Yrittäjä osallistuu webinaariin.

Yrityksen rahoitus ja korona – usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet avuksesi vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koronan vaikutuksista yrityksen rahoitukseen.

Järjestimme huhtikuun alussa webinaarin ”Yrityksen rahoitusratkaisut koronatilanteessa”, jossa kerroimme, miten pankin ja Finnveran asiantuntijat voivat auttaa yritystäsi rahoituskysymyksissä ja selviämään vaikeasta koronatilanteesta.


Lisäksi kokosimme yrityksesi avuksi vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koronan vaikutuksesta yrityksen rahoitukseen.

Yrityslainan lyhennysvapaa

Voit hakea lyhennysvapaata nykyiselle yrityslainallesi. Lyhennysvapaa helpottaa yrityksen akuuttia tilannetta, kun on yksi menoerä vähemmän. Lyhennysvapaa on eräänlainen silta vaikean ajan yli.

Näin haet lyhennysvapaata yrityslainaan 

  • Kirjaudu op.fi-palveluun ja täytä verkkohakemus. Jos sinulla ei ole OP:n verkkopalvelutunnuksia, ota yhteyttä omaan osuuspankkiisi.
  • Voit hakea op.fi-palvelussa lyhennysvapaata lainaan, jos sinulla on oikeudet hoitaa yrityksesi rahoitusasioita.
  • Lyhennysvapaan ajalta maksat pelkkää korkoa ja lainanhoitokustannukset.
  • Käsittelemme hakemuksesi mahdollisimman pikaisesti. Olemme yhteydessä yritykseesi hakemuksen vastaanottamisen jälkeen.

Kirjaudu op.fi:hin ja hae lyhennysvapaata yrityslainaan >

Pyrimme toimimaan ja toteuttamaan muutokset mahdollisimman pian.

Voit saada osamaksurahoitukseen lyhennysvapaata ja leasingrahoituksessa voidaan pienentää kuukausittaista maksurasitetta.
Lyhennysvapaata kannattaa hakea yrityksellesi hyvissä ajoin. Lyhennysvapaan voi ajoittaa alkavaksi silloin, kun yrityksellä on siihen tarvetta. 

 

Rahoituksen hakeminen

Voit lähettää rahoitushakemuksen kätevästi verkossa. Hakemus ei sido rahoituksen ottamiseen. Asiantuntijamme ovat yhteydessä hakemuksen vastaanottamisen jälkeen. 

Teemme yrityksellesi rahoitustarjouksen. Laskemme parhaan rahoitustarjouksen aina tapauskohtaisesti.

Nopeutat käsittelyä, kun varaat valmiiksi tilinpäätöstiedot ja kassavirtalaskelmat.

Pyrimme yhdessä asiakkaiden kanssa löytämään yritykselle sopivimmat ratkaisut koronatilanteesta selviämiseksi. Silloin käydään läpi, miten yritys selviää tilanteesta, minkälaiseen käyttöpääomatarpeeseen tarvitaan rahoitusta, mitä ratkaisuja voidaan hyödyntää sekä miten mahdollisesti voidaan hyödyntää Finnveran takauksia.

Käyttöpääomarahoituksella tarkoitetaan yrityksen normaalien juoksevien menojen rahoittamista.

Normaalitilanteessa rahoituslimiitti on hyvä ratkaisu kassavaihteluiden tasaamiseen, mutta tässä tilanteessa voit hyödyntää myös lainaa paikkaamaan akuuttia kassakriisiä. 

Yrityslainan laina-aika on yleensä 3–5 vuotta. Lainan etuna on, että rahat ovat heti käytettävissä, takaisinmaksusuunnitelma on pidempi ja alussa voi tarvittaessa hyödyntää 6 kuukauden lyhennysvapaata.

Yrityksellä on hyvä olla kokonaisnäkemys siitä, miten tilanteesta selvitään. Siinä tulisi käydä ilmi kaikki käytettävissä olevat maksuhelpotukset, kuten vuokrat, eläkemaksut ja verot. 

Tärkeää on myös, miten yritys sopeuttaa omaa toimintaansa. Lisärahoitus ja lyhennysvapaa ovat osa kokonaispakettia.

Hyvissä ajoin. Kun suunnitelmat ja ennusteet ovat selvillä, kannattaa ottaa yhteyttä pankkiin. 
Tavoitteenamme on, että elinkelpoinen yritys ei kaadu koronatilanteen vuoksi. Lainan ehdot määräytyvät asiakaskohtaisesti.
Koronatilanteesta huolimatta myönnämme rahoitusta myös investointeihin ja muihin tarpeisiin.

 

Vakuudet

Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa Finnvera turvaa pk-yritysten lisääntyneitä käyttöpääomatarpeita ensisijaisesti alkutakauksella, pk-takauksella ja Finnvera-takauksella. 

Alku- ja pk-takauksien kriteereitä on laajennettu koskemaan koronakriisistä johtuvaa käyttöpääomatarvetta. Käsittelyä on pyritty tehostamaan myös muissa takauksissa sopimalla yhteisistä prosesseista pankkien kanssa ja tiivistämällä pankkiyhteistyötä. Vakioehdot nopeuttavat käsittelyä. 

Tuotteiden ehtoja tarkastellaan jatkuvasti, jotta useammat yritykset olisivat rahoituksen piirissä.

Ole yhteydessä ensin omaan pankkiisi. Pankki hakee takausta yrityksesi puolesta tai ohjeistaa sen hakemisessa.
Finnveran takaus soveltuu kaikille yhtiömuodoille ja sitä voidaan myöntää useimmille toimialoille, lukuun ottamatta varsinaista maatilataloutta, metsätaloutta, rakennusliiketoiminnan perustajaurakointia sekä rahoitustoimintaa. 
Finnveran pk-takaukseen ei tarvita erillisiä vastavakuutta. Jäljelle jäävästä vakuusosasta neuvotellaan pankin kanssa ja ne ovat tapauskohtaisia.

Pankki arvioi vakuutena olevan omaisuuden aina uutta luottopäätöstä tehdessä. 

Jos yrityksellä on käytettävissä muita vakuuksia, niitä voidaan myös hyödyntää. Tarvittaessa niitä voidaan yhdistää Finnveran takauksien kanssa. 

Liiketoiminta on ollut terveellä pohjalla ennen koronakriisiä ja takaisinmaksun edellytykset täyttyvät kriisin jälkeen.

 

Suora tuki