Gaillard

– superlatiivi Pariisista

OP Ryhmän Taidesäätiö sr:n omistama Charles Gaillard -viulu valmistui Pariisissa vuonna 1867. Soitin hankittiin Taidesäätiölle vuonna 1994.

Nimi Gaillard tuonee useimmille mieleen Pariisissa syntyneen ja kuolleen maalarin ja kuparipiirrosten mestarin Claude Ferdinand G:n (1834–87). Jousisoitinrakennuksen historiassa yhtä merkityksellinen oli rakentajamestari Charles Gaillard, joka syntyi Mirecourt’ssa Koillis-Ranskassa. Gaillard jätti Mirecourt’n, vaikka kaupunki tänäänkin tunnetaan jousisoittimista ja mekaanisista musiikki-instrumenteista. Pariisiin tultuaan Charles hakeutui Charles-Adolphe Gandin oppipojaksi. Gandin perhe ja suku, jolla oli yhteyksiä myös Gaillardin syntymäsijoille Mirecourt’iin, olivat pääasiassa soitinrakentajamestareita. Gandit omalta osaltaan jatkoivat italialaisten, ”stradivarilaisten” soitinrakentamisen perinteiden ja mallien tuomista Ranskaan.

Viulukirjallisuus kuvaa Gaillardin töitä superlatiivein: ”Kaarevuus ja kierukka todella loistavat”. Muotoilu on rohkea, muttei koskaan yliampuva. Ääniaukot on suhteutettu kokonaisuuteen ihailtavalla tavalla; siististi leikattuina ja melko pystysuorina, ne näyttävät koko lailla avarilta. Kädenjäljen jokainen yksityiskohta on äärimmäisen ansiokas.

Taidesäätiön Gaillardia soittaa tällä hetkellä Sanni Talvitie.

Gaillard