Ferdinandus Gagliano

- Napolin viuluaatelia

OP Ryhmän Taidesäätiö sr:n soittimistoon saatiin vuonna 2001 hankituksi hyväkuntoinen Ferdinandus Gagliano -viulu vuodelta 1767.

Napolissa noin vuodesta 1700 aina 1800-luvun puoleenväliin viulunrakentajina toimineet, soittajien suosiossa olevat Gagliano-suvun jäsenet tekivät malliltaan mainioita, Stradivarilta vaikutteita saaneita ja soinniltaan arvostettuja instrumentteja. Taidesäätiön viulun rakentaja Ferdinando oli suvun kolmatta rakentajapolvea, arvostetun Nicola Gaglianon poika.

Gagliano-viulujen ääni on heleä ja kantava, joskus jopa aavistuksen aggressiivinen, kuin oopperalaulajalla konsanaan. Gaglianoja pidetäänkin turvallisena valintana niin solistille kuin vaikkapa kvartetin ensiviulistillekin.

Taidesäätiön hankkima viulu on tyypillinen Gagliano: siinä ei ole mitään turhaa, mutta mitään tärkeääkään ei puutu. Soittimen lakka on Gaglianolle ominainen läpikuultava ja väriltään kellanruskea. Malli on sopusuhtainen ja vapaalla kädellä piirretty. Hienovaraisesta toteutuksesta aistii hyvää makua ja harmoniaa.

Taidesäätiön Gaglianoa soittaa tällä hetkellä Emil Hartikainen

Gagliano kuva