Nainen tietokoneella

Tunnistautuminen muuttuu – näin muutokset vaikuttavat asiointiisi OP:n palveluissa

Pian voimaan astuva maksupalvelulain uudistus asettaa uudenlaisia vaatimuksia tunnistus- ja vahvistusmenetelmiin OP:n palveluissa niin henkilö- kuin yritysasiakkaille. Tämä näkyy muutoksina palveluihin kirjautumisessa ja maksujen vahvistamisessa.

Asteittain voimaan tuleva EU:n maksupalveludirektiivi PSD2 (Payment Services Directive 2) astuu voimaan kokonaisuudessaan 14.9.2019. Jatkossa maksamiseen ja tilitietojen katseluun liittyviin palveluihin tulee kirjautua menetelmällä, joka täyttää vahvan tunnistamisen määritelmän. Lakimuutoksen taustalla on asiakkaan asiakastietojen sekä maksamisen turvallisuuden takaaminen.

Mobiiliavain – turvallinen ja helppo tapa tunnistautua

Mobiiliavain on OP-mobiili- ja OP-yritysmobiili -sovelluksissa toimiva sähköinen tunnistusmenetelmä, joka täyttää jo nyt lakimuutoksen edellyttämät vahvan tunnistautumisen vaatimukset. Käyttäjätunnuksen, salasanan ja vaihtuvien avainlukujen sijaan sinun tarvitsee muistaa mobiilikanavissa asioidessasi vain yksi, itse valitsemasi ja vain sinun tiedossasi oleva PIN-koodi. Mobiiliavaimen avulla voit kirjautua, vahvistaa maksuja ja muita tapahtumia sovelluksessa. Lisäksi, voit kirjautua Mobiiliavaimella käyttäen sormenjälki- tai kasvotunnistusta.

Tavoitteena on, että loppuvuodesta voit käyttää Mobiiliavainta tunnistautumiseen ja maksujen vahvistamiseen myös op.fi-palvelussa. Mobiiliavaimen käyttö tulee laajenemaan myöhemmin myös muihin palveluihin, kuten OmaVero- ja Kela -palveluihin sekä verkkomaksujen vahvistamiseen.

Näin tunnistaudut OP-mobiilissa ja OP-yritysmobiilissa

OP-mobiili tunnistautuminen OP-mobiili tunnistautuminen

Kirjautuminen ja maksujen vahvistaminen muuttuu – tarkista lisävahvistusnumerosi

Myös op.fi- ja OP Saavutettava -palvelujen käyttöön tulee muutoksia. Voit edelleen käyttää avainlukulistaa kirjautumiseen ja maksujen vahvistamiseen, mutta jatkossa maksuja ja kirjautumista vahvistetaan tarvittaessa tekstiviestin avulla. Käytössäsi on siis oltava matkapuhelin, johon voit vastaanottaa tekstiviestejä. Viestien vastaanottaminen on sinulle maksutonta.

Jotta voit vastaanottaa tunnistautumiseen tarvittavat tiedot tekstiviestillä, tulee lisävahvistusnumerosi eli tunnukseesi liitetyn käytössäsi olevan puhelinnumeron olla ajan tasalla. Tarkistathan, että lisävahvistusnumerosi on oikein.

Näin tarkistat tietosi op.fi-palvelussa:

  • Henkilöasiakkaat: Oma profiili > Omat tietoni
  • Yritysasiakkaat: Asetukset > Vahvistaminen ja laitteet > Lisävahvistusnumeron hallinta

Jos sinulta puuttuu lisävahvistusnumero, voit täydentää sen helposti op.fi-palvelussa tai käymällä konttorissa. Jos tiedoissasi näkyy väärä lisävahvistusnumero, ota yhteys puhelinpalveluun tai konttoriin.

Mikäli sinulla ei ole tekstiviestejä vastaanottavaa laitetta, ole yhteydessä omaan osuuspankkiisi sopiaksesi sinulle sopivimmasta asiointitavasta.

Näin kirjaudut ja tunnistaudut op.fi-palveluun

Op.fi tunnistautuminen Op.fi tunnistautuminen

 

Näin lisävahvistus tekstiviestin avulla toimii

 

Säilytä käyttäjätunnuksesi, salasanasi ja avainlukulistasi jatkossakin

Vaikka tunnistautuminen OP:n palveluihin muuttuu, tarvitset käyttäjätunnustasi, salasanaasi ja avainlukulistaasi jatkossakin.

Käyttäjätunnuksella, salasanalla ja avainlukulistalla kirjaudut op.fi-palveluun, OP Saavutettavaan, kolmansien osapuolten palveluihin, kuten OmaVero ja Kela sekä vahvistat verkko-ostoksia. Tarvitset ne myös aktivoidessasi uuden Mobiiliavaimen.

Muuttuva lainsäädäntö asettaa uudenlaisia vaatimuksia tunnistus- ja vahvistusvälineille käsittäen tili -ja korttitietojen katselun sekä maksujen käynnistämisen. Muutoksen taustalla on asiakkaan ja asiakastietojen sekä maksamisen turvallisuuden takaaminen. Lainsäädäntö vaatii nk. vahvaa tunnistamista pääsääntöisesti aina, kun käytetään tilitieto- ja maksupalveluita.

Muutos johtuu pankkeja velvoittavasta regulaatiosta. Maksupalvelulain uudistus, joka perustuu PSD2 direktiiviin, tähtää turvalliseen asiointiin, eikä pelkkä avainlukulista enää jatkossa täytä lain vaatimuksia. Maksupalvelulain uudistus koskee kaikkia Suomessa toimivia pankkeja.

Lue usein kysyttyjä kysymyksiä Mobiiliavaimesta ja sen käytöstä.
Tunnuksesi avulla voit kirjautua OP:n palveluihin, vahvistaa eri palveluntarjoajien verkkomaksuja ja allekirjoittaa asiakirjoja, kuten sopimuksia ja hakemuksia sekä tunnistautua monien viranomaisten verkkopalveluissa.