Guidantus

- alttoviulujen aristokraatti

Toinen OP Ryhmän Taidesäätiö sr:n alttoviuluista on italialainen altto vuodelta 1737. Taidesäätiö hankki soittimen kokoelmaansa vuonna 1982. Tämä Joannes Florenus Guidantuksen Bolognassa rakentama soitin on aikaisemmin kuulunut mm. viulunrakentaja Enrico Marchettille ja 1930-luvulla tunnetulle englantilaiselle altistille Watson Forbesille.

Koska alttoviulu viritetään alemmaksi kuin viulu, sen rakentaminen on melkoinen haaste. Yhtäältä soittimen pitäisi olla mahdollisimman helppo käsitellä, toisaalta lämpimän ja muhevan soinnin aikaansaanti pienestä kopasta on lähes mahdotonta. Vanhoja hyviä alttoviuluja onkin varsin vähän tarjolla: kuvaavaa on, että esimerkiksi Stradivarin viuluja tunnetaan noin 550 kappaletta, selloja 60, mutta alttoviuluja vain 13.

Guidantus tunnetaan erityisesti alttoviuluista. OP Ryhmän Taidesäätiö sr onkin ollut onnekas löytäessään tämän merkittävän alttoviulun kokoelmiinsa. Soittimen tekijä on saanut pullean muotoilun avulla aikaiseksi suuren soittimen mehukkaan täyteläisen äänen. Tämän kauniisti soivan alton punaruskea lakka on laadultaan huipputasoa, kuin Stradivarilla konsanaan.

Usein voidaan todeta, että soittimen sointi vastaa sen ulkonäköä. Tämän pehmeältä aristokraatilta vaikuttavan soittimen ääni tarjoaa juuri sitä, mitä visuaalinen vaikutelma lupaa.

OP Ryhmän Taidesäätiö sr:n Guidantusta soittaa tällä hetkellä Charlotta Westerback. Alttoviulun edellinen haltija oli Riina Piirilä.

Guidantus