Lupot

- aristokraattista jaloutta Stradivarin hengessä

OP Ryhmän Taidesäätiö sr:n soitinkokoelma täydentyi vuonna 2004 upealla sellolla, jonka on valmistanut "Ranskan Stradivariksikin" kutsuttu Nicolas Lupot (1758-1824).

Tämä noin vuonna 1795 valmistunut hyväkuntoinen soitin on erittäin harvinainen yksilö, sillä Lupot'n valmistamia selloja tunnetaan alle kymmenen, kun taas viuluja lienee noin 250. Vaikka kyseessä on tekijänsä varhaiskauden soitin, on sen äänessä harvinaista, suorastaan aristokraattista jaloutta.

Nicolas Lupot kuului varhaisiin Antonio Stradivarin arvon ymmärtäneisiin soitinrakentajiin. Hän oli aikansa merkittävin ranskalainen viulunrakentaja ja oppi-isä monille myöhemmille sukupolville. Lupot työskenteli alusta asti Stradivarin innoittamana, ei kuitenkaan kopioiden, vaan kehittäen itsenäisesti omat nerokkaat työmenetelmänsä.

Stradivari merkitsi Lupot'lle ensisijaisesti inspiraatiota ja laadukkuutta. Edeltäjänsä lailla myös Lupot pystyi kehittymään ja pitämään kiinni korkeasta laadusta koko uransa ajan. Sittemmin häntä onkin syystä verrattu cremonalaiseen oppi-isäänsä. Moni tämän päivän huippusoittaja, joka olisi voinut hankkia minkä tahansa italialaisen mestariviulun, käyttää mieluummin hienostuneesti soivaa Lupot'ta.

OP Ryhmän Taidesäätiö sr:n Lupot-selloa soittaa tällä hetkellä Maria Morfin Venäläinen. Sellon edellinen haltija oli Artturi Aalto.

Lupot