Verkkopalvelutunnusten todennusasiakirjat 1.1.2019 alkaen / lakimuutos

Ajokortti poistetaan henkilöllisyyden todentamiseen kelpaavien asiakirjojen joukosta lakimuutoksella, joka astuu voimaan 1.1.2019. Lakimuutoksen jälkeen voimassa oleva henkilökortti tai passi käyvät verkkopalvelutunnusten todennusasiakirjaksi pankissa asioidessa.

Verkkopalvelutunnukset ovat tunnistuslain mukaiset vahvat sähköiset tunnistusvälineet. Tunnuksilla voi tunnistautua mm. viranomaisten sähköisiin palveluihin. Vahvojen sähköisten tunnistusvälineiden, verkkopalvelutunnusten, myöntämisessä asiakkaan henkilöllisyyden todentamiseen kelpaavat asiakirjat on lueteltu tunnistuslaissa: Laki vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista.

Verkkopalvelutunnusten myöntämisessä ja tunnusten sopimusmuutoksissa, tunnistusvälineen haltijan henkilöllisyys voidaan Osuuspankeissa todentaa 1.1.2019 alkaen alla mainituilla henkilöllisyyskorteilla ja passeilla:

1. Suomalaisen viranomaisen myöntämä voimassa oleva
* 1.3.1999 jälkeen myönnetty henkilökortti
* passi, diplomaattipassi
* muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja, edellyttäen, että passissa on viranomaisen merkintä, että haltijan henkilöllisyys on voitu luotettavasti varmistaa.

2. ETA-maiden sekä Sveitsin tai San Marinon viranomaisen myöntämä
* passi, diplomaattipassi
* matkustusasiakirjaksi hyväksyttävä henkilökortti

Jatkossakin henkilöllisyyden voi todentaa ajokortilla Osuuspankin toimipisteissä, kun hoitaa muita pankkiasiota. Ajokortilla voi myös saada käyttöön OP palvelutunnukset, jolla voi hoitaa peruspankkipalveluita OP:n verkkopalvelussa.