Lupot

- aristokraattista jaloutta Stradivarin hengessä

OP Ryhmän Taidesäätiön soitinkokoelma täydentyi vuonna 2004 upealla sellolla, jonka on valmistanut "Ranskan Stradivariksikin" kutsuttu Nicholas Lupot (1758-1824).

Tämä noin vuonna 1795 valmistunut hyväkuntoinen soitin on erittäin harvinainen yksilö, sillä Lupot'n valmistamia selloja tunnetaan alle kymmenen, kun taas viuluja lienee noin 250. Vaikka kyseessä on tekijänsä varhaiskauden soitin, on sen äänessä harvinaista, suorastaan aristokraattista jaloutta.

Nicholas Lupot kuului varhaisiin Antonio Stradivarin arvon ymmärtäneisiin soitinrakentajiin. Hän oli aikansa merkittävin ranskalainen viulunrakentaja ja oppi-isä monille myöhemmille sukupolville. Lupot työskenteli alusta asti Stradivarin innoittamana, ei kuitenkaan kopioiden, vaan kehittäen itsenäisesti omat nerokkaat työmenetelmänsä.

Stradivari merkitsi Lupot'lle ensisijaisesti inspiraatiota ja laadukkuutta. Edeltäjänsä lailla myös Lupot pystyi kehittymään ja pitämään kiinni korkeasta laadusta koko uransa ajan. Sittemmin häntä onkin syystä verrattu cremonalaiseen oppi-isäänsä. Moni tämän päivän huippusoittaja, joka olisi voinut hankkia minkä tahansa italialaisen mestariviulun, käyttää mieluummin hienostuneesti soivaa Lupot'ta.

Taidesäätiön Lupot-selloa soittaa tällä hetkellä Artturi Aalto.

Artturi Aalto aloitti sellonsoiton opiskelun vuonna 2006 Espoon musiikkiopistossa Jan Cibulkan johdolla, jonka jälkeen hän siirtyi Tuija Vainion oppilaaksi. Vuodesta 2013 lähtien hän on opiskellut Sibelius- Akatemian nuoriso -osastolla Timo Hanhisen johdolla, ja aloitti opintonsa Marko Ylösen oppilaana 2018 syksyllä. Aalto on osallistunut monille mestarikursseille opettajinaan mm. Ivan Monighetti, Ola Karlsson, Vladimir Perlin, Arto Noras, Jian Wang, Marko Ylönen, Frans Helmerson sekä Andreas Brantelid. Kamarimusiikkiopetusta Aalto on saanut mm. Marko Ylöseltä, Paavo Pohjolalta, Paavali Jumppaselta, Konstantin Boginolta, Menahem Pressleriltä, Ivry Gitlikseltä ja Leonid Kerbeliltä.

Artturi Aalto on esiintynyt mm. Tapiolan nuorten sinfonikkojen solistina Jan Söderblomin sekä Erkki Lasonpalon johdolla, Tapiola Sinfoniettan solistina Pekka Kuusiston johdolla, Turun soitannollisen seuran orkesterin solistina Klaus Mäkelän johdolla sekä RSO:n solistina Hannu Linnun johdolla. Hän on myös soittanut mm. Sibafestilla, Kamarikesä-festivaaleilla, VocalEspoo-festivaaleilla ja Naantalin musiikkijuhlilla. Lisäksi Aalto on esiintynyt soolomuusikkona Suomen Kansallisteatterin produktiossa Kuolema Venetsiassa yhdessä näyttelijöiden Jukka Puotilan ja Jukka-Pekka Palon kanssa. Vuonna 2013 hän sai 3. palkinnon Tallinn Young Musician Contest- kilpailuissa, saavutti finaalipaikan Janne-solistikilpailussa vuonna 2015 sekä sai 4. palkinnon Turun sellokilpailuissa vuonna 2018. Aalto on konsertoinut kamarimuusikkona sekä solistina mm. Tartossa, Velenjessä, Brysselissä sekä Varsovassa ja hän on esiintynyt tunnettujen muusikoiden mm. Minna Pensolan, Antti Tikkasen, Sergey Malovin, Jonathan Roozemanin ja Jerome Pernoon kanssa kamarimuusikkona.

Lupot