Rakennustyömaalla töissä kolme työntekijää

Kestävyysraportti kourassa pankin juttusille?

Saako vastuullinen yritys helpommin rahoitusta, tai onko vihreän siirtymän hankkeille tarjolla edullisempaa lainaa? Näin vastuullisuusvalinnat voivat vaikuttaa pk-yrityksen rahoituksen saamiseen.

Vastuullisuuteen liittyvät riskit ja mahdollisuudet ovat osa kokonaisarviota

  • Rahoituksen myöntäminen perustuu kokonaisarvioon yrityksen velanhoitokyvystä. Siinä huomioidaan myös vastuullisuuteen liittyvät kilpailukyky- ja riskitekijät sekä se, kuinka niitä hallitaan yrityksessä. Ilmastonmuutoksen sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kaltaisten teemojen merkitys yrityksen tulevaisuudennäkymiin kasvaa. Investointien takaisinmaksuajat ovat usein pitkiä, joten yrityksillä on hyvä olla näkymä pidemmälle tulevaisuuteen.
  • Myös vakuuksia ja niiden arvoa tarkastellessa huomioidaan erilaisia ilmasto- ja ympäristöriskejä: Sijaitsevatko vakuutena olevat kiinteistöt esimerkiksi tulvariskialueella? Onko pääasiallinen lämmitysmuoto öljyn tai sähkön sijaan uusiutuvaa? Tai tuottaako yritys kenties osan kuluttamastaan energiasta itse?

Raportointi tuo uskottavuutta ja parantaa asemaa markkinoilla

  • Läpinäkyvä raportointi ja konkreettiset kehitystoimet auttavat arvioimaan ja vertaamaan yrityksen vastuullisuustyötä suhteessa muihin yrityksiin ja yrityksen omiin tavoitteisiin. Raportointi tekee työn näkyväksi. Esimerkiksi vuosittainen päästöistä raportoiminen lisää yrityksen päästövähennystavoitteiden uskottavuutta. Lähtötilannetta tai yksittäisiä lukuja tärkeämpää on kehityksen suunta. Raportoimisen tuoma läpinäkyvyys tarkoittaa pienempää riskiä myös rahoittajan näkökulmasta: kaikkeen yritystoimintaan liittyy riskejä, mutta kun ne tunnistaa, niitä voi hallita.
  • Yrityksiin kohdistuvat odotukset kasvavat jatkuvasti, ja esimerkiksi EU:n kestävyysraportointidirektiivi tuo monille yrityksille uusia velvoitteita joko suoraan tai osana suurempien yritysten alihankinta- ja toimitusketjua. Kyky raportoida kertoo, että yrityksellä on mahdollisuus vahvistaa asemaansa markkinoilla ja vastata lainsäädännön tuomiin raportointivaateisiin. Tämä tekee niistä myös houkuttelevampia sijoituskohteita, koska rahoittajatkin raportoivat rahoituskohteistaan entistä tarkemmin.

Vastuullisiin investointeihin on tukia, takauksia ja oma lainansa

  • Kestävyyttä edistäviin hankkeisiin ja kehittämistyöhön on tarjolla yksityistä ja julkista rahoitusta, tukia ja avustuksia. Esimerkiksi Euroopan investointirahaston (EIR) riskinjakotakaus helpottaa rahoituksen saamista uudistumista ja kasvua tukeviin hankkeisiin. EIR-takaus tulee tarpeeseen silloin, kun yrityksellä ei ole riittävästi vakuuksia. EIR-takauksen voi saada esimerkiksi teollisen tuotantolaitoksen energiatehokkuuden parantamiseen, tilojen muuttamiseen esteettömiksi tai neitseellisten raaka-aineiden korvaamiseen uusiomateriaaleilla. EIR-takaus vähentää muiden vakuuksien tarvetta sekä siten pankin riskiä. Siksi pankki voi myöntää lainan edullisemmalla hinnalla.
  • Pk-yritysten ja taloyhtiöiden vihreää siirtymää tukeviin ja kestäviksi luokiteltuihin hankkeisiin on myös oma tuotteensa, vihreä laina. Vihreää lainaa voi saada esimerkiksi energiatehokkuuden parantamiseen tai aurinkopaneelien rakentamiseen kiinteistöjen katoille. Vihreää lainaa saa tavanomaista edullisemmalla hinnalla. Vihreä laina on vahva ja uskottava viesti myös muille sidosryhmille ja sijoittajille. Kestävät investoinnit kertovat yrityksen kyvystä varautua tulevaan.