Mistä tunnistaa huijausviestin – katso, millaisia huijausviestejä tietoomme on tullut

OP:n nimissä lähetetään toistuvasti huijausviestejä. Tältä sivulta löydät uusimmat tietoomme tulleet huijaukset. Huomaathan, että huijarien lähettämät viestit saattavat päätyä puhelimessasi samaan viestiketjuun aitojen viestien kanssa. Huijausviestien sisältö saattaa myös vaihdella nopeasti.

Löydät tältä sivulta kuvia ja kuvauksia verkkorikollisten lähettämistä huijausviesteistä. Jos saat tällaisen viestin, se on huijaus. 

Kuten huomaat, huijausviesti ohjaa lähes aina lukijaa toimintaan linkin tai painikkeen kautta. Yleensä linkki vie kirjautumissivuksi tekeytyvälle valesivulle, jolla kalastellaan pankkitunnuksia tai muita tietoja. Linkkiä tai painiketta ei pidä klikata.

Vaikka saamasi epäilyttävä viesti ei olisi tällä sivulla, älä reagoi viestiin, sillä se voi olla uusi huijaus. Ota epäilyttävästä tekstiviestistä kuvakaappaus ja lähetä se osoitteeseen tietoturvailmoitukset(at)op.fi. Jos viesti saapui sähköpostitse, tallenna viesti ja lähetä se sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen tietoturvailmoitukset(at)op.fi. Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme asian selvittämiseksi.

Miltä huijausviesti näyttää – uusimmat tietoomme tulleet huijaukset

5.5.2023 OP "Online-käyttösi on jäädytetty epätavallisen toiminnan vuoksi"

Viestissä kerrotaan, että online-käyttösi on jäädytetty epätavallisen toiminnan vuoksi. "Palauta käyttöoikeus noudattamalla ohjeita", huijausviesti ohjeistaa.

5.5.2023 OP "Olemme yrittäneet tavoittaa sinua"

Huijausviestissä väitetään, että olemme yrittäneet tavoittaa sinua, ja saadaksesi lisätietoja sinun tulisi mennä tietoturva-op-alkuiseen osoitteeseen. 

5.5.2023 OP "Päivitä asiakastietosi"

Uudenlaisessa huijausviestissä ohjeistetaan "päivitä asiakastietosi", ja pyydetään päivittämään asiakastiedot. Viestissä väitetään myös, että saatuasi viestin sinulla on 15 päivää aikaa päivittää tiedot, ja jos et päivitä tietoja, poistamme kortiltasi mahdollisuuden nostaa ja tallettaa käteistä.

 

 

27.3.2023 "OP Meidän täytyy estää tilisi epäilyttävien aktiviteettien takia"

Viestissä väitetään, että meidän täytyy estää tilisi epäilyttävien aktiviteettien takia. Viesti ohjeistaa, että "tarkista välittömästi estääksesi tilin lukituksen". Viesti on huijaus. 

13.2.2023 "Olemme havainneet epätavallista toimintaa"

Viestissä sanotaan, että olemme havainneet epätavallista toimintaa, ja kehotetaan tarkistamaan maksu. Linkki vie huijaussivulle.

9.1.2023 "Tilisi on lukittu epäilyttävän toiminnan vuoksi"

Viestissä väitetään, että tilisi on lukittu epäilyttävän toiminnan vuoksi ja ohjeistetaan käyttämään linkkiä, joka vie huijaussivulle. 

10.10.2022 "OP epätavallisen toiminnan vuoksi korttisi on asetettu pitoon"

Viesti kuuluu näin: "OP: epätavallisen toiminnan vuoksi korttisi on asetettu pitoon. Käy osoitteessa (--) ja seuraa ohjeita aktivoidaksesi uudelleen.

10.10.2022 "Epätavallisen toiminnan vuoksi"

Viesti kuuluu näin: "Epätavallisen toiminnan vuoksi korttisi on asetettu pitoon. Käy osoitteessa (--) ja seuraa ohjeita aktivoidaksesi uudelleen.

10.10.2022 "Korttisi on väliaikaisesti estetty"

Viestin mukaan "Korttisi on väliaikaisesti estetty, kirjaudu sisään noudattamalla ohjeita (--)".

20.7.2022 "OP Online-käyttösi on jäädytetty epätavallisen toiminnan vuoksi"

Viesti kuuluu näin: "OP: Online-käyttösi on jäädytetty epätavallisen toiminnan vuoksi. Palauta käyttöoikeus noudattamalla ohjeita osoitteessa..."

20.7.2022 "Tilisi on lukittu epäilyttävän toiminnan vuoksi"

Viestissä sanotaan, että "Tilisi on lukittu epäilyttävän toiminnan vuoksi, käyta seuraavaa linkklä (--) aktivoidaksesi tilisi uudelleen."

20.7.2022 "Olemme havainneet epänormaalia toimintaa tililläsi"

Viestissä kerrotaan, että "Olemme havainneet epänormaalia toimintaa tililläsi. Estääksesi eston käy osoitteessa..."

20.7.2022 "Maksusi on kirjautunut järjestelmäämme"

Viestissä sanotaan näin: "Arvoisa asiakkaamme, Maksusi on kirjautunut järjestelmäämme. Jos et ole tehnyt tätä siirry osoitteeseen... peruuttaaksesi maksu". 

20.1.2022 ”Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä”

Viestissä vedotaan Euroopan unionin ja Suomen Keskuspankkilain järjestelmätarkistuksiin ja pyydetään päivittämään tiedot.

 

20.1.2022 ”Olet maksamassa palvelussamme”

Viestissä kerrotaan, että tililtäsi on lähdössä maksu yksityishenkilölle.

20.1.2022 ”OP tilisi on lukittu”

Viestissä väitetään, että tilisi on lukittu. 

Yllä esitellyt viestit ovat varmasti huijauksia. Verkkorikolliset muuttavat huijausviestien ulkomuotoa usein, joten myös muunlaisia huijausviestejä voi olla liikkeellä.

Jos epäilet tunnustesi joutuneen vääriin käsiin, sulje tunnukset soittamalla numeroon 0100 0500 (henkilöasiakkaat) tai 0100 05151 (yritysasiakkaat). Puhelinpalvelun ollessa suljettu soita OP:n sulkupalvelunumeroon +3581000555. Se on auki vuorokauden ympäri.