron omavastuuedun. Omavastuuetu tarkoittaa sitä, että parhaassa tapauksessa et joudu maksamaan omavastuuta ollenkaan, jos pyöräsi varastetaan tai sille tehdään ilkivaltaa.

Voit hakea kotivakuutuksesta korvausta, jos

 • polkupyöräsi varastetaan tai sille tehdään ilkivaltaa
 • kaadut pyörällä ja se rikkoutuu

Kotivakuutuksesta ei kuitenkaan korvata, jos

 • polkupyörän tavaralaukkuun jätettyjä tavaroita anastetaan.

Polkupyörän ikävähennys on 10 % vuodessa toisesta käyttövuodesta alkaen.