Nainen tietokoneella

Muutoksia tunnistautumisessa

Maksupalvelulain uudistus on tuonut uudenlaisia vaatimuksia tunnistus- ja vahvistusmenetelmiin OP:n palveluissa niin henkilö- kuin yritysasiakkaille. Tämä näkyy muutoksina palveluihin kirjautumisessa sekä maksujen ja tapahtumien vahvistamisessa.

EU:n maksupalveludirektiivi PSD2 (Payment Services Directive 2) astui voimaan kokonaisuudessaan 14.9.2019. Direktiivin mukaisesti maksamiseen ja tilitietojen katseluun liittyviin palveluihin tulee kirjautua menetelmällä, joka täyttää vahvan tunnistautumisen määritelmän. Lakimuutoksen taustalla on asiakkaan asiakastietojen sekä maksamisen turvallisuuden takaaminen.

Mobiiliavaimella kirjaudut ja vahvistat pian myös op.fi-palvelussa

Pian voit valita op.fi-palvelussa tunnistautumistavaksi myös Mobiiliavaimen. Sen käyttö laajenee op.fi-palveluun avainlukulistan rinnalle. Mobiiliavaimen käyttö tulee mahdolliseksi myös muissa palveluissa kuten OmaVerossa ja Kelassa sekä verkkomaksujen vahvistamisessa.

Mobiiliavain on tunnistusmenetelmä, jonka avulla kirjaudut sekä vahvistat maksuja ja tapahtumia henkilökohtaisessa käytössäsi olevalla laitteellasi, itse valitsemallasi PIN-koodilla. Käyttääksesi Mobiiliavainta eri palveluissamme tarvitset älypuhelimen tai tabletin, johon voit ladata maksutta OP:n mobiilisovelluksen eli OP-mobiilin tai OP-yritysmobiilin.

Kirjautumisnäkymään muutoksia

Mobiiliavaimen käytön laajeneminen op.fi-palveluun tulee muuttamaan kirjautumisnäkymää. Jatkossa voit valita, kirjaudutko op.fi-palveluun avainlukulistaa vai Mobiiliavainta käyttäen. Ilmoitamme erikseen muutoksen ajankohdasta.

Lue lisää Mobiiliavaimen käytön laajentumisesta 

Mobiiliavain kulkee aina mukanasi eikä ole kopioitavissa. Se on turvallinen tunnistusmenetelmä ja toimii jo nyt kirjautumisessa sekä maksujen ja tapahtumien vahvistamisessa OP-mobiilissa ja OP-yritysmobiilissa.

Mobiiliavaimen käyttö laajenee verkkokauppaostoksiin

Verkkokauppaostosten korttimaksujen vahvistaminen muuttuu asteittain uusiessamme kortteja syyskuusta 2019 alkaen.

Lue lisää verkkokauppaostosten maksamisesta kortilla 

Katso ohje Mobiiliavaimen käyttöön verkko-ostoissa 

Voit edelleen käyttää myös avainlukulistaa

Voit edelleen valita op.fi-palvelussa tunnistautumistavaksi avainlukulistan. Tällöin kirjaudut sekä vahvistat maksuja ja tapahtumia käyttäjätunnuksella, salasanalla, avainlukulistalla sekä tarvittaessa tekstiviestivahvistuksella.

Avainlukulistalla asioidessasi käytössäsi on siis oltava laite, johon voit vastaanottaa tekstiviestejä. Viestien vastaanottaminen on sinulle maksutonta. Pankin lähettämät vahvistustekstiviestit lähetetään aina numerosta +358407118180 ja viestien allekirjoittajana on OP.

Näin kirjaudut sekä vahvistat maksuja ja tapahtumia op.fi-palvelussa

Op.fi tunnistautuminen Op.fi tunnistautuminen

Näin kirjaudut sekä vahvistat maksuja ja tapahtumia OP-mobiilissa ja OP-yritysmobiilissa

OP-mobiili tunnistautuminen OP-mobiili tunnistautuminen

Tarkista lisävahvistusnumerosi

Jotta voit ottaa Mobiiliavaimen käyttöösi sekä vastaanottaa tunnistautumiseen tarvittavat tiedot tekstiviestillä, tulee lisävahvistusnumerosi eli tunnukseesi liitetyn käytössäsi olevan puhelinnumeron olla ajan tasalla. Tarkistathan, että lisävahvistusnumerosi on oikein.

Näin tarkistat tietosi op.fi-palvelussa:

  • Henkilöasiakkaat: Oma profiili > Omat tietoni
  • Yritysasiakkaat: Asetukset > Vahvistaminen ja laitteet > Lisävahvistusnumeron hallinta

Jos sinulta puuttuu lisävahvistusnumero, voit täydentää sen helposti op.fi-palvelussa tai käymällä konttorissa. Jos tiedoissasi näkyy väärä lisävahvistusnumero, ota yhteys puhelinpalveluun tai konttoriin.

Mikäli sinulla ei ole tekstiviestejä vastaanottavaa laitetta, ole yhteydessä omaan osuuspankkiisi sopiaksesi sinulle sopivimmasta asiointitavasta.

 

Näin lisävahvistus tekstiviestin avulla toimii

Huomioithan, että tekstiviestissä oleva avainlukulistan järjestysluku on ilmoitettu ilman etummaisia nollia.

 

Säilytä käyttäjätunnuksesi, salasanasi ja avainlukulistasi jatkossakin

Tunnistautumistavasta huolimatta tarvitset käyttäjätunnusta, salasanaasia ja avainlukulistaasi jatkossakin. Tarvitset niitä mm. aktivoidessasi Mobiiliavainta.

Muuttuva lainsäädäntö asettaa uudenlaisia vaatimuksia tunnistus- ja vahvistusvälineille käsittäen tili -ja korttitietojen katselun sekä maksujen käynnistämisen. Muutoksen taustalla on asiakkaan ja asiakastietojen sekä maksamisen turvallisuuden takaaminen. Lainsäädäntö vaatii nk. vahvaa tunnistamista pääsääntöisesti aina, kun käytetään tilitieto- ja maksupalveluita.

Muutos johtuu pankkeja velvoittavasta regulaatiosta. Maksupalvelulain uudistus, joka perustuu PSD2 direktiiviin, tähtää turvalliseen asiointiin, eikä pelkkä avainlukulista enää täytä lain vaatimuksia. Maksupalvelulain uudistus koskee kaikkia Suomessa toimivia pankkeja.

Lue usein kysyttyjä kysymyksiä Mobiiliavaimesta ja sen käytöstä.
Tunnuksesi avulla voit kirjautua OP:n palveluihin, vahvistaa eri palveluntarjoajien verkkomaksuja ja allekirjoittaa asiakirjoja, kuten sopimuksia ja hakemuksia sekä tunnistautua monien viranomaisten verkkopalveluissa.