OP-mobiiliavain

Tunnistautumisen muutokset 2019

Maksamisen palveluita koskeva lainsäädäntö muuttuu merkittävästi vuoden 2019 aikana. Tämä tuo uudenlaisia vaatimuksia tunnistus- ja vahvistusmenetelmiin myös OP:n palveluissa niin henkilö- kuin yritysasiakkaille.

Lakimuutos näkyy OP:n asiakkaille muutoksina tunnistautumisessa ja maksujen vahvistamisessa tämän vuoden aikana. Muutoksen myötä pelkkä avainluku ei enää jatkossa riitä, vaan sen tilalle tulee OP:n mobiilisovelluksiin (OP-mobiili ja OP-yritysmobiili) Mobiiliavain ja op.fi-palvelussa kirjautumisen ja maksamisen yhteydessä tunnistautumista täydennetään tarvittaessa avainlukulistan lisäksi tekstiviestillä. 
 
Varmistathan, että asiakastietosi ovat ajan tasalla ja sinulla on OP-tunnukseesi (Osuuspankin verkkopalvelu- tai OP palvelutunnus) liitetty matkapuhelinnumero eli nk. lisävahvistusnumero. Lisävahvistusnumero on turvaominaisuus, jonka avulla tunnistaudut ja vahvistat maksuja esimerkiksi op.fi-palvelussa.
 
Jos sinulta puuttuu lisävahvistusnumero, voit liittää sen helposti op.fi-palvelussa tai käymällä konttorissa:
 
  • Henkilöasiakkaat: Oma profiili > Turvallisuus > Lisävahvistus.
  • Yritysasiakkaat: Asetukset > Vahvistaminen ja laitteet > Lisävahvistusnumeron hallinta.
Tavoitteena on, että loppuvuodesta voit käyttää Mobiiliavainta tunnistautumiseen myös op.fi-palvelussa, mutta se ei ole pakollista. Mobiiliavaimen käyttö laajenee myös muihin palveluihin, kuten Omavero ja Kela sekä vahvistat sen avulla esimerkiksi korttimaksuja ja verkko-ostoksia.

Mobiiliavaimella varmistat henkilöllisyytesi

Mobiiliavain on sähköinen tunnistusmenetelmä, joka täyttää jo nyt lakimuutoksen edellyttämät vahvan tunnistautumisen vaatimukset. Jatkossa sinulla tulee olla Mobiiliavain, jotta voit käyttää OP-mobiilia ja OP-yritysmobiilia. Käytät Mobiiliavainta nykyisen avainlukulistaa hyödyntävän tunnistautumisen sijaan. Käyttäjätunnuksen, salasanan ja vaihtuvien avainlukujen sijaan sinun tarvitsee muistaa mobiilikanavissa asioidessasi vain yksi, itse valitsemasi ja vain sinun tiedossasi oleva PIN-koodi. 

Avainlukulistan avulla asioit jatkossakin

Säilytä avainlukulista, sillä tarvitset sitä vielä riippuen siitä, miten ja missä asioit. Tarvitset avainlukulistaa edelleen jonkin aikaa asioidessasi op.fi-palvelussa ja kolmansien osapuolten palvelussa, kuten Omavero ja Kela sekä tehdessäsi verkko-ostoksia. Lisäksi avainlukulista on tarpeen ottaessasi OP-mobiilin tai OP-yritysmobiilin käyttöön eri laitteilla.
 
Kirjautuminen op.fi-palveluun muuttuu syyskuussa. Kirjaudut palveluun edelleen käyttäjätunnuksellasi, salasanallasi ja avainlukulistallasi, mutta sen lisäksi tunnistautumistasi täydennetään tarvittaessa tekstiviestillä. Tekstiviesti tulee myös osaksi maksun hyväksyntää. Tarvitset matkapuhelimen, jolla voi vastaanottaa tekstiviestejä ja jossa on käytössä OP-tunnukseesi (verkkopalvelutunnus) liitetty, ajan tasalla oleva matkapuhelinnumero eli lisävahvistusnumero. 
 
Näin tekstiviestivahvistus toimii:
 
  • Kun saat vahvistuspyynnön tekstiviestinä puhelimeesi, vahvista tunnistautuminen palveluun (esim. op.fi) syöttämällä viestissä saamaasi numeroa vastaava avainluku siihen palveluun, jossa asioit. Vahvistusviestien vastaanottaminen on sinulle maksutonta.
Mikäli sinulla ei ole tekstiviestejä vastaanottavaa laitetta, voit tunnistautumisen muutosten astuttua voimaan asioida ainoastaan konttoreissa ja puhelinpalvelussa. Sovi sinulle sopivimmasta asiointitavasta oman osuuspankkisi kanssa. Laskut voi maksaa esimerkiksi suoramaksuna tai maksupalvelun avulla, myös puhelinpalvelu auttaa asioinnissasi.
Lataa OP-mobiili
Lataa OP-Yritysmobiili

Muuttuva lainsäädäntö asettaa uudenlaisia vaatimuksia tunnistus- ja vahvistusvälineille käsittäen tili -ja korttitietojen katselun sekä maksujen käynnistämisen. Muutoksen taustalla on asiakkaan ja asiakastietojen sekä maksamisen turvallisuuden takaaminen. Lainsäädäntö vaatii nk. vahvaa tunnistamista pääsääntöisesti aina, kun käytetään tilitieto- ja maksupalveluita. 

Muutos johtuu pankkeja velvoittavasta regulaatiosta. Maksupalvelulain uudistus, joka perustuu PSD2 direktiiviin, tähtää turvalliseen asiointiin, eikä pelkkä avainlukulista enää jatkossa täytä lain vaatimuksia. Maksupalvelulain uudistus koskee kaikkia Suomessa toimivia pankkeja.

Lue usein kysyttyjä kysymyksiä Mobiiliavaimesta ja sen käytöstä.

Laitekohtainen PIN-koodi ja laitteen yksilöllinen tunniste muodostavat turvallisen tavan vahvistaa tapahtumat. Jos PIN joutuu toisen henkilön haltuun, 

  • vaihda PIN tai 
  • poista liitetty laite op.fi-palvelussa, soittamalla puhelinpalveluun tai asioimalla konttorissa. Laitteen voi poistaa myös OP-mobiilin Oma laitteet -osiossa. Laitteen poistaminen poistaa Mobiiliavaimen. 
  • Voit myös sulkea tunnukset kokonaan soittamalla sulkupalveluun. 

Mobiiliavaimen tekee turvalliseksi erityisesti se, että itse valitsemasi PIN on vain sinun tiedossasi ja kytkettynä valitsemaasi älypuhelimeen tai tablettiin. Mobiiliavainta ei siis voi käyttää verkon yli väärin.

Lue op.median artikkelista lisää siitä, miksi Mobiiliavain on kätevin tunnistus- ja vahvistusvälinen ja mikä tekee siitä turvallisen?

Puhelin kädessä
Mobiiliavain
Mobiiliavain on uusi vahvistusväline, jolla vahvistat tapahtumat OP-mobiilissa ilman avainlukulistaa.