Taloustaitoviikko 2021

Taloustaitoviikolla opetetaan nuorille talouden hallintaa

OP viettää jokavuotista Taloustaitoviikkoa 22.–26.3.2021 yhtäaikaisesti maailmanlaajuisen Global Money Weekin kanssa. Taloustaitoviikon tavoitteena on edistää nuorten taloustaitoja, ja myös OP Keski-Suomen toimialueen yläkouluissa harjoitellaan arjen talousasioita pankin tuella. Opettajat voivat hyödyntää OP:n videomateriaalia osana opetusta ja yhdeksäsluokkalaisten valmistautumista valtakunnallista Taloustaitokilpailua varten.

OP Keski-Suomi toteuttaa taloustaito-opetusta tänä vuonna koronatilanteesta johtuen etänä. Yhdeksäsluokkalaisille taloustaitoja opetetaan OP:n ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto (HYOL) yhdessä kehittämän OPxRahapuhetta-opetusmateriaalin avulla, joka taipuu myös virtuaalitoteutukseen. - Taloustaitoviikon lisäksi pidämme opetustuokioita ympäri vuoden muun muassa alueen 4H-yhdistysten kanssa yhteistyössä, kertoo viestintäpäällikkö Pia Saikkonen.

OP:n tuoreen kyselytutkimuksen* mukaan jopa puolet 16–24-vuotiaista seurasi rahankäyttöään viime vuonna aiempaa tarkemmin. Lisäksi noin kolmannes vastaajista kertoi lisänneensä säästämistä. Taloustaitojen edistämiselle on kuitenkin edelleen tarvetta. Tutkimuksen mukaan liki 40 prosenttia säästää säännöllisesti kuukausittain ja noin neljännes lähes joka kuukausi. Yli 60 prosenttia nuorista kertoi varautuvansa säästämisellä yllättäviä menoja varten, ja vain alle 5 prosenttia ei ollut säästänyt koskaan.

- Hienoa, että moni nuori varautuu tulevaan säästämisellä, mutta tulosten mukaan petrattavaakin löytyy vielä. Nuoret kaipaavat enemmän puhetta rahasta ja tukea arjen raha-asioihin. Olemme opettaneet keskisuomalaisille ysiluokkalaisille taloustaitoja jo monta vuotta. Pitkäjänteisellä yhteistyöllä haluamme valmentaa nuoria parempaan oman talouden hallintaan. Nuorena opitut taloustaidot kantavat myös aikuisena, kertoo Saikkonen.

Taloustaitojen opetustuokiot valmentavat ysiluokkalaisia myös valtakunnalliseen Taloustaitokilpailuun. Kilpailun järjestää HYOL ry, ja OP Ryhmä toimii sen pääyhteistyökumppanina. Kilpailu pidetään huhtikuussa. 

Suomalaisten taloustaitojen vahvistaminen on yksi OP Ryhmän vastuullisuusohjelman painopisteistä. Osuuspankkien toteuttamien taloustaito-opetustuokioiden lisäksi OP Ryhmä vahvistaa lasten ja nuorten taloustaitoja valtakunnallisesti yhteistyökumppaneiden kanssa. OP Ryhmän pitkäaikaisia valtakunnallisia kumppaneita ovat mm. Talous ja nuoret TAT ry, Nuori Yrittäjyys ry ja HDL. Vuonna 2020 OP Ryhmän taloustaitotyö tavoitti yhteensä yli 50 000 nuorta.

* Tiedot perustuvat tammikuussa verkkopaneelissa toteutettuun kyselytutkimukseen, johon vastasi 2 325 täysi-ikäistä suomalaista. Tutkimuksen toteutti OP:n toimeksiannosta Taloustutkimus. Vastausten virhemarginaali on noin +/-2 prosenttiyksikköä. 

Lisätietoja:
viestintäpäällikkö Pia Saikkonen, pia.saikkonen@op.fi, p.010 256 5610.